Έντονα προβληματισμένοι είναι οι γιατροί στο Νοσοκομείο Βόλου, καθώς, όπως τονίζουν, οι αποδοχές τους μέσα στα χρόνια της κρίσης μειώθηκαν μέχρι και 50%, η δουλειά τους αυξήθηκε σημαντικά λόγω της μείωσης του προσωπικού, ενώ περισσότερες είναι πλέον και οι εφημερίες που κάνουν κάθε μήνα, ασχέτως, αν δεν πληρώνονται για όλες λόγω ενός πλαφόν που έχει θέσει η κυβέρνηση.
Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει εντατικοποίηση και εξουθένωση για τους γιατρούς που εξυπηρετούν πλέον όλο και περισσότερους ασθενείς, αφού ως γνωστόν οι ασθενείς λόγω της οικονομικής κρίσης στρέφονται στη δωρεάν περίθαλψη που προσφέρει το δημόσιο Νοσοκομείο.
«Αυτή την περίοδο όσα και να πάρει κανείς από τα αναδρομικά είναι θετικό. Υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις από τα ανώτατα δικαστήρια ότι θα δοθούν αναδρομικά για την περίοδο του 2016-2018. Πρόκειται για τις μειώσεις των μισθών μας και των δώρων. Εμείς διεκδικήσαμε δικαστικά τα αναδρομικά και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε και την καταβολή των δώρων», τόνισε ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης νοσοκομειακών γιατρών κ. Παύλος Μαλινδρέτος.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «στα χρόνια της κρίσης οι αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών μειώθηκαν στο 50%. Δηλαδή ένας επιμελητής Α’ και με 20 χρόνια προϋπηρεσίας λάμβανε το μήνα προ κρίσης κοντά στα 2.500 ευρώ και πλέον οι αποδοχές του είναι λίγο πάνω από τα 1.500 ευρώ το μήνα. Παράλληλα υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με τις εφημερίες. Επειδή μειώθηκαν οι γιατροί στα νοσοκομεία, αυξήθηκαν οι εφημερίες. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε περισσότερες εφημερίες, κοντά στις 10-11 το μήνα, που είναι κουραστικό, εξοντωτικό, ενώ φτάνουμε στο τέλος του μήνα και μας λένε ότι, επειδή υπερβήκαμε κάποιο πλαφόν που αποφάσισε κάποιος αυθαίρετα μέσα σε ένα γραφείο, δεν μας τις πληρώνουν όλες. Αυτό δεν είναι τραγελαφικό, είναι κάτι άλλο. Δηλαδή από τη μια αναγκαζόμαστε να κάνουμε περισσότερες εφημερίες για να μην υπάρχουν ακάλυπτες, αφού δεν προσλαμβάνονται γιατροί, και από την άλλη δεν πληρωνόμαστε για όλες. Γυρνάμε εξαντλημένοι στο σπίτι από τα ασταμάτητα μερόνυχτα και την επομένη θα πρέπει να παρέχουμε πάλι ιατρικές υπηρεσίες στους ασθενείς».
Λουκέτο στα εργαστήρια
Επ’ αόριστο λουκέτο βάζουν στα ιατρεία τους οι εργαστηριακοί γιατροί στη Μαγνησία και πανελλαδικά από αύριο Δευτέρα αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στις παρακρατήσεις που προχωρεί ο ΕΟΠΥΥ στα έσοδά τους μέσω του rebate και clawback, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση.
Οι 50 περίπου εργαστηριακοί γιατροί της Μαγνησίας που εξυπηρετούν χιλιάδες ασθενείς συναντήθηκαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, όπου συζητήθηκε εκτενώς το όλο θέμα.
Είχε προηγηθεί την Τετάρτη η συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των εργαστηριακών γιατρών σε πανελλαδικό επίπεδο με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία όμως απέβη άκαρπη.

e-thessalia.gr