Τη διενέργεια προκαταρκτικών εξετάσεων παράγγειλε, σύμφωνα με τη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» και το ρεπορτάζ του Σταύρου Δημόπουλου η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου για την απόπειρα απόδρασης κρατουμένων από τις φυλακές νέων Βόλου, καθώς και για το επεισόδιο που είχε συμβεί εντός του σωφρονιστικού καταστήματος και στη διάρκεια του οποίου είχαν προκληθεί ζημιές, ενώ είχαν τραυματιστεί και κρατούμενοι.

Όπως έγινε γνωστό χθες από την Εισαγγελία, η πρώτη προκαταρκτική εξέταση αφορά την απόπειρα απόδρασης τριών κρατούμενων που είχε γίνει πρόσφατα από τις φυλακές και η δεύτερη το επεισόδιο που είχε συμβεί εντός του σωφρονιστικού καταστήματος και στο οποίο φέρονται να είχαν εμπλακεί πέντε αλλοδαποί κρατούμενοι και είχαν προκληθεί σωματικές βλάβες σε ορισμένους εξ αυτών.

Οι τρεις αλλοδαποί κρατούμενοι που είχαν αποπειραθεί να αποδράσουν, είναι Αλγερινοί και είχαν κόψει με αιχμηρά αντικείμενα τις σίτες της φυλακής, προκειμένου να εξέλθουν στον περιβάλλοντα χώρο και να πηδήσουν τον μαντρότοιχο. Η απόπειρα δεν πέτυχε τελικά, καθώς ήταν άμεση η κινητοποίηση των σωφρονιστικών υπαλλήλων και της εξωτερικής φρουράς των φυλακών.

Η δεύτερη προκαταρκτική εξέταση αφορά συμπλοκή μεταξύ κρατουμένων, με αφορμή διαφορές που είχαν μεταξύ τους και στην διάρκεια της οποίας είχε σπάσει τζαμαρία του καταστήματος. Οι συμμετέχοντες στην συμπλοκή ήταν επίσης αλλοδαποί κρατούμενοι των φυλακών. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, εις βάρος τόσο των τριών που επιχείρησαν να αποδράσουν, όσο και των άλλων που έλαβαν μέρος στο επεισόδιο, επιβλήθηκαν πειθαρχικές ποινές. Το Τριμελές Συμβούλιο των φυλακών επέβαλε πειθαρχική ποινή της μεταγωγής σε έναν εκ των κρατουμένων, που είχε εμπλακεί στο επεισόδιο, ενώ οι εν λόγω ποινές θα έχουν επιπτώσεις στην επιμέτρηση των ποινών τους όταν δικαστούν. Στο πλαίσιο των δύο προκαταρκτικών θα καταθέσουν σωφρονιστικοί υπάλληλοι, αλλά και οι ίδιοι οι κρατούμενοι.

Σημειώνεται ότι οι φυλακές νέων Βόλου είναι υπερπλήρεις, καθώς οι κρατούμενοι είναι υπερδιπλάσιοι των θέσεων που δικαιολογεί το οργανόγραμμα λειτουργίας του σωφρονιστικού καταστήματος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης (κατάσταση φυλακών στις 16 Ιανουαρίου 2019) στις φυλακές Βόλου οι κρατούμενοι ήταν 112, όταν οι θέσεις που δικαιολογεί το οργανόγραμμα λειτουργίας της είναι 54… Η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων είναι αλλοδαποί, 83. Πρόκειται για κρατούμενους ηλικίας 19-22 χρόνων.

Θεσσαλία