Υπολειτουργεί το 5% των περιπτέρων, εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού στην εμπορική κίνηση, καθώς και στην τουριστική. Πολλά περίπτερα έχουν κατεβάσει ρολά στην περιφέρεια, αφού δεν συμφέρει στους ιδιοκτήτες τους να είναι ανοικτά. Η μείωση του τζίρου στα περίπτερα τον έναν χρόνο της πανδημίας και των μέτρων έχει φτάσει και ξεπεράσει σε ορισμένες περιπτώσεις το 30%. Δύσκολες οι εποχές και για τα λεγόμενα κιόσκια, τα οποία στο άμεσο μέλλον αναμένεται να κλείσουν για διάφορους λόγους, ενώ το μέλλον είναι τα μαγαζιά με είδη περιπτέρου, με περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες.
Ο πρόεδρος Περιπτερούχων Καπνοπωλών Νομού Μαγνησίας κ. Βασίλης Τόπας σημείωσε πως αρκετά περίπτερα αναγκάστηκαν είτε να εντάξουν υπαλλήλους σε αναστολή εργασίας ή ακόμα να προχωρήσουν σε απολύσεις λόγω της κατάστασης με την πανδημία του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν.
«Μερικά περίπτερα λειτουργούν από το πρωί έως το μεσημέρι, ειδικά στο κέντρο του Βόλου. Το φαινόμενο ήταν πιο έντονο όταν απαγορευόταν η κυκλοφορία και η εμπορική αγορά ήταν κλειστή. Σήμερα υπολειτουργεί περίπου το 5% των περιπτέρων» ανέφερε, για να προσθέσει πως περιφερειακά έχουν κλείσει αρκετά περίπτερα, όπως σε Βελεστίνο, Σκιάθο, Αλμυρό κ.λπ., τα οποία οι ιδιοκτήτες τους δεν τους συμφέρει να τα λειτουργούν.
«Στο κέντρο τα περίπτερα «βόγκηξαν» αρκετά, ειδικά όταν ήταν κλειστή η εμπορική αγορά. Τώρα αρχίζουν να δουλεύουν λίγο και όταν ανοίξει η εστίαση, θα κινηθούν καλύτερα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Οι «περιπτεράδες» δεν εντάχθηκαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή και δεν στηρίχθηκαν οικονομικά από κανένα πρόγραμμα, αφού ήταν ανοικτά, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις. Η «ευκολία» που έδωσε το κράτος, ήταν με τη μείωση 40% του ενοικίου, που αποτέλεσε μια «μικροανάσα» στα κιόσκια.
«Δύσκολη η χρονιά που διανύουμε με τον κορωνοϊό. Η πτώση του τζίρου τον έναν χρόνο της πανδημίας υπολογίζεται περίπου στο 30%» επισήμανε ο Β. Τόπας, για να συμπληρώσει πως «δούλεψαν μόνο τα μαγαζιά με είδη περιπτέρου, με ντελίβερι, συνήθως συνοικιακά, στα οποία μπορούσε ο κόσμος να πάει να ψωνίσει».
Πολλά περίπτερα και μαγαζιά με είδη περιπτέρου κατεβάζουν ρολά από πολύ νωρίς, συνήθως μόλις κλείσει η εμπορική αγορά, κάτι που οφείλεται και στην απαγόρευση κυκλοφορίας.
«Όσα μαγαζιά είχαν πρώτο ΚΑΔ λειτουργία μίνι μάρκετ έκλειναν από τις 8 το βράδυ αναγκαστικά. Όσα ήταν με είδη περιπτέρου, δεν μπορούσαν να τα κλείσουν, διότι με έναν νόμο του 1970 οι ιδιοκτήτες μπορούσαν να διανυκτερεύσουν. Αν και οι περισσότεροι, επειδή δεν είχαν κίνηση, έκλειναν νωρίς. Στον Βόλο μόνο δύο-τρία μαγαζιά με είδη περιπτέρου μένουν όλο το βράδυ. Οι ιδιοκτήτες των περιπτέρων δεν υπήρχε λόγος να ξενυχτήσουν, εκτός των άλλων υπήρχε και ο φόβος» τόνισε ο Β. Τόπας.
Χωρίς κιόσκια έως το 2025
Τα περίπτερα, τα λεγόμενα κιόσκια, στον Δήμο Βόλου, είναι μόλις 25, τα οποία θα εξαφανιστούν σιγά-σιγά και σε δύο-τρία χρόνια ίσως να μην υπάρχει ούτε ένα.
«Με τον νόμο Στουρνάρα του 2012 τα περίπτερα έχουν υπαχθεί στο υπουργείο Εσωτερικών από το υπουργείο Αμύνης που ήταν πριν. Μόλις τελειώνει το συμβόλαιο ή αποβιώνει ο ανάπηρος πολέμου που είχε την άδεια και δεν υπάρχει κάποιος να πάρει το περίπτερο, όπως η γυναίκα, το παιδί ή η ανύπαντρη κόρη, αυτομάτως «πηγαίνουν» στους δήμους, οι οποίοι εξαντλούν την υποχρέωση που έχουν με το συμβόλαιο με τον προηγούμενο μισθωτή. Μετά ο νόμος λέει πλειστηριασμό ή ξήλωμα, με τα περισσότερα να ξηλώνονται» ανέφερε ο πρόεδρος Περιπτερούχων Καπνοπωλών Νομού Μαγνησίας.
«Να μείνουν στον Βόλο 2-3 κιόσκια μέχρι το 2025; Δεν συμφέρει συν τοις άλλοις. Συμφέρει να μπει ο επαγγελματίας σε μαγαζί, να βάλει πολλά προϊόντα, ώστε να δουλεύει και να προσφέρει πολλές υπηρεσίες. Από το τσιγάρο, τον αθηναϊκό τύπο και τα εισιτήρια δεν ζει κανείς, τα κέρδη είναι μικρά» πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Β. Τόπας θεωρεί πως το μέλλον είναι τα μαγαζιά με είδη περιπτέρου και ότι στα κιόσκια δεν βγαίνουν οι υποχρεώσεις, κάτι που ο κορωνοϊός ανέδειξε πάρα πολύ.
«Πώς θα καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις που συσσωρεύτηκαν; Πώς θα αντεπεξέλθουν οι επαγγελματίες του κλάδου;» διερωτήθηκε ο ίδιος, για να καταλήξει λέγοντας: «Θα έπρεπε να γίνει ένα κούρεμα και μια διαφορετική ρύθμιση χρεών στους επαγγελματίες και κατ’ επέκταση και στον δικό μας κλάδο, ώστε να υπάρξει στήριξη και συνέχεια στην εργασία».
e-thessalia.gr