Σε πλήρη άνθιση βρίσκεται στη Μαγνησία αλλά και ευρύτερα στη Θεσσαλία η καλλιέργεια ξηρών καρπών από παραγωγούς που αναζητούν νέες καλλιέργειες που θα αυξήσουν τα έσοδά τους.
Σύμφωνα με τον καθηγητή δενδροκομίας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Γεώργιο Νάνο, ενώ μέχρι πριν λίγα χρόνια η παραγωγή ξηρών καρπών στην περιοχή της Μαγνησίας αλλά και στο σύνολο της χώρας ήταν μικρή, με την Ελλάδα να παράγει λιγότερα απ’ όσα καταναλώνει, πλέον το κλίμα έχει αντιστραφεί. Ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί στρέφονται στην καλλιέργεια ξηρών καρπών που μολονότι έχει ιδιαιτερότητες είναι προσοδοφόρα σε σχέση με άλλες «κλασικές» καλλιέργειες.
 Η στροφή προς τις συγκεκριμένες καλλιέργειες παρατηρείται τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια και ο κ. Νάνος εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, θα υπάρχει πολύ μεγάλη παραγωγή που θα αποφέρει σημαντικό εισόδημα στους παραγωγούς. Ο κ. Νάνος μιλώντας σε ημερίδα για τη δυναμική καλλιέργεια των ξηρών καρπών που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα, αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της καλλιέργειας ξηρών καρπών, προκειμένου να μπορέσουν να έχουν τη θέση τους όχι μόνο στην εγχώρια αλλά και στην διεθνή αγορά.
Σύμφωνα με τον κ. Νάνο, η καλλιέργεια του αμύγδαλου αυξάνεται ανεξέλεγκτα τα τελευταία χρόνια. «Εισάγονται νέες ποικιλίες που όμως δεν έχουν καλή γεύση και σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη αύξηση της παραγωγής, η τιμή του αμύγδαλου θα πέσει από τα 5-6 ευρώ στα 2-3 ευρώ το κιλό», τόνισε ο καθηγητής δενδροκομίας υπογραμμίζοντας ότι ήδη η Θεσσαλία έχει πλημμυρίσει από καλλιέργειες αμυγδάλου. Προβλήματα εντοπίζονται και στο καρύδι.
«Εχουν εισαχθεί ποικιλίες από την Τουρκία και την Βουλγαρία που όμως δεν έχουν καλή ποιότητα. Μπορεί να υπάρχουν ακόμη και χιλιάδες στρέμματα με αυτές τις ποικιλίες που όμως δεν ξέρω τι θα μπορέσουν να κάνουν την παραγωγή τους οι παραγωγοί. Θα προτείνω να κάνουν γλυκό του κουταλιού», ανέφερε. Πιο θετική είναι η εικόνα στα φιστίκια. «Υπάρχουν καλές ποικιλίες και μάλιστα στη συγκεκριμένη καλλιέργεια επενδύουν και από το εξωτερικό.
Σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο υπάρχουν πολλά στρέμματα με φιστίκια και μάλιστα σε καλή ποιότητα που θα έχουν τη θέση τους στην αγορά», σημειώνει ο ίδιος. Τέλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το φουντούκι, υποστηρίζοντας ότι ο κάμπος είναι ακατάλληλος για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια καθώς πρόκειται για μία καλλιέργεια που χρειάζεται πολύ υγρή περιοχή.

taxydromos.gr