Σε πάνω από 2000 ανέρχονται οι μαθητές και οι καθηγητές στη Μαγνησία που έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Μάλιστα τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν τον τρέχοντα μήνα, όταν και είχαμε την έναρξη του 4ου πανδημικού κύματος.
Από τους 2000, οι 1850 και πλέον ήταν μαθητές και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης και οι υπόλοιποι νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές. Μάλιστα εκτιμάται ότι ο αριθμός τους είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Το σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών στον νομό αγγίζει τους 26.000.
Οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων που νόσησαν, είναι περισσότεροι από τους μαθητές των νηπιαγωγείων και δημοτικών, και αυτό αποδίδεται από εκπαιδευτικούς στο γεγονός ότι οι έφηβοι έχουν πιο έντονη κοινωνική ζωή εκτός σχολείου, όπου μπορούν να συναναστρέφονται σε διάφορους χώρους με τις παρέες τους.
Από την άλλη οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που νόσησαν, είναι περισσότεροι από τους καθηγητές, γιατί διδάσκουν σε τάξεις, όπου σχεδόν όλοι οι μαθητές είναι ανεμβολίαστοι. Αντίθετα στα Γυμνάσια και στα Λύκεια δημιουργείται σταδιακά ένα τείχος ανοσίας από τους εμβολιασμούς των μαθητών που αυξάνονται.
«Οι μαθητές περνούν εύκολα τον ιό χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα. Στους εκπαιδευτικούς τα πράγματα για ορισμένους είναι διαφορετικά, καθώς κάποιοι ταλαιπωρήθηκαν» ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολος Μούσιος.
Οι εκπαιδευτικοί ελπίζουν σε αποκλιμάκωση των κρουσμάτων κάτι που ήδη έχει διαφανεί τις τελευταίες μέρες, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος επιστροφής στην τηλεκπαίδευση, κάτι βέβαια που και το ίδιο το υπουργείο αρνείται.
«Αυτό που ευχόμαστε είναι να συνεχιστεί η διά ζώσης εκπαίδευση. Όμως πολύ φοβάμαι πως με ευθύνη του υπουργείου τα πράγματα δεν εξελίσσονται σωστά. Το πλήθος των μαθητών ανά τάξη στη Μαγνησία και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι απογοητευτικό» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Χρήστος Αργύρης και συμπλήρωσε πως «το 80% των μαθητών βρίσκεται σε τμήμα με πάνω από 20-22 φοιτούντες. Και, ενώ υπάρχει αυτή η κατάσταση, έρχεται το υπουργείο και ζητά περισσότερες συγχωνεύσεις τμημάτων. Το υπουργείο δεν έχει χορηγήσει καμία μάσκα και οι μοναδικές που διέθεσε ήταν πριν δύο χρόνια με εκείνες τις μάσκες που οι περισσότερες ήταν ακατάλληλες. Ακόμη στα μέσα μαζικής μεταφοράς οι μαθητές στοιβάζονται σαν σαρδέλες. Καθηγητές και γονείς ζητούν να αραιώσουν οι μαθητές στα τμήματα».
Μέχρι και πριν λίγες μέρες στη Μαγνησία είχαν νοσήσει από τον κορωνοϊό από την αρχή της σχολικής χρονιάς 950 μαθητές και επηρεάστηκαν 750 τμήματα. Επίσης νόησαν 60 εκπαιδευτικοί. Μάλιστα ο αριθμός των νοσούντων μαθητών πλέον μπορεί να έχει ξεπεράσει τους 1000. Ένας στους δέκα μαθητές έχει νοσήσει από τον κορωνοϊό».
Μάλιστα ο κ. Αργύρης αναφέρθηκε και στην αγωνία των καθηγητών που είναι υπεύθυνοι covid και οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στην ανάγκη διδασκαλίας και ιχνηλάτησης των κρουσμάτων. «Οι καθηγητές αυτοί είναι σε απόγνωση και αν δεν υπήρχαν, θα είχε καταρρεύσει το σύστημα» ανέφερε ο κ. Αργύρης.
Και συμπλήρωσε πως το υπουργείο θα έπρεπε να είχε προσλάβει πολύ περισσότερους σχολικούς νοσηλευτές, καθώς δεν είναι μόνο τα θέματα του κορωνοϊού, αλλά και άλλα θέματα υγείας. Υπάρχουν μαθητές που λαμβάνουν φαρμακευτικές αγωγές, επειδή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας».
e-thessalia.gr