Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται στη Μαγνησία χιλιάδες εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση, αναμένοντας πότε θα ανάψει το πράσινο φως για το άνοιγμα των συγκεκριμένων κλάδων, προκειμένου να ελπίζουν ότι θα διασφαλίσουν μεροκάματο.
Το «εμβόλιο» για την εργασιακή ανακούφισή τους αργεί και οι ίδιοι κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα», καθώς αισθάνονται το λιγότερο εν δυνάμει άνεργοι μετά από τόσο μεγάλο διάστημα εργασιακής αποχής.
Σε απόλυτα νούμερα εκτιμάται ότι στη Μαγνησία περίπου 2.000 εργαζόμενοι σε τουρισμό και 5.000 στην εστίαση συνολικά βρίσκονται σε αναστολή. Οι θέσεις αυτές είναι σε επισφάλεια, εξαιτίας της αβεβαιότητας που υπάρχει ως προς το πότε τελικά θα ανοίξουν οι δύο μεγάλοι κλάδοι.
Από την έναρξη του δεύτερου lockdown μέχρι σήμερα είναι υποχρεωμένοι να επιβιώνουν με την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ και αυτή δεν τη δικαιούνται όλοι. Υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν την εισπράττουν, βάση των διατάξεων που ισχύουν.
Χρειάζεται συνολικό σχέδιο
«Η κατάσταση πλέον είναι εκτός ελέγχου. Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες έντονων διαμαρτυριών. Υπάρχουν συνάδελφοι οικογενειάρχες οι οποίοι αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Η αποζημίωση των 534 ευρώ αφενός είναι «ασπιρίνη», αφετέρου αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι καμία οικογένεια δεν μπορεί να επιβιώσει με αυτό το ποσό. Πρέπει να τελειώσει αυτός ο εμπαιγμός. Εχουμε εγκαίρως επισημάνει την υποχρέωση της κυβέρνησης να υλοποιήσει ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων που αφορούν στον τουρισμό και την εστίαση», σημείωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Θανάσης Παπαδημόπουλος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου και έφορος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Εστίαση και τον Τουρισμό.
Ο κ. Παπαδημόπουλος διατυπώνει την άποψη πως έγιναν λάθη και αστοχίες εκ μέρους της κυβέρνησης και πως αυτή τη στιγμή χρειάζονται γενναία μέτρα στήριξης τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων για να υπάρξει επόμενη ημέρα.
Στα σκοτάδια για τον εμβολιασμό
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΚΒ οι συνάδελφοί του είναι στα σκοτάδια. Κανείς δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς και πότε θα ξεκινήσει να «τρέχει» το πρόγραμμα «Ελευθερία» στο κομμάτι αυτό.
«Ακούμε τον υπουργό Τουρισμού να προαναγγέλλει ότι θα ανοίξει ο τουρισμός στις 14 Μαΐου. Επίσης τα σενάρια λένε ότι πριν από το Πάσχα θα ανοίξει η εστίαση. Αυτοί οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δεν θα πρέπει νωρίτερα να έχουν εμβολιαστεί; Κάποιος δεν πρέπει να ενημερώσει εγκαίρως πώς θα εξελιχτεί η όλη διαδικασία;» αναρωτήθηκε ο ίδιος.
Υπογραμμίζεται ότι οι παρατάσεις των επιδομάτων ανεργίας λήγουν τον Μάρτιο ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που δικαιούνται και τον Απρίλιο, την ώρα που όπως όλα δείχνουν η σεζόν θα ανοίξει 14 Μαΐου, που σημαίνει πως η πλειονότητα των εργαζομένων θα πάει για δουλειά τον Ιούνιο και θα πάρει τον πρώτο μισθό Ιούλιο.
«Πρέπει οπωσδήποτε για τους εργαζόμενους με υποχρεωτικό δικαίωμα επαναπρόσληψης, τουλάχιστον να επανέλθει η ρύθμιση της μονομερούς αναστολής σύμβασης και αποζημίωση ειδικού σκοπού από τον Απρίλιο.
Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας επιβάλλεται επιτέλους να κηρύξει άμεσα την κλαδική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων ως γενικώς υποχρεωτική», επισημαίνει ο κ. Παπαδημόπουλος.
Ο ίδιος τονίζει ότι η Ομοσπονδία έχει καταθέσει προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστούν οι εργαζόμενοι, η πλειονότητα των οποίων ζει με 534 ευρώ εδώ και έναν χρόνο.
«Εχουμε υποβάλει πρόταση να αντιμετωπιστεί ο κλάδος μας όπως σε άλλες χώρες της ΕΕ. Για παράδειγμα, η Πορτογαλία και η Κύπρος για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή έχουν θεσμοθετήσει την αναπλήρωση μισθού στο 80%. Είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει η επόμενη ημέρα» λέει, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι δεν έχει σχεδιάσει την επόμενη ημέρα με σοβαρότητα, δεν υιοθέτησε τις προτάσεις των ομοσπονδιών και αυτό αποτελεί πρόβλημα.
Ερχονται κινητοποιήσεις
Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Επισιτισμό Τουρισμό θα πραγματοποιήσει σύσκεψη των σωματείων του κλάδου, μέσω τηλεδιάσκεψης που θα μεταδοθεί ζωντανά με live streaming από τον λογαριασμό Facebook της Ομοσπονδίας ΠΟΕΕΤ αύριο Δευτέρα 29 Μαρτίου στις 11 το πρωί.
Η σύσκεψη έχει θέμα την προετοιμασία των κινητοποιήσεων για την ικανοποίηση των διεκδικήσεων που έχουν να κάνουν με τη δουλειά, το εισόδημα και την προστασία της ζωής των εργαζομένων μπροστά στην έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Η ΠΟΕΕΤ ακόμη ζητά άμεσα να εκδοθεί η εγκύκλιος, όπου θα αποσαφηνίζεται πως δεν θίγεται το δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης λόγω αναστολής σύμβασης και θα ξεκαθαρίζεται πως οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλουν το επίδομα αδείας και την άδεια του 2020.
Τα συνδικάτα τονίζουν επίσης πως πρέπει άμεσα να εμφανιστούν τα ένσημα στον ΕΦΚΑ από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης, απελευθερώνοντας έτσι την διαδικασία πληρωμής επιδομάτων από τον ΕΦΚΑ(όπως λοχεία κ.α.), καθώς επίσης να συνεχιστεί και να επεκταθεί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι το τέλος του 2021, αφού εκτιμούν πως μόνο έτσι θα αποτραπούν οι μαζικές απολύσεις στον κλάδο.