Για χαμηλά αντανακλαστικά της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στις ανάγκες του ΕΣΥ και την δρομολόγηση ιδιωτικοποιήσεων έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός που είχε συναντήσεις με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου αλλά και συλλόγους γιατρών και εργαζομένων. Υπερασπίστηκε τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Υγείας και επισήμανε την ανάγκη διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ. Φυσικά δέχθηκε κριτική και γι αυτά που είχε δεσμευτεί να προχωρήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως προσλήψεις προσωπικού αλλά και έγκριση του νέου Οργανισμού του Νοσοκομείου Βόλου
Αφού άκουσε τις τοποθετήσεις τόσο του διοικητή, όσο και των εκπροσώπων γιατρών, νοσηλευτών αλλά και εργαζομένων στο Αχιλλοπούλειο επισήμανε ότι η κυβέρνησή του είχε δρομολογήσει παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς της υγείας, όπως η Α’θμια Φροντίδα Υγείας, οι ΜΕΘ και τα ΤΕΠ τονίζοντας ότι αυτό που πέτυχαν ήταν η επιβίωση του δημοσίου συστήματος υγείας, κάτι που δεν ήταν ούτε δεδομένο ούτε αυτονόητο. «Εμείς καταφέραμε το ένα προς πέντε στις προσλήψεις να γίνει ένα προς ένα από το 2019. Προγραμματίσαμε 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ, 4000 γιατρούς και 6000 προσωπικό, αλλά αυτό δεν προχωρά. Να μονιμοποιήσουμε όλους τους επικουρικούς δεν γινόταν, όπως ανέφερε εδώ ο πρόεδρος του Συλλόγου των γιατρών. Όλα αυτά πάγωσαν τον Ιούνιο». Επιπλέον ανέφερε ότι δρομολογήθηκαν προσλήψεις μονίμου προσωπικού 7500 ενώ αξιοποιήθηκε ο θεσμός των επικουρικών γιατρών και του προσωπικού και μειώθηκε ο διαδικαστικός χρόνος πρόσληψης επικουρικού προσωπικού στις 20 ημέρες.
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, στα ΤΟΜΥ, στην προσβασιμότητα των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ αλλά και τα αυτόνομα ΤΕΠ όπως και στο γεγονός ότι όλοι πληρώνονταν στην ώρα τους.
Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ. έκανε λόγο για καθυστερημένα αντανακλαστικά και για μεγάλη αστάθεια στο σύστημα. «Υπάρχουν κενά και ανάγκες και όποια προσδοκία για προσλήψεις είναι στον αέρα. Είμαστε εδώ για να ενισχύσουμε μια προσπάθεια από κοινού να πιέσουμε την ηγεσία να μην εγκαταλείψει γραμμή επένδυσης στο δημόσιο σύστημα υγείας. Βάλατε πλάτη και γιατροί και προσωπικό αυτά τα χρόνια. Κι αυτό το κάνατε γιατί είδατε και καταλάβατε ότι δεν ήλθαμε να διαλύσουμε και να ιδιωτικοποιήσουμε αλλά να κρατήσουμε όρθια τη δημόσια περίθαλψη. Και τοποθετήσαμε διοικητές που γνώριζαν όπως ο Μάνθο Δραμητινός που δρομολόγησαν παρεμβάσεις σημαντικές».
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Ματθαίος Δραμητινός ανέφερε ότι η δέσμευση του υπουργείου υγείας για τις 16 θέσεις μονίμων παραμένει σε εκκρεμότητα για το 2020, ενώ οι ανάγκες του Νοσοκομείου είναι μεγάλες καθώς με αυτές καλύπτεται μόνο το 64% των θέσεων του Οργανισμού. Επιπλέον ανέφερε ότι λήγουν τέλος Νοεμβρίου οι συμβάσεις 20 επικουρικών ενώ το Νοσοκομείο αποφάσισε με τους δικούς του πόρους να καλύψει τις τρεις πιο επείγουσες θέσεις που είναι ενός παιδιάτρου, ενός οφθαλμιάτρου και ενός καρδιολόγου.
Επισήμανε ότι έχουν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες για την ανανέωση ατομικών συμβάσεων εργαζομένων στα πλυντήρια και στην εστίαση και αναμένεται απάντηση ενώ ο υπουργός υγείας δεσμεύτηκε για ανανέωση των συμβάσεων 25 ατόμων που απασχολούνται στη νοσηλευτική υπηρεσία.
Με μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Βόλου τόσο ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης των γιατρών στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας ν. Χαυτούρας όσο και ο νυν Παύλος Μαλινδρέτος, ειδικά σε ότι αφορά σε ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επιπλέον ο κ. Χαυτούρας άσκησε κριτική στην πρώην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε από τον κ. Ξανθό να κάνει την αυτοκριτική του. Για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης τομέων του Νοσοκομείου όπως η φύλαξη, η καθαριότητα, η σίτιση κλπ έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο κ. Μενδρινός και ζήτησε επίσης να μην επιβληθούν πρόστιμα για μη έγκαιρη κατάθεση δηλώσεων πόθεν έσχες από το προσωπικό.
Την ανάγκη στήριξης των αυτόνομων ΤΕΠ επισήμανε ο διευθυντής του ΤΕΠ του Αχιλλοπούλειου Ηλίας Καραμπέτος αλλά και την πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για να μην απαιτείται να προσέρχονται όλοι στο Νοσοκομείο να βρουν λύση στο πρόβλημά τους.
Η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Κατερίνα Χαρανά επισήμανε ότι η πλειοψηφία του προσωπικού είναι άνω των 40 ετών, ότι γίνονται πολλές εκπτώσεις στην αντιμετώπιση των ασθενών καθώς δεν επαρκεί το προσωπικό με 140 θέσεις να μένουν ακάλυπτες. «Αντιστοιχούν δύο νοσηλεύτριες για τριάντα ασθενείς, Λειτουργούμε οριακά» πρόσθεσε. Τέλος τόνισε ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα υπηρεσιακά συμβούλια, δεν έχουν γίνει κρίσεις, «κάτι για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δημιουργήσει προσδοκίες. Περιμέναμε υπογραφή σας στον καινούργιο οργανισμό που ακόμη δεν τον έχουμε» τόνισε.
Τέλος η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι του Νοσοκομείου Βόλου κ. Σταγάκη αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης του Ξενών των Ασθενών που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλίες της διοίκησης του Νοσοκομείου, τη ηγεσίας του τότε υπουργείου υγείας και του ευεργέτη Χαράλαμπου Τσιμά, αλλά και γενικότερα του Νοσοκομείου Βόλου που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης.
volos.ert.gr