Στους 433 ανέρχονται οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Ξεπέρασαν και το όριο που είναι για την απόκτηση του πτυχίου τους, δηλαδή τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών τέσσερα, πέντε ή έξι συν δύο επιπλέον χρόνια.
Το φαινόμενο να μην μπορούν οι φοιτητές να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους για διάφορους λόγους, όπως οικονομικούς, ανάγκη εύρεσης εργασίας, δυσκολίας των μαθημάτων, μη έλξης από το αντικείμενο σπουδών, είναι έντονο μέσα στην περίοδο της κρίσης.
Έτσι από τη μια υπάρχουν φοιτητές που θέλουν να ολοκληρώσουν γρήγορα τις σπουδές τους για να βρουν σύντομα εργασία και να μην επιβαρύνουν άλλο τις οικογένειές τους και τα καταφέρνουν, και από την άλλη υπάρχουν οι φοιτητές που λόγω της κρίσης δεν έχουν στις περισσότερες των περιπτώσεων τα απαιτούμενα εφόδια για να συνεχίσουν τις σπουδές τους και έτσι εγκαταλείπουν χωρίς τελικά να μπορέσουν να λάβουν το πτυχίο τους.
Για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 οι φοιτητές που ξεπέρασαν κατά πολύ τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών και κινδυνεύουν με διαγραφές ανήλθαν στις 433. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο ένας φοιτητής διαγράφεται, όταν δεν μπορεί να λάβει το πτυχίο του στον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών (τέσσερα, πέντε ή έξι χρόνια) συν άλλα δύο χρόνια.
Πιο αναλυτικά ο αριθμός των φοιτητών αυτών για το κάθε τμήμα ήταν ως εξής: Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης 12, παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης 15, Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας 14, Οικονομικό 27, Αρχιτεκτόνων 22, Πολιτικών Μηχανικών 19, Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας Περιφερειακής Ανάπτυξης 39, Μηχανολόγων Μηχανικών 15, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών 27, Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού περιβάλλοντος 32, Ιατρική 12, Βιοχημείας Βιοτεχνολογίας 20, Κτηνιατρικής 23, ΤΕΦΑΑ 40, Πληροφορικής 56 και Πληροφορική και Βιοϊατρικές Επιστήμες 60.
Στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής δεν υπήρξε καμία διαγραφή που αποδίδεται ενδεχομένως στο γεγονός ότι όλοι οι φοιτητές θέλουν να τελειώσουν τις σπουδές γνωρίζοντας ότι θα προσληφθούν άμεσα ως αναπληρωτές στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ επίκειται και ο διαγωνισμός για τον μόνιμο διορισμό τους.
Επίσης τα στοιχεία της αρμόδιας διεύθυνσης του πανεπιστημίου δείχνουν ότι στους 2.714 εισακτέους που υπήρξαν φέτος στο Πανεπιστήμιο, πρέπει να προσθέσουμε άλλους 158 φοιτητές που εισήχθησαν μέσω των ειδικών κατηγοριών καθώς και άλλους 179 οι οποίοι εντάχθηκαν στο πανεπιστήμιο μέσω των μετεγγραφών.
Ο μεγαλύτερος αριθμός εισακτέων με μετεγγραφή σημειώθηκε στο Οικονομικό, όπου ήρθαν 40 φοιτητές, ενώ από 28 φοιτητές ήρθαν με μετεγγραφή στα δύο παιδαγωγικά Τμήματα Δασκάλων και Νηπιαγωγών.
Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία με τους εισακτέους για τις ειδικές κατηγορίες, όπου από τους 158 εισακτέους για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, οι 33 φοιτούν στα τρία Παιδαγωγικά Τμήματα. Ωστόσο οι περισσότεροι, 22, φοιτούν στην Ιατρική.
Από τα 18 Τμήματα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πριν δηλαδή γίνει η συγχώνευση που στην πράξη θα ισχύει από Σεπτέμβριο, τους περισσότερους εισακτέους μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, έχει το Τμήμα Πληροφορικής στη Λαμία με 261 άτομα και ακολουθούν το Οικονομικό με 213 και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών με 200. Η Ιατρική με 91 εισακτέους έχει τον μικρότερο αριθμό.
e-thessalia.gr