Μειώνεται ο όγκος δουλειάς της Εισαγγελίας και του Πρωτοδικείου Βόλου, εξαιτίας της παραγραφής περίπου 1000 υποθέσεων, από τις 6000 μηνύσεις που κατατίθενται περίπου κάθε χρόνο στην Εισαγγελία, λόγω της εφαρμογής του νόμου 4689/20 (Τσιάρα).
Από την εφαρμογή του νόμου προβλέπονται παραγραφή και παύση της ποινικής δίωξης για πλημμελήματα που τελέστηκαν μέχρι και την 30.04.2020, κατά των οποίων ο νόμος, ως κύρια ποινή, απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας ή σωρευτικά κάποιες από τις παραπάνω ποινές.
Τα αδικήματα που παραγράφονται είναι υγειονομικές παραβάσεις, οδήγηση χωρίς δίπλωμα, εξύβριση, απειλή, απείθεια, όλως ελαφρά σωματική βλάβη, κλοπή και υπεξαίρεση μικρής αξίας, φθορά ξένης ιδιοκτησίας μικρής αξίας, αυτοδικία, κατοχή ναρκωτικών κλπ.
Το ποσοστό των μηνύσεων που κατατίθενται στην Εισαγγελία Βόλου κάθε χρόνο εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 20% του συνόλου των μηνύσεων (6.000 περίπου ετησίως). Με αποτέλεσμα να υπάρχει αποσυμφόρηση των ακροατηρίων κυρίως του Μονομελούς πλημμελειοδικείου Βόλου και λιγότερο του Τριμελούς.
Ποιες ποινές δεν παραγράφονται
Οι ποινές που δεν παραγράφονται και εξαιρούνται από την εφαρμογή του νόμου είναι τα πλημμελήματα, που προβλέπονται και τιμωρούνται από τις εξής διατάξεις: α) των άρθρων 82Α (εγκλήματα ρατσιστικού χαρακτήρα), 142 (έκθεση σε κίνδυνο αντιποίνων από αμέλεια), 155 (προσβολή συμβόλων άλλου κράτους), 158 παρ. 2 (νόθευση εκλογής ή ψηφοφορίας περιφερειακής ή τοπικής αυτοδιοίκησης), 160 (αντιποίηση πολιτικού αξιώματος), 163 (παραβίαση μυστικότητας ψηφοφορίας), 166 παρ. 1 (διατάραξη εκλογικής διαδικασίας), 168 παρ. 3 (διατάραξη πλειστηριασμού), 169 Α (παραβίαση δικαστικής απόφασης), 173 παρ. 1 (απόδραση κρατουμένου), 175 (αντιποίηση), 178 (παραβίαση σφραγίδων), 183 (διέγερση σε ανυπακοή), 184 παρ. 1 (διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων), 221 παρ. 2 εδάφιο πρώτο (δικαστική χρήση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού), 230 (ψευδής καταγγελία), 285 παρ. 4 περ. α’ (παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών από αμέλεια), 304Α παρ. 1 εδάφιο δεύτερο (σωματική βλάβη εμβρύου ή νεογνού από αμέλεια), 337 παρ. 1 (προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας), 358 (παραβίαση υποχρέωσης για διατροφή) και 377 (κλοπή και υπεξαίρεση μικρής αξίας για τις περιπτώσεις αγοράς εμπορευμάτων με πίστωση) του Π.Κ.
Επίσης, εξαιρούνται η παραγραφή των ποινών: α) φυλάκισης διάρκειας μέχρι έξι μηνών ή β) χρηματικές ποινές ή γ) ποινές παροχής κοινωφελούς εργασίας, που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, εφόσον οι αποφάσεις δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες και οι ποινές αυτές δεν έχουν εκτιθεί με οποιονδήποτε τρόπο μέχρι τις 27.05.2020. Η ανωτέρω διάταξη δεν εφαρμόζεται για χρηματικές ποινές που έχουν επιβληθεί σωρευτικά με ποινή στερητική της ελευθερίας ανώτερη των έξι μηνών.

magnesianews.gr