Αντιμέτωποι με μια νέα αύξηση στην τιμή των αλεύρων βρίσκονται από προχθές οι αρτοποιοί της Μαγνησίας που βλέπουν το κόστος παραγωγής του ψωμιού να ακριβαίνει όλο και περισσότερο.
Και σε αυτή την περίπτωση έχουν να διαχειριστούν μια αύξηση στην πρώτη ύλη που είναι το αλεύρι, τη στιγμή μάλιστα που τα κόστη αυξάνουν και από άλλες καταστάσεις, όπως είναι η μεγάλη αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο πρόεδρος του σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας κ. Κώστας Τσουράπας ανέφερε πως «από τον περασμένο Αύγουστο βλέπουμε την τιμή αλευριού να αυξάνεται για τέταρτη συνεχή φορά. Είχαμε αναφέρει και το προηγούμενο διάστημα πως αναμέναμε μια νέα αύξηση η οποία δυστυχώς είναι πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα από την 1η Φεβρουαρίου αρτοποιοί προμηθεύονται αλεύρι με την τιμή να είναι αυξημένη κατά 8%. Το κόστος παραγωγής αυξάνει, αλλά αυτή την αύξηση στο αλεύρι δεν μπορούμε να τη μετακυλήσουμε στον καταναλωτή και θα την απορροφήσουμε εμείς οι ίδιοι».
Εδώ και περίπου δύο με τρεις μήνες η τιμή του ψωμιού έχει ακριβύνει και από τα 90 λεπτά η φρατζόλα πωλείται σχεδόν σε όλα τα αρτοποιεία στο 1,10-1,20 ευρώ.
Και, ενώ φαινόταν ότι τον Δεκέμβριο αυτή η αύξηση δεν επηρέασε την κατανάλωση, τελικά, όπως αναφέρει ο κ. Τσουράπας «διαπιστώνουμε το τελευταίο διάστημα και μείωση της κατανάλωσης ψωμιού, λόγω αγοραστικής αδυναμίας του καταναλωτικού κοινού. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως καταβλήθηκαν πριν λίγες ημέρες οι συντάξεις και δεν έχουμε δει κάποια αξιόλογη διαφορά».
Ο ίδιος ανέφερε πως «μπροστά μας έχουμε ένα ακόμη δύσκολο τετράμηνο με τις συνεχείς αυξήσεις που φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τους αρτοποιούς».
Και πρόκειται για αυξήσεις που συνδυάζονται και με τις αυξήσεις στα ναύλα των κοντέινερ που μεταφέρουν από το εξωτερικό στην Ελλάδα το σκληρό σιτάρι. Επίσης και οι εξελίξεις στην Ουκρανία που αποτελεί μια σημαντικά εξαγωγική δύναμη στο σκληρό σιτάρι, μπορεί να έχουν συνέπειες.
Γενικότερα στον κλάδο των αρτοποιών επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς βλέπουν τις ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες να αυξάνονται συνεχώς.

e-thessalia.gr