Πρεμιέρα… αιθαλομίχλης και υπερβάσεων των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα του Βόλου από την Τετάρτη το βράδυ.
Με την πτώση της θερμοκρασίας και μόλις η εμπορική αγορά κλείσει, τα τζάκια παίρνουν… φωτιά για τη θέρμανση των σπιτιών και η ατμόσφαιρα της πόλης καθίσταται αποπνικτική.
Ηδη τις τελευταίες ημέρες ο σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας καταγράφει τις πρώτες υπερβάσεις για τον φετινό χειμώνα, ωριαίες, αλλά και στον μέσο όρο της ημέρας.
Την ίδια ώρα οι παραγγελίες σε πετρέλαιο θέρμανσης είναι στο ναδίρ, αφού η τιμή του είναι αυξημένη έως και 17% σε σχέση με πέρυσι.
Στην καταγραφή του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Απρίλιο στη διάρκεια των Ημερών Πνευμονολογίας, ευθύνεται για τον θάνατο 4.000 ατόμων ετησίως στην Ελλάδα, ετοιμάζεται να πάρει ενεργά μέρος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που εντός των επόμενων ημερών θα εγκαταστήσει 12 μετρητές μικροσωματιδίων ΡΜ2,5 ενεργοποιώντας δίκτυο μέτρησης σε πραγματικό χρόνο μέσα στην πόλη.
Η πτώση της θερμοκρασίας τις τελευταίες ημέρες έφερε για μία ακόμη χρονιά τον Βόλο αντιμέτωπο με το πρόβλημα της αιθαλομίχλης.
Το πρόβλημα της αποπνικτικής ατμόσφαιρας σχετίζεται σαφώς με τη θέρμανση των νοικοκυριών και το άναμμα τζακιών και σομπών. Σύμφωνα με στοιχεία του σταθμού μέτρησης της αέριας ρύπανσης της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καταγράφονται υπερβάσεις.
Την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου ο μέσος όρος ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα έκλεισε πάνω από το όριο των 50 μgr/m3 στα 54 μgr/m3. Οι ωριαίες υπερβάσεις «μαρτυρούν» το πρόβλημα. Ενώ τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες οι συγκεντρώσεις κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, τα βράδια η ρύπανση χτυπά… κόκκινο.
Την περασμένη Τρίτη ο «χορός» των υπερβάσεων ξεκίνησε από τις 9 το βράδυ. Στις 21:00 οι συγκεντρώσεις ήταν στα 57 μgr/m3, στις 22:00 στα 61 μgr/m3, στις 23:00 στα 70 μgr/m3 και τα μεσάνυχτα οι συγκεντρώσεις ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα ήταν δύο φορές πάνω από τα ανώτατα όρια στα 106 μgr/m3 με αποτέλεσμα ο μέσος όρος να κλείσει σε υψηλά επίπεδα στα 42 μgr/m3.
Στη μία τα ξημερώματα της Τετάρτης οι συγκεντρώσεις ΡΜ10 κυμάνθηκαν στα 111 μgr/m3, στις 2π.μ. στα 56 μgr/m3, ακολούθησε περίοδος χαμηλών συγκεντρώσεων και το βράδυ το πρόβλημα επανεμφανίστηκε.
Στις 20:00 οι συγκεντρώσεις ήταν στα 76μgr/m3, στις 21:00 στα 69 μgr/m3, στις 22:00 στα 101 μgr/m3, στις 23:00 στα 116 μgr/m3, στις 24:00 στα 77 μgr/m3 και ο μέσος όρος έκλεισε πάνω από τα όρια στα 54 μgr/m3.
Μονόδρομος το ξύλο λόγω ακριβού πετρελαίου
Η θέρμανση των σπιτιών μέσα από τζάκια και ξυλόσομπες φαίνεται να είναι μονόδρομος όσο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κινείται στα ύψη. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ενωσης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Μαγνησίας Βάσω Κοντοχρήστου, οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης είναι στο ναδίρ. «Μόλις τις 3 - 4 τελευταίες ημέρες άρχισαν να γίνονται κάποιες μικρές παραγγελίες», αναφέρει η κ. Κοντοχρήστου.
