Σε περίοδο εντατικής προετοιμασίας ενόψει της λειτουργίας τους από τις 11 Μαΐου έχουν εισέλθει από χθες τα Λύκεια, ενώ παρόμοια εγρήγορση παρατηρείται και στα Γυμνάσια, τα οποία θα δεχθούν τους μαθητές τους στις 18 Μαΐου.
Ήδη εδώ και μερικές μέρες πολλοί γονείς τηλεφωνούν στα σχολεία, ρωτώντας για τις διαδικασίες, με τις οποίες θα λειτουργούν τα σχολεία και παράλληλα εκφράζοντας τον προβληματισμό τους, για το αν θα πρέπει να στείλουν τα παιδιά τους, ώστε να προφυλαχθούν από την πανδημία. Οι γονείς θα μπορούν, με μια απλή δήλωση που θα καταθέσουν στη διεύθυνση του σχολείου, να ζητήσουν, να μην πηγαίνει το παιδί τους στο σχολείο. Επομένως, μπορεί να ανοίξουν τα σχολεία, πόσοι όμως μαθητές θα δώσουν το «παρών»; «Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των κρουσμάτων. Έχουμε μπροστά μας 20 μέρες. Πάντως αυτή τη στιγμή εκτιμώ πως ένα ποσοστό 30% των μαθητών, δεν θα έρθουν», τόνισε ο διευθυντής του 7ου Γυμνασίου Βόλου Περικλής Φασουράκης, προσθέτοντας πως «οι γονείς φοβούνται να τα στείλουν και μας το λένε. Έχουμε δεχθεί πολλά τηλεφωνήματα».
Μάλιστα, ανέφερε, πως «για τους μαθητές που θα βρίσκονται στο σπίτι τους, είτε λόγω του εκ περιτροπής συστήματος λειτουργίας των Τμημάτων, είτε της αδυναμίας προσέλευσης, υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθούν τα μαθήματα μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας. Ο τρόπος δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη από το υπουργείο Παιδείας, όμως εμείς στο σχολείο μας έχουμε εγκαταστήσει σε κάθε αίθουσα ηλεκτρονικό υπολογιστή και ενσύρματο ίντερνετ, άρα από το σπίτι του ο μαθητής μπορεί να βλέπει και να ακούει, τι γίνεται στην Τάξη του και να συμμετέχει. Να σημειώσουμε εδώ, πως και οι 50 καθηγητές του σχολείου έκαναν εξ’ αποστάσεως μαθήματα».
Από την πλευρά του ο διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Βόλου Νίκος Ιωαννίδης επισήμανε πως «το ποσοστό μη προσέλευσης των μαθητών μάλλον θα εξαρτηθεί από την Τάξη. Στην Α’ Λυκείου μπορεί να είναι μικρό, γιατί οι μαθητές θα θέλουν να βγουν από το σπίτι, να δουν φίλους, να μπουν σε μια εκπαιδευτική διαδικασία. Στη Γ’ Τάξη ίσως να είναι μεγαλύτερο, αφού οι υποψήφιοι θα βρίσκονται λίγο πριν την έναρξη των Πανελλαδικών. Άλλωστε μην ξεχνούμε, πως πολλοί έχουν κρατήσει απουσίες, για να μείνουν σπίτι και πάντα τέτοια περίοδο αυτό συμβαίνει, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα της δήλωσης του γονέα. Πάντως η επιστροφή όλων, καθηγητών και μαθητών στο σχολείο, θα σηματοδοτήσει μια φάση προσαρμογής σε μια νέα κανονικότητα, για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων. Μην ξεχνάμε πως μετά από μια μεγάλη καραντίνα, πολλοί βρίσκονται σε ένα μετατραυματικό στάδιο».
Αναφέρθηκε ακόμη και στο ζήτημα του αερισμού των αιθουσών διδασκαλίας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εδώ υπάρχει ζήτημα. Οι μαθητές της Γ’ Τάξης Λυκείου είναι τόσο πιεσμένοι με τις Πανελλαδικές, που ακόμη και στα διαλείμματα παραμένουν στις αίθουσες, για να διαβάσουν. Τώρα, όμως με τους νέους κανόνες υγιεινής θα πρέπει να βγαίνουν στην αυλή, για να αερίζονται οι αίθουσες».
Εκτός από την προστασία της υγείας των μαθητών, υπάρχει το αντίστοιχο θέμα και για τους εκπαιδευτικούς. Ο διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας και ταμίας της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Δημήτρης Μπαζιάνας επισήμανε πως «στο σχολείο μας από τους 35 καθηγητές, έξι με επτά άτομα, είναι ηλικίας άνω των 60 ετών, ενώ σχεδόν όλοι είναι άνω των 50. Επομένως και για τους καθηγητές που συγχρωτίζονται με παιδιά και εφήβους, υπάρχει το ζήτημα της προστασίας της υγείας τους».

e-thessalia.gr