Όχι μόνο δεν μεταφέρεται το στρατόπεδο Γεωργούλα, αλλά από ό,τι φαίνεται ενισχύεται επιχειρησιακά με την προμήθεια 76 μεταχειρισμένων οχημάτων ΑΑV7. Μετά από την έγκριση από το Γενικό Επιτελείο Στρατού στις 24 Νοεμβρίου της σχετικής μελέτης ολοκληρωμένης πρότασης υποπρογράμματος, έγινε το βήμα, ώστε να λυθεί το χρονίζον πρόβλημα της έλλειψης τεθωρακισμένων οχημάτων αμφιβίου εφόδου.

Το χρονίζον πρόβλημα της έλλειψης τεθωρακισμένων οχημάτων αμφιβίου εφόδου θέλει να λύσει το ΓΕΣ. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισε να δρομολογήσει το θέμα της απόκτησης μεταχειρισμένων οχημάτων ΑΑV7. H προμήθεια αυτή είναι απαραίτητη και έπρεπε να έχει γίνει… δύο δεκαετίες πριν.

Βέβαια, να σημειωθεί ότι πρόκειται για παλαιά οχήματα, της δεκαετίας του ’60 και όχι με επαρκή θωράκιση και οπλισμό για το σύγχρονο πεδίο της μάχης. Επιπλέον, έχουν πολλά χρόνια σε υπηρεσία και θα πρέπει τουλάχιστον να διαπιστωθεί η επιχειρησιακή τους κατάσταση πριν παραληφθούν. Το βήμα έγινε στις 24 Νοεμβρίου μετά την έγκριση από το ΓΕΣ της σχετικής Μελέτης Ολοκληρωμένης Πρότασης Υποπρογράμματος (ΜΟΠΥ).

Η ΜΟΠΥ, που εγκρίθηκε, προτείνει την προμήθεια 76 συνολικά οχημάτων, εκ των οποίων 4 εκδόσεις περισυλλογής (Recovery) και 14 εκδόσεως Διοικήσεως (Command Post), ενώ τα υπόλοιπα είναι της τυπικής εκδόσεως μεταφοράς προσωπικού. Με τον αριθμό αυτό, θα καλυφθούν συνολικώς οι απαιτήσεις της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και των οργανικών της 505, 521, 575 Ταγμάτων Πεζοναυτών.

Η συγκεκριμένη ΜΟΠΥ βασίστηκε σε ενημέρωση από το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, έπειτα από μακρά αλληλογραφία, για τη διάθεση μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων AAV7 από τα αποθέματα του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Η πρόταση στηρίζεται σε αμερικανική ενημέρωση περί παραδόσεως των οχημάτων πλήρως ανακατασκευασμένων και ικανών για επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων όπλων, συστημάτων επικοινωνιών, FOS και δημιουργία υποδομών συντηρήσεως στο στρατόπεδο της 32ης ΤΑΞΠΝ. Το κόστος ανά όχημα από όλες τις εργασίες που θα αναληφθούν, ανέρχεται σε 1,7 εκατ. ευρώ περίπου. Πέραν των οχημάτων, περιλαμβάνεται πρόσθετο κόστος περίπου 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία απαραίτητων υποδομών. Η πρόταση αφορά τη διατήρηση των οχημάτων σε υπηρεσία για περίοδο τουλάχιστον 10 ετών. Η προμήθεια των AAV-7 προσφέρει ικανοποιητικές αποβατικές δυνατότητες στη 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών, που θα μπορούν να διεξάγουν τις επιχειρήσεις που επιθυμούν, ενώ πλέον θα είναι δυνατή η μεταφορά 760 ατόμων, σε κατάσταση θάλασσας «5». Σε σχέση με τις ΑΒΑΚ, που αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιούν για αποβάσεις οι πεζοναύτες και χρονολογούνται από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα AAV-7 θα μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερο επίπεδο ασφαλείας στους επιβαίνοντες, ενώ με το πυροβόλο των 0,50 ιντσών και το βομβιδοβόλο των 40 mm θα μπορεί να παράσχει κάλυψη κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.

e-thessalia.gr