Όπως επισημαίνει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στο 1,17 ευρώ το λίτρο, είναι αυξημένη κατά 17% σε σχέση με πέρυσι οπότε και πωλούνταν προς ένα ευρώ το λίτρο. «Αν δεν καταργηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για να μπορούν οι καταναλωτές να γεμίζουν τις δεξαμενές για τη θέρμανση των σπιτιών τους, το φαινόμενο της αιθαλομίχλης δεν θα σταματήσει. Είναι πιο περιβαλλοντικό να καίει κανείς πετρέλαιο αντί για αμφιβόλου ποιότητας υλικά που μπαίνουν στα τζάκια και τις σόμπες», ανέφερε η κ. Κοντοχρήστου.
Κίνδυνος η ατμοσφαιρική ρύπανση
Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Στις Ημέρες Πνευμονολογίας που είχαν γίνει τον περασμένο Απρίλιο στη Λάρισα από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία. Από την ατμοσφαιρική ρύπανση πεθαίνουν 4.000 άτομα ετησίως στην Ελλάδα.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με αυξημένη νοσηρότητα, εισαγωγές στα νοσοκομεία και θανάτους. Επιπλέον αυξάνεται και το οικονομικό κόστος για δαπάνες υγείας. Παρουσιάστηκαν επίσης δύο διαφορετικές μελέτες, η πρώτη είχε εκπονηθεί το διάστημα από το 2001 έως το 2007 και η δεύτερη το διάστημα από το 2007 έως το 2011, που δείχνουν σαφή συσχέτιση της αύξησης των εισαγωγών στο νοσοκομείο που χρησιμοποιήθηκε ως υγειονομικός δείκτης με τους ρύπους στην ατμόσφαιρα και συγκεκριμένα με τα ΡΜ10.
Διαπιστώνεται αύξηση των αναπνευστικών και καρδιακών περιστατικών που εισάγονται στο νοσοκομείο τόσο σε ενήλικες, όσο και σε παιδιά. Η αύξηση συσχετίζεται με τα ΡΜ10 στην ατμόσφαιρα και μάλιστα φαίνεται ότι όταν έχουμε αυξημένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων έχουμε και αυξημένες εισαγωγές.
Χωρίς ενημέρωση
Παρά το πρόβλημα που απειλεί ευθέως την υγεία των πολιτών, στην πόλη δεν υπάρχει σε λειτουργία δίκτυο σταθμών μέτρησης της ρύπανσης προκειμένου να δίνει σε πραγματικό χρόνο μετρήσεις και τουλάχιστον οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού να ενημερώνονται για να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Ο μοναδικός σταθμός που λειτουργεί είναι αυτός της Περιφέρειας και πάλι τα αποτελέσματα δεν ανεβαίνουν σε πραγματικό χρόνο, αλλά την επόμενη ημέρα.
Δίκτυο από το Π.Θ.
Ολοκληρωμένο δίκτυο μέτρησης μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα του Βόλου «χτίζει» το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Π.Θ. Γ. Σαχαρίδης ανέφερε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι ήδη έχουν ολοκληρωθεί 12 μετρητές ΡΜ 2,5 (επικίνδυνοι ατμοσφαιρικοί ρύποι που εξαιτίας του μικρού μεγέθους τους εισχωρούν βαθιά στον οργανισμό και περνούν μέσα στο αίμα).
Αυτή τη στιγμή γίνεται γεωγραφική ανάλυση του Βόλου προκειμένου να επιλεχθούν τα σημεία όπου θα εγκατασταθούν αυτοί οι 12 μετρητές και θα δίνουν μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, επί 365 ημέρες τον χρόνο. Με βάση τα αποτελέσματα θα γίνει χαρτογράφηση της ρύπανσης και θα βγουν ασφαλή αποτελέσματα για το πρόβλημα αποκλείοντας τα τυχαία συμβάντα.
Το δίκτυο πρόκειται να ενεργοποιηθεί είτε στο τέλος του 2018, είτε έως 15 Ιανουαρίου 2019, ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Σαχαρίδη οι μετρήσεις δεν θα είναι διαθέσιμες στους πολίτες. «Δεν θα δώσουμε μετρήσεις πριν ολοκληρώσουμε την επιστημονική έρευνά μας. Δεν θέλουμε η επιστημονική δουλειά να χρησιμοποιηθεί για προεκλογικούς σκοπούς», σημείωσε με νόημα ο κ. Σαχαρίδης.
Ελένη Χάνου (Ταχυδρόμος)