Καλά κρατεί η μάχη της μάσκας στη Μαγνησία, με την πανδημία να επιφέρει αλλαγές στην καθημερινότητα, φέρνοντας στο προσκήνιο τα αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας. Σταθερή ζήτηση σημειώνεται, στο μεταξύ, στις προστατευτικές μάσκες, σε διάφορα σχέδια και χρώματα, με δεκάδες γονείς να προμηθεύονται ή να παραγγέλνουν μάσκες και για τα παιδιά τους.
Εντυπωσιακή «είσοδο» έχουν κάνει πλέον οι μάσκες σε φαρμακεία, καταστήματα, μάρκετ, ακόμη και σε εργαστήρια ραπτικής, για να καλυφθεί η πολύ μεγάλη ζήτηση που υπάρχει.
«Ως επί το πλείστον η μοδίστρα ασχολείται με τη δημιουργία ενδυμάτων, αλλά λόγω της πανδημίας και της ζήτησης που υπάρχει από τον κόσμο, φίλους και πελάτες, ράβουμε μάσκες με παραγγελία, διπλές, βαμβακερές που πλένονται, για να καλυφτούν οι ανάγκες της συγκεκριμένης περιόδου», ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ιωάννα Κανατά. Μονόχρωμες, σε έντονες ή κλασικές αποχρώσεις, εμπριμέ, λευκές είτε μαύρες, πρωταγωνιστούν στην καθημερινότητα της πόλης, ενώ ορισμένοι επαγγελματίες ζητούν μάσκες ανάλογα με τα χρώματα και το ύφος των επιχειρήσεών τους.
Αναρίθμητες μάσκες έχει ράψει η κ. Κανατά από την αρχή της πανδημίας, ενώ στην αιχμή του προβλήματος έραψε 2.000 περίπου μάσκες, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες της, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος για να προσφερθούν δωρεάν μάσκες σε Κέντρα Υγείας και κοινωφελή ιδρύματα, εξασφαλίζοντας τις πρώτες ύλες.
Δύο μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, η ζήτηση καλά κρατεί, με την κ. Κανατά να επισημαίνει ότι «τηρούνται τα μέτρα, ο κόσμος προσέχει και τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, φορούν συνεχώς την μάσκα». Εκείνες που πλένονται, βαμβακερές μάσκες, καθώς και οι μάσκες μιας χρήσης που διατίθενται, καλύπτουν τις ανάγκες των Βολιωτών και αναδεικνύουν μια ακόμη παράμετρο της πανδημίας και των επιπτώσεών της.
Σε φαρμακεία και καταστήματα
Σε πρώτη ζήτηση οι μάσκες, που διατίθενται προς πώληση στα φαρμακεία και σε καταστήματα, ακόμη και στα ράφια των μάρκετ.
Όπως ανέφερε εργαζόμενη σε κεντρικό μάρκετ, σε διάστημα μιας εβδομάδας, στην αιχμή της κρίσης, διατέθηκαν 150 μάσκες, ενώ εξίσου εντυπωσιακά είναι τα νούμερα που καταγράφηκαν και στα φαρμακεία της περιοχής. Στην αρχή, ειδικά, της πανδημίας, οι μάσκες, τα γάντια και τα αντισηπτικά χεριών έγιναν ανάρπαστα, με αποτέλεσμα την εξάντληση των διαθέσιμων αποθεμάτων για μεγάλο διάστημα.
Λόγω της μεγάλης ζήτησης, οι μάσκες είναι διαθέσιμες πλέον και σε καταστήματα καλλυντικών, όπως αναφέρει τοπικός επαγγελματίας, υπογραμμίζοντας ότι παράλληλα με τις μάσκες, υπάρχει ζήτηση και σε αντισηπτικά χεριών.
Πρωτοβουλίες προσφοράς
Αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες σημειώθηκαν, στο μεταξύ, στην αιχμή του προβλήματος, με τις τάξεις των ενηλίκων προσκόπων να ράβουν 500 μάσκες, τις οποίες προσέφεραν στο Νοσοκομείο του Βόλου, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο Γηροκομείο και το Ορφανοτροφείο του Βόλου.
Η διανομή έγινε στη διάρκεια της πανδημίας και συμμετείχαν οι Ενώσεις Παλαιών Προσκόπων και οι βαθμοφόροι της Περιφερειακής Ενωσης Προσκόπων, επιστρατεύοντας παλιές μηχανές, χρόνο και μεράκι. Όπως ανέφερε ο περιφερειακός έφορος Μαγνησίας, Κώστας Μαγαλιός, στην παραπάνω προσπάθεια συμμετείχαν οκτώ ενήλικα άτομα, που συνέβαλαν αποφασιστικά στην υλοποίηση του εγχειρήματος.

Γλυκερία Υδραίου (Ταχυδρόμος)