Ως τον δυνατότερο και μεγαλύτερο επενδυτή στη Μαγνησία και εν γένει στη Θεσσαλία μπορεί να χαρακτηρίσει πλέον κανείς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο περνά σε μια τροχιά μεγάλης ανάπτυξης μετά και την υπογραφή της Διυπουργικής για την αξιοποίηση της Βαμβακουργίας, μια επένδυση που αγγίζει τα 64 εκ. ευρώ! Η νέα πανεπιστημιακή κοινότητα που θα υλοποιηθεί σε υποβαθμισμένη περιοχή της Ν. Ιωνίας, εκτός από την αναβάθμιση θα προσφέρει και στέγαση σε περίπου 800 φοιτητές, λύνοντας εν μέρει τις αυξημένες ανάγκες στέγασης των φοιτητών του τοπικού Ιδρύματος. Ωστόσο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν περιμένει μόνο την Βαμβακουργία για να αναδειχθεί ως κορυφαίο επενδυτή, καθώς κάθε χρόνο, εξαιτίας των δράσεών του, διοχετεύονται στην αγορά 20-22 εκ. ευρώ!
Σαφείς και δυσβάσταχτες οι ρήτρες για τον εργολάβο- Έτοιμη σε 2 χρόνια η Βαμβακουργία
Μια όμορφη ημέρα για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την πόλη του Βόλου ήταν η προχθεσινή, μετά και την υπογραφή της διυπουργικής για την έναρξη των εργασιών στην Βαμβακουργία, όπου τη θέση των γκρεμισμένων κτηρίων και του υποβαθμισμένου περιβάλλοντα χώρου, θα πάρει ένα σύγχρονο πανεπιστημιακό campus, ανοιχτό στην κοινωνία.
Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης τόνισε πως έγιναν αγωνιώδεις προσπάθειες εδώ και δύο χρόνια, οι οποίες ξεκίνησαν με τον πρώην Πρύτανη κ. Γιώργο Πετράκο, που από την αρχή μέχρι και σήμερα στήριξε το μεγαλεπήβολο αυτό εγχείρημα. Στην προσπάθεια αυτή όμως συνετέλεσαν και πολλοί ακαδημαϊκοί του Ιδρύματος, οι οποίοι εργάστηκαν και σχεδίασαν την εξέλιξη της Βαμβακουργίας.
Ο κ. Μαμούρης σημείωσε πως υπήρξε αμέριστη συμπαράσταση και των δύο κυβερνήσεων, καθώς επρόκειτο να υπογραφεί η διυπουργική από την προηγούμενη κυβέρνηση, όμως έγινε η αλλαγή της και δεν μπόρεσε αυτό να προχωρήσει λίγο νωρίτερα.
Παρόλα αυτά, ανέφερε, η νέα κυβέρνηση και η νέα ηγεσία του Υπουργείου βοήθησε πολύ ώστε να προωθηθεί αυτό το έργο, να περάσει από την διυπουργική και να υπογραφεί η όλη μελέτη.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σχολίασε πως το έργο θα είναι έτοιμο σε δύο χρόνια, καθώς υπάρχουν ρήτρες. «Ευελπιστούμε ότι σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμο το έργο γιατί αναφέρεται ρητά στους όρους, ότι ο εργολάβος που θα αναλάβει, εάν καθυστερήσει , οι ρήτρες που θα του επιβληθούν θα είναι δυσβάσταχτες», σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «Έχοντας κάποιος απέναντί του έναν κυβερνητικό μηχανισμό, γιατί το έργο αυτό χρηματοδοτείται από τις δημόσιες επενδύσεις και από το Υπουργείο Παιδείας, θα πρέπει να το φέρει εις πέρας».
Επίσης, ανέφερε πως το εν λόγω έργο θα είναι μιας άλλη φιλοσοφίας ΣΔΙΤ λέγοντας πως «Είναι άλλη μορφή ΣΔΙΤ, όχι αυτή που ξέρουμε, ότι ένας ιδιώτης εκμεταλλεύεται το ακίνητο. Είναι ένα ΣΔΙΤ όπου ο επενδυτής ουσιαστικά είναι το κράτος, οι Δημόσιες Επενδύσεις του Υπ. Παιδείας, όπου σε συνεργασία με το Υπ. Ανάπτυξης αποφάσισαν να επενδύσουν σε βάθος 20ετιας. Ο εργολάβος έχει να κάνει με το Υπ. Παιδείας που θα πρέπει να αποπληρώσει το έργο».
Εγκαταστάσεις, λέσχη και εστία για 800 φοιτητές
Σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη η Βαμβακουργία στη νέα της εποχή θα περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας, αμφιθέατρα , σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, σχολή ΑΜΕΑ, ερευνητικά εργαστήρια, φοιτητικές εστίες, φοιτητική λέσχη, έναν πολυχώρο πολιτισμού, αθλητικές εγκαταστάσεις, διάφορες αστικές λειτουργίες όπου θα είναι υπηρεσίες και διάφορα καταστήματα, που θα εξυπηρετούν την περιοχή, κοινόχρηστοι χώροι και χώροι πρασίνου.
«Πρόκειται για ένα πανεπιστημιακό συγκρότημα ανοιχτό στην πόλη», σχολίασε χαρακτηριστικά ο ίδιος τονίζοντας πως υπάρχουν και διακριτοί στόχοι από αυτή την επένδυση.
