Στην προκήρυξη διαγωνισμού για την αναζήτηση συμβούλων που θα αξιοποιήσουν το αεροδρόμιο Καλαμάτας, προχώρησε το Υπερταμείο, στο πλαίσιο αξιοποίησης 23 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. «Η ανάπτυξη της χώρας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, ενώ μέσα στη λίστα των 23 αεροδρομίων, βρίσκεται και αυτό της Ν. Αγχιάλου.

Με αφετηρία το αεροδρόμιο Καλαμάτας και στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης, σύντομα το Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας), θα προκηρύξει διαγωνισμό αναζήτησης συμβούλων, για 22 ακόμη περιφερειακά αεροδρόμια, που είναι τα εξής: Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καστοριάς, Νέας Αγχιάλου, Άραξου, Λήμνου, Χίου, Ικαρίας, Σκύρου, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Καλύμνου, Αστυπάλαιας, Σητείας, Λέρου, Κάσου, Καρπάθου, Κυθήρων και Καστελλόριζου.

Οι σύμβουλοι που θα επιλεγούν θα αναλάβουν να ακτινογραφήσουν το αεροδρόμιο, να εντοπίσουν και να αξιολογήσουν τις επενδυτικές ανάγκες σε συνδυασμό με τις εναλλακτικές δυνατότητες και συμβατικές δομές και να σχεδιάσουν το διαγωνισμό για την ανάθεση μακροχρόνιας σύμβασης παραχώρησης.

Οφέλη και προοπτικές

Τα 23 περιφερειακά αεροδρόμια, -ένα εκ των οποίων είναι η Καλαμάτα- αποτελούν μέρος του συνολικού συστήματος αεροπορικών μεταφορών, καθώς εντάσσονται και στην Εθνική Στρατηγική για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται σήμερα μετά από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Διοίκησης του Υπερταμείου για την προκήρυξη του πρώτου σχετικού διαγωνισμού. Προ πανδημίας, το 2019, η επιβατική κίνηση στα 23 περιφερειακά αεροδρόμια διαμορφώθηκε σε 1.8 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ οι πτήσεις ξεπέρασαν τις 36.000.

magnesianews.gr