
Απίστευτα σκηνικά περιέγραψε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, με αφορμή εισήγηση για τελεσίγραφο συνδέσεων στο δίκτυο αποχέτευσης
«Αβατο» αποτελούν για συνεργεία της ΔΕΥΑΜΒ ολόκληρες περιοχές στη Ν. Ιωνία, οι κάτοικοι στις οποίες όχι μόνο δεν συνδέονται με τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και δεν πληρώνουν λογαριασμούς νερού, αλλά όταν εμφανίζονται στην περιοχή υπάλληλοι για να προχωρήσουν στις εκ του νόμου προβλεπόμενες διακοπές υδροδότησης, φθάνουν να τους… πετροβολούν πριν ακόμη κατέβουν από τα αυτοκίνητα.
Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒΔημήτρης Τιλελής περιέγραψε απίστευτα σκηνικά μεταξύ κατοίκων και συνεργείων της επιχείρησης, κάθε φορά που επιχειρείται έλεγχος ή διακοπή σύνδεσης.
Σύμφωνα με τον κ. Τιλελή, σε συγκεκριμένες περιοχές κάτοικοι όχι μόνο προχωρούν σε παράνομες υδροληψίες με εναέρια λάστιχα ποτίσματος από το ένα σπίτι στο άλλο, αλλά και σε παράνομες συνδέσεις με το δίκτυο αποχέτευσης. Σηκώνουν τα καπάκια του δικτύου αποχέτευσης, βάζουν παπούτσια ανάμεσαστο καπάκι και στην άσφαλτο για να υπάρχει κενό, προκειμένου να περνούν αυτοσχέδια λάστιχα, μέσω των οποίων διοχετεύουν τα λύματά τους!
Τα απίστευτα σκηνικά περιγράφτηκαν με αφορμή εισήγηση, που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Γιώργος Τόρης για την υποχρέωση των ιδιοκτητών ακινήτων να συνδεθούν έως 30 Σεπτεμβρίου στο δίκτυο αποχέτευσης, σε διαφορετική περίπτωση θα τους επιβληθεί πρόστιμο 500 ευρώ, θα χρεωθούν από τον επόμενο κιόλας λογαριασμό (μετά τη λήξη της προθεσμίας) με τέλη αποχέτευσης είτε έχουν συνδεθεί, είτε όχι, ενώ σε επόμενο χρόνο θα κατατεθεί σε βάρος τους μηνυτήρια αναφορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, πρόκειται για συνολικά 1.664 ακίνητα, που δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης, εκ των οποίων τα 1.100 εντοπίζονται στη Ν. Ιωνία, όπου το δίκτυο έχει ενεργοποιηθεί από τη δεκαετία του ’90! Για το δύσκολο εγχείρημα, που αναλαμβάνει η ΔΕΥΑΜΒ σε συγκεκριμένες περιοχές της Ν. Ιωνίας, μίλησε και η διοικητική σύμβουλος Νατάσσα Μορφογιάννη, υποστηρίζοντας ότι στην πλειονότητά τους δεν διαθέτουν καν ΑΦΜ για να τους επιβληθούν πρόστιμα.
Παρά την κατάσταση που έχει προκληθεί, το γεγονός ότι ρυπαίνεται το περιβάλλον, όπως επισήμανε σε αυστηρό ύφος ο κ. Τόρης, αλλά και τις επανειλημμένες οχλήσεις της ΔΕΥΑΜΒ τα πέντε τελευταία χρόνια, η διοικητική σύμβουλος της αντιπολίτευσης Νάνσυ Καπούλα ζήτησε να αντιμετωπιστεί το θέμα σε ανθρώπινη βάση, επικαλούμενη τις οικονομικές δυσκολίες που όλοι αντιμετωπίζουν μετά την καραντίνα εξαιτίας της πανδημίας. «Δεν είναι τόσο κατεπείγον για να το φέρουμε μετά την πανδημία», είπε η κ. Καπούλα αντιδρώντας και στην υποβολή μηνύσεων.
Κίνδυνος προστίμων από την Ε.Ε.
Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΜΒ Δημήτρης Κουτσιφέλης υποστήριξε ότι η επιχείρηση έχει εξαντλήσει κάθε όριο και ότι οι ρυθμίσεις που προσφέρει για το κόστος των 500 ευρώ για κάθε σύνδεση είναι ευνοϊκές. Η αποπληρωμή γίνεται σε επτά τριμηνιαίες δόσεις, πρόκειται δηλαδή για ποσό της τάξης των 23 ευρώ τον μήνα.
Ο ίδιος δεν εστίασε μόνο στην περίπτωση της Ν. Ιωνίας. Υπάρχουν 206 ακίνητα εκτός δικτύου αποχέτευσης μέσα στον Βόλο και αμελείς ιδιοκτήτες ακινήτων εντοπίζονται και στο Πήλιο, 84 στην Αλλη Μεριά, 30 στη Μακρινίτσα και 244 σε Πορταριά, Κατηχώρι και Σταγιάτες! Ειδικά για την περίπτωση του Πηλίουσημείωσε ότι τα χωριά, όπου δεν γίνονται συνδέσεις με το δίκτυο αποχέτευσης, επιδρούν αρνητικά στους κάτω από αυτά οικισμούς.
Υποστήριξε δε ότι από την Ε.Ε. βρίσκεται σε εξέλιξη έλεγχος για τα ποσοστά συνδέσεων οικιών στα δίκτυα αποχέτευσης και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις Σταγιάτες, όπου δεν έχει γίνει ούτε μία σύνδεση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ΔΕΥΑΜΒ με πρόστιμο και αρνητική «βούλα» με κόστος σε μελλοντικές χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα. Η κ. Καπούλα επέμεινε να μην υπάρξει μηνυτήρια αναφορά στο σκέλος της απόφασης, ενώ ο διοικητικός σύμβουλος της μειοψηφίας Θανάσης Ακρίβος ζήτησε περισσότερες διευκολύνσεις στους καταναλωτές για «να γίνει πιο ελκυστική η ΔΕΥΑΜΒ».
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ, taxydromos.gr