«Ο πρώτος στόχος είναι να αναπτυχθούν οι κτηριακές υποδομές του Πανεπιστημίου, ο δεύτερος να ασκήσει το Πανεπιστήμιο μια κοινωνική πολιτική των οικονομικά αδύναμων φοιτητών, δημιουργώντας τις εστίες, που πραγματικά λείπουν από το Πανεπιστήμιο και από την πόλη του βόλου και να προβληθούν χαρακτηριστικά του Πανεπιστημίου για την καινοτομία, την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση κι όλα αυτά να συνδεθούν με το κοινωνικό ιστό, παράλληλα αναβαθμίζοντας μια αρκετά υποβαθμισμένη περιοχή», είπε.
Ο σχεδιασμός στη Βαμβακουργία θέλει την ανέγερση 623 φοιτητικών κατοικιών, όπου θα μπορούν να φιλοξενήσουν 800 φοιτητές. «Θα χρειαστούμε κι άλλες εστίες, όμως το κυριότερο είναι ότι θα μπορέσουμε να στεγάσουμε τους ξένους φοιτητές που έρχονται για μικρό διάστημα. Ερευνητές, καθηγητές και φοιτητές μέσω προγραμμάτων εράσμους ή άλλων ερευνητικών προγραμμάτων και δεν μπορούν να ενοικιάζουν σπίτι με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να τους φιλοξενούμε σε ξενοδοχεία», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμούρης.
Να σημειωθεί πως στο σχέδιο της Βαμβακουργίας εργάστηκαν και πολλοί ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αυτοί είναι οι κκ. Κοτιώνης, Τρουβά, Αδαμάκης, Τσαγκρασούλης, Σκάγιαννης, Βοσποδίνη, Σαπουνάκης, Αρβανιτίδης, Σταμπουλής, Πανταζής και Σαμαρίνα.
Νέα πνοή και στο Πεδίον του Άρεως
Δεν είναι μόνο η Βαμβακουργία όμως που θα αισθανθεί τον… αέρα της ανάπτυξης. Στο Πεδίον του Άρεως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αναπτύσσει με τα νέα του κτήρια ένα άλλο μεγάλο πόλο. Σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη υπάρχου δύο νέα κτήρια στο campus της Πολυτεχνικής. « Το ένα έχει δημοπρατηθεί και το άλλο βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης και θα στεγάσουν τους Πολιτικούς Μηχανικούς και τους Μηχανολόγους Μηχανικούς. Παράλληλα, τελειώνει και παραδίδεται και το κτήριο των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ενώ σχεδιάζουμε με λεφτά της Περιφέρειας τη δημιουργία μιας φοιτητικής λέσχης και φοιτητικών εγκαταστάσεων , φοιτητικού γυμναστηρίου στην Πολυτεχνική για να στεγάζονται δημιουργικές ομάδες του Πανεπιστημίου», ανέφερε ο κ. Μαμούρης μεταφέροντάς μας μια εικόνα σύγχρονων εγκαταστάσεων αντάξιων ευρωπαϊκών χωρών.
Επενδύσεις εκατομμυρίων από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Και μπορεί τα έργα να γίνονται ή να είναι έτοιμα να ξεκινήσουν, όμως τα οικονομικά στοιχεία λένε πολλά για την δυναμική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η Βαμβακουργία θα δημοπρατηθεί για 64 εκ. ευρώ, το κόστος λειτουργίας με τις συντηρήσεις για τα επόμενα 20 χρόνια, μαζί με κτήρια της Λαμίας θα αγγίξουν τα 100 εκ. αλλά για το Βόλο θα είναι τα ¾. Τα κτήρια στο Πεδίον του Άρεως ήταν μία επένδυση 55 εκ. ευρώ.
Αυτό σίγουρα κάνει, όπως τόνισε ο κ. Μαμούρης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τον μεγαλύτερη επενδυτή. «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι μεγάλος επενδυτής εδώ και πολύ καιρό. Εκτός από τα έργα σε υποδομές, τα κονδύλια που φέρνει από παροχές υπηρεσιών, από ερευνητικές δραστηριότητες αγγίζουν τα 20-22 εκ. το χρόνο. Χρήματα που διοχετεύονται στις αγορές της Θεσσαλίας, σε νέους ανθρώπους, που πληρώνονται για να διδάξουν στο ΠΘ, διοχετεύονται στην αγορά υλικών και θέλουμε να πιστεύουμε ότι το Ίδρυμα είναι ένας σημαντικός υποστηρικτής της ανάπτυξης στην περιοχή μας», υπογράμμισε ο Πρύτανης του Π.Θ.
Τέλος, ο ίδιος μίλησε και για την Κίτρινη Αποθήκη σημειώνοντας πως το Πανεπιστήμιο είναι έτοιμο, υπάρχουν ήδη τα κονδύλια για τον εξοπλισμό και αναμένει πότε θα παραχωρηθεί το κτήριο για να γίνει η εγκατάσταση. Αναφορικά με τις δράσεις που θα στεγάσει η Κίτρινη Αποθήκη, ο κ. Μαμούρης τόνισε πως οι ανάγκες του Πανεπιστημίου αλλάζουν και μεταλλάσσονται γι’ αυτό θα πρέπει να γίνει μία εξέταση των υπαρχόντων αναγκών.

magnesianews.gr