«Μουδιασμένη» είναι η εμπορική αγορά του Βόλου μετά και την άρση του lockdown, όπως δείχνει η πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου, που δείχνει τον προβληματισμό για την επιβίωση πολλών τοπικών επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη συνέδεσε το εμπόριο με τον τουρισμό, με τους επιχειρηματίες να αναμένουν τις εξελίξεις στον εν λόγω κλάδο. Ο ίδιος επεσήμανε σχετικά με το μέλλον των επιχειρήσεων, πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος εξέλιξής τους με την εισαγωγή τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο με τον Σύλλογο να κινείται σχετικά τείνοντας χείρα βοηθείας στους εμπόρους, ενώ προανήγγειλλε και την υλοποίηση του Επιχειρηματικού Πανοράματος, με τα πρωτόκολλα όμως που θα καθορίσει το αρμόδιο Υπουργείο.
Προβληματισμός υπάρχει στην εμπορική αγορά του Βόλου στη μετά-κορωνοϊού εποχή, καθώς ο τουρισμός έρχεται στο επίκεντρο. Ο κ. Οντόπουλος συνέδεσε τον τουρισμό με το εμπόριο, τονίζοντας πως το τελευταίο τρίμηνο του έτους είναι συνυφασμένο με την πορεία του τουρισμού κι αυτό αποτυπώνεται στην κίνηση της αγοράς. Μέχρι στιγμής, ανέφερε, τα μηνύματα που λαμβάνουν οι έμποροι από τον τουρισμό και την εστίαση δεν είναι καλά.
«Η οικονομία είναι αλυσίδα, οπότε ο ένας κλάδος επηρεάζει τον άλλο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου. Κι ενώ οι προβλέψεις που αποτυπώνονται μέσα από την έρευνα είναι δυσοίωνες, καθώς μία στις δέκα επιχειρήσεις μπορεί να βάλει λουκέτο, υπάρχουν και θετικά στοιχεία.
«Το θετικό για μας, όπως δείχνει και η έρευνα είναι ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις δραστηριοποιείται πάνω από 30 έτη στην τοπική αγορά, που σημαίνει ότι έχουμε καταστήματα με ισχυρή πελατειακή αγορά, με γερά θεμέλια και που η προσαρμοστικότητα σε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι δεδομένη», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, εκφράζοντας την ελπίδα του να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση από το θέμα του τουρισμού.
Βοήθεια στους εμπόρους για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εποχή
Στο μεταξύ, μεγάλο ρόλο παίζει πλέον το ηλεκτρονικό εμπόριο, με τους τζίρους συνεχώς να αυξάνονται, ενώ η αισιοδοξία των επιχειρηματιών του Βόλου δεν είναι θετική αναφορικά με την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας.
«Το 55% του δείγματος θεωρεί πως η αγορά θα χρειαστεί από ένα χρόνο και πάνω για να επανέλθει στα επίπεδα προ κορωνοϊού. Η περίοδος όμως προ κορωνοϊού ήταν η δυσκολότερη της κρίσης, δηλαδή το 2019 και οι πρώτοι μήνες του 2020. Στο αρνητικό κλίμα συμβάλει πλέον και το ηλεκτρονικό εμπόριο, γιατί κερδίζει έδαφος αγοράς. Είδαμε πτώση τζίρων στα φυσικά καταστήματα και αύξηση στα ηλεκτρονικά, ενώ την περίοδο του κορωνοϊού πολύς κόσμος εκπαιδεύτηκε να αγοράζει ηλεκτρονικά ακόμη και μεγαλύτεροι σε ηλικία που δεν το έκαναν ποτέ στο παρελθόν», είπε ο κ. Οντόπουλος.
Μάλιστα, προανήγγειλε και σεμινάρια από τον Εμπορικό Σύλλογο προκειμένου να λάβουν γνώσεις οι έμποροι του Βόλου και να στηρίξουν το ηλεκτρονικό εμπόριο, που είναι η νέα πραγματικότητα και δεν θα πρέπει κανείς την προσπερνά.
Αν και ανέφερε πως η εφαρμογή Volos Shopping του Συλλόγου, που ήταν μία απόπειρα ένωσης δυνάμεων και εισαγωγής του τοπικού επιχειρείν στο χώρο της τεχνολογίας, δεν βρήκε την ανταπόκριση που θα έπρεπε, οι δράσεις θα συνεχιστούν προκειμένου οι έμποροι να ανταποκριθούν στη νέα αυτή εποχή, που έχει και πολλές απαιτήσεις.
Στα σκαριά το Επιχειρηματικό Πανόραμα
Φέτος θα ήταν μία χρονιά σημαντικών εκδηλώσεων από τον Εμπορικό Σύλλογο, όμως ο κορωνοϊός έφερε ακύρωση της Λευκής Νύχτας αλλά και αναβολή του Επιχειρηματικού Πανοράματος, μιας ιδέας που θα αναγεννιόνταν μετά από χρόνια.
Ωστόσο, ο κ. Οντόπουλος υποστήριξε πως το Επιχειρηματικό Πανόραμα θα γίνει στο Βόλο, καθώς είναι επιτακτική η ανάγκη για εξωστρέφεια. Αυτό που αναμένεται για να μπορέσει να οργανωθεί είναι τα πρωτόκολλα που θα εκδοθούν από το αρμόδιο Υπουργείο.
» Είμαστε σε επαφή με το αρμόδιο Υπουργείο για τα πρωτόκολλα. Η ΔΕΘ θα γίνει, όπως κι άλλες εκθέσεις το θέμα είναι ,γι’ αυτό και δεν μπορούμε να μιλήσουμε συγκεκριμένα, οι οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να στηθεί η έκθεση. Στο τέλος του μήνα θα ξέρουμε περισσότερα. Ακόμη όλα είναι στον αέρα», είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως στις 13 Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι εκπτώσεις που θα διαρκέσουν έως τις 5 Σεπτεμβρίου.
«Μέχρι στιγμής είναι συγκινητική η στήριξη του κόσμου στα μικρά καταστήματα. Μας γεμίζει με δύναμη και αισιοδοξία να πορευτούμε στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου αναφορικά την ανταπόκριση των Βολιωτών στο θέμα των αγορών τους.

magnesianews.gr