Όλο και αυξάνονται τα βερεσέ ποσά των καταναλωτών προς τους παραγωγούς και τους μικροπωλητές των λαϊκών αγορών, λόγω της εντεινόμενης οικονομικής αδυναμίας.

Στους πάγκους των λαϊκών αγορών αποτυπώνεται ένα μέρος της οικονομικής βιωσιμότητας των νοικοκυριών.

Ο πρόεδρος των μικροπωλητών οπωροκηπευτικών ειδών στις λαϊκές αγορές κ. Παύλος Δεληγιάννης ανέφερε πως «η αγορά καθημερινά χάνει τζίρο. Η κατανάλωση έχει μειωθεί, γιατί ο κόσμος είναι οικονομικά στριμωγμένος. Μιλάμε με τον κόσμο καθημερινά και ακούμε αυτά που μας λέει».

Τα βερεσέ, οι οφειλές δηλαδή των καταναλωτών προς τους μικροπωλητές, υπήρχε ως φαινόμενο στη λαϊκή αγορά, αλλά πλέον έχει αυξηθεί η τάση.

«Τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε αύξηση των βερεσέ ποσών μέχρι και 15-20%. Έρχεται ο πελάτης για να ψωνίσει και μας λέει ότι θα σου δώσω χρήματα για τα παλιά και, όταν πληρωθώ, θα σου εξοφλήσω για τα καινούργια. Και αυτό συνεχίζεται, καθώς ο οφειλόμενος λογαριασμός συνεχώς ανανεώνεται. Και τα οφειλόμενα ποσά κυμαίνονται από 10-15 ευρώ μέχρι και 50 ευρώ. Είναι τα χρήματα που δίνει ο καταναλωτής για να έχει το φαγητό από τα φρούτα και τα οπωροκηπευτικά της εβδομάδας» ανέφερε ο κ. Δεληγιάννης και συμπλήρωσε πως οι περισσότεροι που οφείλουν είναι οι ηλικιωμένοι που περιμένουν να ζήσουν με μια μικρή σύνταξη με την οποία μάλιστα βοηθούν και τα παιδιά τους».

Μάλιστα για τη σχέση που έχουν αναπτύξει οι μικροπωλητές και παραγωγοί με τους πελάτες τους είπε πως «εμείς τους ξέρουμε και μας ξέρουν δέκα, 20 ακόμη και 30 χρόνια. Και δεν μπορούμε να τους πούμε ότι δεν θα τους πουλήσουμε τρόφιμα, επειδή χρωστούν. Για έναν ακόμη λόγο, γιατί αυτό που προσφέρουμε είναι φαγητό, το πιο βασικό αγαθό. Αν ήταν ποτό, δεν θα του δίναμε. Όμως, το φαγητό θα το δώσουμε».

Αναφερόμενος στα ποσά που δίνει κάποιος στη λαϊκή αγορά είπε πως ένας καταναλωτής που είναι μόνος του θα δώσει 10-15 ευρώ την εβδομάδα για να αγοράσει είδη, ενώ για μια τετραμελής οικογένεια θα διαθέσει γύρω στα 50 ευρώ για την κάλυψη των αναγκών όλης της εβδομάδας.

Ερωτηθείς για την επάρκεια των προϊόντων είπε πως υπάρχουν πολλά είδη στους πάγκους και σε αρκετές ποσότητες. Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι και υπάρχει αφθονία στα είδη. Έχουμε μικροπωλητές που φέρνουν προϊόντα σε πολύ καλές τιμές. Βέβαια σε ορισμένα είδη οι τιμές έχουν αυξηθεί μέχρι και 15% λόγω των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες, από το κόστος καυσίμου και άλλα αίτια.

e-thessalia.gr