Την έναρξη των σχολικών γευμάτων αναμένουν 30 Δημοτικά της Μαγνησίας με περισσότερους από 1.600 μαθητές, ώστε τα παιδιά να απολαμβάνουν φαγητό το οποίο διαθέτει τα στοιχεία της μεσογειακής διατροφής.
Η υλοποίηση του προγράμματος έχει καθυστερήσει σημαντικά, καθώς τα προηγούμενα χρόνια τέτοια περίοδο είχε ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται. Ουσιαστικά πλησιάζουμε στις διακοπές των Χριστουγέννων και ακόμη δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη του προγράμματος.
Από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τονίστηκε πως η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα πανελλαδικά θα υλοποιηθεί από νέο ανάδοχο και αυτό είχε ως προϋπόθεση να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες.
«Όλα τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες που εφαρμόζονται από τα σχολεία, ολοκληρώθηκαν και έχουμε δώσει στο υπουργείο Παιδείας τα στοιχεία με τα σχολεία που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, καθώς και κάποιες ιδιαιτερότητες των μαθητών. Είμαστε λοιπόν σε αναμονή έναρξης του προγράμματος. Οι πρώτες πληροφορίες μάς έλεγαν ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός του Δεκεμβρίου. Βέβαια από την υπεύθυνη του προγράμματος που είχα επικοινωνία τη Δευτέρα δεν μου ανακοινώθηκε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης» ανέφερε ο υπεύθυνος του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Αντώνης Αντωνίου.
Συνολικά στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν 30 Δημοτικά με περισσότερους από 1.600 μαθητές.
Μάλιστα ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως τα σχολικά γεύματα συμβάλλουν στην ανάδειξη της μεσογειακή διατροφής. «Το πρόγραμμα έχει μελετηθεί από ειδικούς διατροφολόγους και γι’ αυτό έχει αυτή την ποιότητα για να ανταποκρίνεται στο πλαίσιο μιας διατροφικής ορθότητας. Εξάλλου το επιλέγουν πολλοί μαθητές».
Πάντως το ενδιαφέρον των μαθητών να συμμετέχουν είναι αμείωτο. Για παράδειγμα στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, από τους περίπου 120 μαθητές οι 70 και πλέον θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Όπως αναφέρουν διευθυντές σχολείων οι λόγοι που οι οικογένειες θέλουν τα παιδιά τους να λάβουν μέρος στα σχολικά γεύματα, είναι ουσιαστικά τέσσερις: Ο πρώτος είναι η οικονομική αδυναμία ορισμένων γονέων να προσφέρουν τα βασικά αγαθά στα παιδιά τους, γι’ αυτό και το πρόγραμμα τούς εξυπηρετεί. Άλλωστε υπάρχουν οικογένειες που καθημερινά σιτίζονται και από τα Σπίτια Γαλήνης. Ο δεύτερος αφορά στη δυνατότητα να εξασφαλίζει το παιδί το φαγητό του και να παραμείνει μετά στο Ολοήμερο. Τα σχολικά γεύματα προσφέρονται γύρω στη 1.30 το μεσημέρι και ακολουθεί το Ολοήμερο, οπότε το παιδί δεν είναι υποχρεωμένο να πάρει από το σπίτι του το τάπερ και να το ζεστάνει στο σχολείο, μια διαδικασία χρονοβόρα.
Τρίτον, οι μαθητές κοινωνικοποιούνται ακόμη περισσότερο συνυπάρχοντας στο τραπέζι με άλλα παιδιά και τέταρτον, οι μαθητές μαθαίνουν να τρώνε όλα τα φαγητά. Όπως λένε δάσκαλοι «γονείς μάς αναφέρουν πως τα παιδιά τους με το συγκεκριμένο πρόγραμμα άρχισαν να τρώνε όλα τα φαγητά».
e-thessalia.gr