Το μήνυμα πως ενόψει του χειμώνα θα πρέπει να προφυλαχθούν πάση θυσία οι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών που έχουν και νοσήματα λόγω του κινδύνου που διατρέχουν, στέλνει ο καθηγητής της Πνευμονολογικής Κλινικής και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης αναφερόμενος στον κορωνοϊό και τις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν.
Μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» μέσα από το www.e-thessalia.gr ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε πως «εδώ και λίγο καιρό οι περισσότεροι εστιάζουν στη συμπεριφορά των νέων.
Νομίζω όμως ότι το ενδιαφέρον θα πρέπει να δοθεί ακόμη περισσότερο στους ηλικιωμένους. Και το λέω αυτό, γιατί στην Κλινική μας νοσηλεύουμε ηλικιωμένους που συμμετείχαν σε κοινωνικές εκδηλώσεις και βρέθηκαν θετικοί στον ιό.
Είναι στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα να συμμετέχει με θέρμη στις εκδηλώσεις και να έχει κοινωνικές συναναστροφές, όπως στους γάμους, αλλά χρειάζεται προσοχή λόγω της ευκολίας μετάδοσης του ιού.
Τώρα που μπαίνουμε στο Φθινόπωρο και μας περιμένει ο χειμώνας, θεωρώ ότι θα πρέπει να προφυλάξουμε πάση θυσία τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών οι οποίοι έχουν και νοσήματα».
Τονίζοντας, πώς θα μπορούσε να είναι αυτή η προφύλαξη, επισήμανε πως «η χρήση μάσκας σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο για τους ηλικιωμένους, όπως η αποφυγή του συγχρωτισμού ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα αυτό που συμβαίνει τώρα να περιμένουν στην ουρά έξω από τις Τράπεζες».
Και συμπλήρωσε πως «οι νέοι περνούν τον ιό με ήπια συμπτώματα ή και χωρίς συμπτώματα. Έχω μιλήσει αυτό το διάστημα με φοιτητές μου εντός και εκτός Ελλάδας που νόσησαν από τον κορωνοϊό και πέρασαν την ασθένεια πολύ ήπια η και χωρίς συμπτώματα ευρισκόμενοι σε καραντίνα. Τα πράγματα όμως είναι διαφορετικά με τους ηλικιωμένους».
Μάλιστα αναφέρθηκε και στο εμβόλιο που αναμένεται με αγωνία από την παγκόσμια κοινότητα λέγοντας πως «καλλιεργούνται όλες οι ελπίδες στην έλευση του εμβολίου το οποίο όμως για να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, θα απαιτηθεί χρόνος.
Γι’ αυτό και θα πρέπει να κάνουμε μια σχεδόν φυσιολογική ζωή σε συνθήκες πανδημίας δίνοντας έμφαση στα μέτρα προφύλαξης. Και έτσι θα πρέπει να πορευτούμε».
Για την έναρξη των σχολείων και τους προβληματισμούς των γονέων ανέφερε πως «οφείλουμε να προσαρμοστούμε στα δεδομένα της μάσκας. Ξέρουμε ότι τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά στον ιό και τα πολύ μικρά παιδιά δεν τον μεταδίδουν. Για τα παιδιά των τελευταίων Τάξεων Δημοτικού και τους εφήβους υπάρχει το ζήτημα της επαφής με τους παππούδες και εδώ χρειάζεται προσοχή».
Ο κ. Γουργουλιάνης συμπλήρωσε για την εξέλιξη του ιού ότι «σε σχέση με την έναρξη της πανδημίας είναι περισσότερο μεταδοτικός και λιγότερο θανατηφόρος».

Φώτης Σπανός (e-thessalia.gr)