Ανατροπές στα σχέδια πολλών μελλονύμφων σε όλη τη Μαγνησία προκάλεσε η πανδημία, μετα τον χρόνο τέλεσης του Μυστηρίου στη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και στις αρχές του φθινοπώρου. Δεκάδες είναι οι μελλόνυμφοι, που έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν νέες ημερομηνίες, λόγω ειδικών συνθηκών, για την τέλεση του Μυστηρίου σε μεταγενέστερο χρόνο, σύμφωνα με τον προγραμματισμό και το πλάνο που έχουν καταρτίσει.
Συγκεκριμένα, όσα μυστήρια είχαν προγραμματιστεί αμέσως μετά το Πάσχα και στη διάρκεια του Μαΐου, σε όλους τους ναούς της μητροπολιτικής περιφέρειας, αλλάζουν ημερομηνίες, για τον φόβο της πανδημίας αφενός, αφετέρου διότι οι μελλόνυμφοι επιθυμούν και ευελπιστούν να τελέσουν τους γάμους τους σε ανοιχτό κύκλο, με όλα τα προβλεπόμενα.
Η μετάθεση του χρόνου τέλεσης γάμων και βαπτίσεων καθιερώνεται πλέον, με τους εφημέριους να δέχονται συνεχώς ανάλογα αιτήματα, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Προσκλήσεις που είχαν ετοιμαστεί ακυρώνονται, με τις διαδικασίες διοργάνωσης της γαμήλιας δεξίωσης σε νέα ημερομηνία να βρίσκονται σε εξέλιξη και όλα τα βλέμματα να στρέφονται στη σταδιακή άρση των μέτρων.
Ανάλογη εικόνα συναντάται τη συγκεκριμένη περίοδο σε όλους τους ενοριακούς ναούς της Μητρόπολης Δημητριάδος, με τον π. Σεραφείμ Κοντακτσή, προϊστάμενο του ιερού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, να επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι αλλάζουν ημερομηνίες σε όλα τα προγραμματισμένα Μυστήρια από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ προσθέτει ότι «περιμένουμε να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα και αναλόγως με την οδηγία που θα υπάρξει από την Πολιτεία και από μέρους της Μητροπόλεως θα εφαρμόσουμε όλα αυτά που πρέπει να τηρηθούν». Οπως αναφέρει ο ίδιος «οι μελλόνυμφοι είναι προβληματισμένοι, γιατί πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία της διοργάνωσης, λόγω των αλλαγών που έχει επιφέρει η πανδημία», ενώ τόνισε ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα Μυστήρια τελούνται σε κλειστό οικογενειακό κύκλο.
Ανάλογη εικόνα μεταφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, επισημαίνοντας ότι «με δική μας πρωτοβουλία ενημερώσαμε τους άμεσα ενδιαφερόμενους πριν ληφθούν τα μέτρα και μεταφέρθηκαν μετά τις 15 Ιουνίου τα Μυστήρια που είχαν προγραμματιστεί στον ναό μέχρι τις 15 Μαΐου».
Ο προϊστάμενος του ιερού ναού Ευαγγελίστριας Νέας Ιωνίας π. Αμφιλόχιος Μήλτος, ανέφερε από την πλευρά του ότι «πράγματι έχουν μεταφερθεί πολλά Μυστήρια για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο». Επισημαίνει, ωστόσο, ότι δεν έχει διασαφηνιστεί ο τρόπος τέλεσης των Μυστηρίων. «Αναμένουμε τις οδηγίες από την Ιερά Σύνοδο και τη Μητρόπολη αναλόγως των αποφάσεων που θα ληφθούν» είπε.
«Μέρα με την ημέρα περιμένουμε τις εξελίξεις» υπογράμμισε ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Μάξιμος Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας ότι «προς το παρόν περιμένουμε τις αποφάσεις του πρωθυπουργού και της Ιεράς Συνόδου», με τον προϊστάμενο του Αγίου Δημητρίου Βόλου π. Ιγνάτιο Αναγνωστόπουλο να σημειώνει ότι «μόλις άρχισαν τα μέτρα, προγραμματισμένοι γάμοι και βαπτίσεις μεταφέρθηκαν Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο».

taxydromos.gr