Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι ιδιοκτήτες τοπικών καφέ, λόγω της υποτονικής τουριστικής κίνησης, που επηρεάζει όλους τους κλάδους, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης. Μειωμένη σε ποσοστό 20%, τουλάχιστον, είναι η κίνηση στην μετά καραντίνα εποχή, με τους επαγγελματίες του κλάδου να υπογραμμίζουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι ήταν τελείως διαφορετική η εικόνα την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Ενας από τους βασικούς λόγους, στους οποίους οφείλεται η μείωση του τζίρου, είναι ο μικρότερος αριθμός των τουριστών, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία. Δεκάδες Βολιώτες ήρθαν αντιμέτωποι με την ανεργία, περιορίζοντας δραματικά τα έξοδά τους, ακόμη και την έξοδο στο καφέ ή σε χώρους εστίασης.
«Η κινητικότητα δεν είναι ίδια σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, δεν είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά τουλάχιστον έχουμε την ελπίδα ότι θα συνεχίσουμε», υπογραμμίζει ο Κωνσταντίνος Ταμπακόπουλος. Μειωμένη κίνηση καταγράφεται σε σύγκριση με άλλες περιόδους, με τον ίδιο επιχειρηματία να παρατηρεί «κάθε πέρυσι και καλύτερα». Ελάχιστοι οι ξένοι τουρίστες που κυκλοφορούν μέχρι στιγμής στην πόλη, με την εκκίνηση των πτήσεων από Βρετανία και Γερμανία να αναμένεται στις 25 Ιουλίου για την χερσαία Μαγνησία. «Ο τουρισμός επηρεάζει κατά κύριο λόγο τα καταλύματα και τα εμπορικά καταστήματα, αλλά θεωρώ ότι είναι ένα συν και για τον δικό μας τον κλάδο», αναφέρει.
Εντονα προβληματισμένος εμφανίζεται, παράλληλα, ο Κώστας Καρμπάς, ο οποίος εκτιμά ότι η κίνηση είναι εμφανώς μειωμένη σε σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο και οφείλεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην καθυστέρηση έναρξης της τουριστικής περιόδου. «Οι τουρίστες είναι σημαντικός παράγοντας, διότι ο Βόλος είναι τουριστικός προορισμός. Πέρυσι είχαμε αρκετούς ξένους, ενώ φέτος είναι ελάχιστοι, μόνον όσοι διατηρούν σπίτια στην περιοχή. Είναι πλήγμα για τον κλάδο μας η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκκίνηση της τουριστικής κίνησης λόγω της πανδημίας», τονίζει. Οι ξένοι τουρίστες αποτελούν κέντρο βάρους για πολλές επιχειρήσεις και όπως σημειώνει, «αρκετοί ζουν από τον τουρισμό. Δεν γνωρίζουμε σε ποιο ποσοστό θα τονωθεί η κίνηση με την έλευση των ξένων τουριστών, αλλά σίγουρα λειτουργεί ενισχυτικά».
Την πεποίθηση ότι οι ντόπιοι αποτελούν σταθερά τους αιμοδότες στην καθημερινή κίνηση των τοπικών καφέ διατυπώνει ο Βαγγέλης Χρυσάνθης. «Εμείς δουλεύουμε με τους Βολιώτες και δεν βασιζόμαστε στον τουρισμό. Περνούσαν ξένοι τουρίστες, αλλά εμείς δουλεύαμε πάντα με τους ντόπιους και κατά συνέπεια δεν μας επηρεάζει η τουριστική κίνηση. Το πρόβλημα είναι πιο εμφανές στις τουριστικές περιοχές και σε περιφερειακά σημεία της πόλης, διότι οι επιχειρήσεις περιμένουν το Σαββατοκύριακο για να δουλέψουν», επισημαίνει.

taxydromos.gr