Σε έλλειψη εδώ και περίπου έναν μήνα βρίσκονται τα αντιγριπικά εμβόλια στα φαρμακεία της Μαγνησίας, σε μια περίοδο, μάλιστα, που φέτος το ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό ήταν πολύ πιο αυξημένο σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα απουσιάζουν και τα αντιγριπικά εμβόλια για τα παιδιά.
Όσοι πολίτες θέλουν να εμβολιαστούν αυτή την περίοδο, θα πρέπει να σταθούν ιδιαίτερα τυχεροί, μήπως και βρουν το αντιγριπικό εμβόλιο.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης τόνισε πως «από τα μέσα Δεκεμβρίου παρατηρείται μια σταδιακή μείωση των αντιγριπικών εμβολίων από τα ράφια των φαρμακείων σε σημείο που σήμερα να λέμε ότι δεν υπάρχουν. Βέβαια, επειδή έχουμε ακόμη τουλάχιστον δύο μήνες για τη χειμερινή περίοδο και με τις ιώσεις και τη γρίπη να διαρκούν ακόμη και μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο εκτιμούμε ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρχει νέα προμήθεια με παρτίδες από αντιγριπικά εμβόλια από τις αρμόδιες εταιρείες».
Η έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων σε μια περίοδο που η γρίπη έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της, δυσκολεύει πολύ την προσπάθεια όσων πολιτών θέλουν να κάνουν τώρα το αντιγριπικό εμβόλιο ή από ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι θέλουν να κάνουν και τη δεύτερη δόση, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει την πρώτη δόση του αντιγριπικού εμβολίου τον περασμένο Οκτώβριο.
Ερωτηθείς πώς ήταν φέτος η ανταπόκριση του κόσμου για την ανάγκη εμβολιασμού, ο κ. Κώστας Ματσιόλης απάντησε πως «αυτό που παρατηρήσαμε φέτος, ήταν πως υπήρξε μια αύξηση στους πολίτες που θέλησαν να εμβολιαστούν. Και αυτό έχει την εξήγησή του πέρα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Μην ξεχνάμε πως τα αντιγριπικά εμβόλια χορηγούνται δωρεάν. Επίσης φέτος ήταν το εμβόλιο που κάλυπτε ακόμη πιο πολύ τον οργανισμό κατά της γρίπης και οι πολίτες σκέφτηκαν πως είναι πολύ πιο σώφρον να κάνουν το εμβόλιο και να προφυλαχθούν από το να αρρωστήσουν και μετά να πρέπει να διαθέσουν χρήματα για τη θεραπεία τους».
Υψηλή πληρότητα
Υψηλή είναι η πληρότητα στις Παθολογικές Κλινικές του Νοσοκομείου Βόλου από την προσέλευση περιστατικών με ιώσεις, κρυολογήματα, που κάποια μετατρέπονται και σε πνευμονίες.
«Έχουμε αρκετά περιστατικά με λοιμώξεις του αναπνευστικού που κάποια εξελίσσονται και σε πνευμονίες» τόνισε παθολόγος και πρόσθεσε πως «τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια σημαντική αύξηση στα περιστατικά και οι Κλινικές είναι γεμάτες με ασθενείς τόσο με χρόνιες παθήσεις, όσο και με έκτακτα παθολογικά ζητήματα. Επίσης κυκλοφορεί και μια γαστρεντερίτιδα που ταλαιπωρεί το κοινό».

e-thessalia.gr