Ικανοποιητική σε ποσότητα, αλλά και ποιότητα ήταν η φετινή παραγωγή σταφυλιών στη Μαγνησία μετά την προ 15νθημέρου ολοκλήρωση του τρύγου. «Είχαμε σε ένα ποσοστό μειωμένη παραγωγή στην περιοχή λόγω της καλοκαιρινής χαλαζόπτωσης, ωστόσο, η χρονιά χαρακτηρίζεται καλή, με ικανοποιητικούς βαθμούς οινοποίησης και θα έχουμε ποιοτικά κρασιά και τσίπουρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Παραγωγικού Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα» κ. Ιωάννης Κίτσιος.

Να αναφερθεί ότι περισσότεροι από 150 αμπελουργοί, οι οποίοι παράλληλα είναι και μέλη του Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα», παραδίδουν κάθε χρόνο το σύνολο της παραγωγής τους.

Στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου καλλιεργούνται 4.000 περίπου στρέμματα με αμπέλια. Ουσιαστικά πρόκειται για την περιοχή με τα περισσότερα στρέμματα στο καλλιεργούμενο είδος στη Μαγνησία, με τους αμπελουργούς στη Νέα Αγχίαλο να καταβάλλουν κάθε χρόνο προσπάθειες, για να έχουν τα καλύτερα δυνατόν αποτελέσματα όσον αφορά στην παραγωγή, έχοντας πάντα σύμμαχό τους τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Η Δήμητρα».

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια οι αμπελουργοί στην προσπάθειά τους να αναβαθμίσουν το παραγόμενο προϊόν έχουν προχωρήσει και σε αναμπέλωση, εντάσσοντας και άλλες ποικιλίες στις παραδοσιακές, ώστε οι γεύσεις να είναι ακόμη περισσότερο ελκυστικές για τους λάτρεις του κρασιού και του τσίπουρου.

Μετά την προ 15νθημέρου ολοκλήρωση του τρύγου στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου, στη «Δήμητρα» παρέλαβαν τις ποσότητες των σταφυλιών που συγκομίστηκαν και άρχισε η οινοποίηση για την παραγωγή κρασιών και τσίπουρων.

Αναφερόμενος στη φετινή χρονιά ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Ιωάν. Κίτσιος επισήμανε ότι «μπορεί φέτος η παραγωγή να ήταν σχετικά μειωμένη λόγω του χαλαζιού που «χτύπησε» τις αμπελοκαλλιέργειες το καλοκαίρι, ωστόσο, η ποιότητα των σταφυλιών ήταν και ποιοτική και καλή σε βαθμούς. Η «Δήμητρα» παρέλαβε τις ποσότητες σταφυλιών από τα μέλη της, αλλά στάθηκε και αρωγός στην προσπάθεια παραγωγών και από άλλες περιοχές, όπως το Δαμάσι, ο Τύρναβος και η Εύβοια, που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς και τις πυρκαγιές. Σε μια, μάλιστα, περίπτωση πήραμε 50 τόνους καλής ποιότητας σταφύλια από παραγωγό της Εύβοιας, για να τον στηρίξουμε» προσέθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Κίτσιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη φετινή χρονιά σχετικά με την παραγωγή κρασιών και τσίπουρων, λέγοντας πως «με βάση την ποιότητα των σταφυλιών και τους βαθμούς που είχαν, θα έχουμε άριστα παραγόμενα προϊόντα. Εντάξαμε περισσότερα μοσχάτα σταφύλια φέτος στην οινοποίηση και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρασιών» συμπλήρωσε.

Δυναμικά στην αγορά

Παρά την οικονομική κρίση ο Συνεταιρισμός «Η Δήμητρα» έχει καταφέρει να αναπτύξει ιδιαίτερη δυναμική, με τις πωλήσεις να πηγαίνουν αρκετά καλά και να σημειώνονται και εξαγωγές, ενώ παράγονται καινούργια προϊόντα με ξεχωριστές γεύσεις που κερδίζουν βραβεία.

Διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα σύγχρονα εμφιαλωτήρια δυναμικότητος 6.000 φιαλών την ώρα για εμφιάλωση φιαλών από γυαλί ή από πλαστικό.

Στις ανωτέρω εγκαταστάσεις προσκομίζονται και οινοποιούνται τα σταφύλια όλης της περιοχής, οι βασικές ποικιλίες των οποίων είναι Ροδίτης, Σαββατιανό, Συκιώτης, Merlot, Grenache rouge και Syrah, τα οποία προέρχονται από αμπελώνες έκτασης 4.000 περίπου στρεμμάτων. Το σύνολο των σταφυλιών που προσκομίζονται ετησίως προς οινοποίηση στον Συνεταιρισμό, ανέρχεται σε 5.500.000 κιλά περίπου.

Τα παραγόμενα εμφιαλωμένα κρασιά όλων των τύπων και συσκευασιών για την κάλυψη των απαιτήσεων της κατανάλωσης, κυκλοφορούν στην αγορά με τις επωνυμίες Ρουά Ματ, Δήμητρα, Καινούριο, Φιλύρα, Ανέμελο, ενώ το παραγόμενο προϊόν (με γλυκάνισο και χωρίς γλυκάνισο) κυκλοφορεί στην αγορά με την επωνυμία «Θεσσαλικό τσίπουρο» και «Τσίπουρο 18» σε συσκευασίες των 0,05 lt., 0,10 lt., 0,20 lt., 0,70 lt, 1,5 lt και 5 lt και χαρακτηρίζεται από την πλούσια γεύση και το υπέροχο άρωμά του.

e-thessalia.gr