Παρέα με τις μωβ μέδουσες του είδους Pelagia noctiluca θα κάνουμε μπάνιο στη θάλασσα και φέτος το καλοκαίρι, καθώς όχι μόνο θα μας «επισκεφθούν» πάλι, εφόσον το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση, αλλά το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο σε σχέση με πέρυσι, όπως επεσήμανε ο κ. Χρήστος Τακλής, Θαλάσσιος Βιολόγος και διαχειριστής του Ελληνικού Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.
Ο ίδιος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, εφιστά την προσοχή σε όλους τους λουόμενους, τονίζοντας ότι το είδος είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο 4ο θερινό σχολείο του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας το οποίο φέτος στόχο έχει την έρευνα του Παγασητικού κόλπου.
Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή
Το καλοκαίρι που θα διανύσουμε θα είναι χειρότερο από το περσινό σύμφωνα με τον θαλάσσιο βιολόγο, με την παρουσία των μεδουσών να είναι ακόμα πιο έντονη στη Μαγνησία και στον Παγασητικό. Άλλωστε, εξήγησε ότι ακριβώς επειδή είναι Κόλπος, το πρόβλημα θα είναι ακόμα πιο μεγάλο, καθώς οι μέδουσες παγιδεύονται και δεν είναι εφικτό να φύγουν με τα θαλάσσια ρεύματα. Από την άλλη, εκτιμά ότι το φαινόμενο δεν θα είναι τόσο έντονο από την πλευρά του Πηλίου που βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος, καθώς είπε πως η εμφάνιση των κοπαδιών από μέδουσες έχει ξεκινήσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 και άρα τα νερά των παραλιών θα είναι «καθαρά» σε σχέση με τα νερά του κόλπου.
«Το είδος μέδουσας που μας “επισκέπτεται” είναι πολύ επικίνδυνο»
Ο κ. Τακλής εφιστά ιδιαίτερα την προσοχή στους λουόμενους και αυτό το καλοκαίρι, επισημαίνοντας ότι το είδος μέδουσας που μας «επισκέπτεται» είναι πολύ επικίνδυνο, και σε περίπτωση τσιμπήματος «μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου», υπογράμμισε ο θαλάσσιος βιολόγος. «Όταν λέω πρόβλημα, δεν αναφέρομαι μόνο στο κάψιμο που αισθάνεται το άτομο. Το τσίμπημα μπορεί να δημιουργήσει ταχυκαρδίες, πτώση πίεσης, ναυτίες, διάρροιες, σπασμούς, δύσπνοιες», επισημαίνει ο ειδικός, σχετικά με τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει το τσίμπημα της συγκεκριμένης μέδουσας, υπογραμμίζοντας για ακόμα μια φορά ότι όλοι όσοι προβούν για μπάνιο στη θάλασσα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί.
«Κύριο αξεσουάρ το οποίο μπορεί να προστατέψει τους λουόμενους είναι η μάσκα θαλάσσης»
Πρόσθεσε δε ότι κύριο αξεσουάρ το οποίο μπορεί να προστατέψει τους λουόμενους είναι η μάσκα θαλάσσης, ώστε να γίνεται έλεγχος εάν υπάρχουν μέδουσες στον πάτο. Ταυτόχρονα, προτείνει να ελέγχεται και η κατεύθυνση από την οποία πνέουν οι άνεμοι, ώστε να γίνει επιλογή σωστής παραλίας.
Ο κ. Τακλής τονίζει δε να δώσουμε προσοχή στο συγκεκριμένο είδος μέδουσας και ειδικά στα διάφανα πλοκάμια γύρω από το κεφάλι της, τα οποία όταν είναι απλωμένα και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 10 μ., εντός των οποίων «κρύβεται» η νευροτοξίνη, δηλαδή το δηλητήριο που επηρεάζει τον άνθρωπο. Ακριβώς γι’ αυτό συμβουλεύει τους λουόμενους να μην βγάζουν τις μέδουσες από την παραλία, καθώς με αυτή την κίνηση μεταφέρουν το πρόβλημα εκτός από τον θαλάσσιο χώρο και στην αμμουδιά, με τον κίνδυνο να πατήσει κάποιος τα αόρατα πλοκάμια να είναι μεγάλος.
Η μωβ μέδουσα (Pelagia noctiluca)
Η μωβ μέδουσα (Pelagia noctiluca) είναι πελαγικό είδος και ζει σε τροπικά νερά. Εντοπίζεται σε βάθη από 0 μέχρι 1600 μέτρα. Μέγιστο μήκος τα 10 εκατοστά σε διάμετρο και το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα. Κυρίως τρέφεται με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών.
Οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η Δερματοχελώνα, η Καρέτα καρέτα, ο Τόνος, ο Ξιφίας και το Φεγγαρόψαρο. Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό – καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα. Το πρόβλημα της εξάπλωσης της έξαρσης των μωβ μεδουσών (Pelagia noctiluca) δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Πέρσι το καλοκαίρι έξαρση είχαμε στο Αιγαίο, την Ισπανία και την Γαλλία.
Φέτος το πρόβλημα είναι πια σχεδόν σε όλη την Μεσόγειο, Από Πορτογαλία στα δυτικά μέχρι και το Ισραήλ στα ανατολικά και νότια στις περισσότερες Αφρικανικές χώρες. Ενώ μπορεί ακόμα να μην έχει αναφερθεί κάτι στην Αδριατική θάλασσα είναι θέμα ημερών ή εβδομάδων να αρχίσουν να έχουν πρόβλημα και εκεί.
Το 4ο θερινό σχολείο ερευνά τον Παγασητικό
Ο κ. Τακλής, αναφέρθηκε και στην προετοιμασία του 4ου θερινού σχολείου από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας το οποίο φέτος σκοπό έχει να ερευνήσει τον Παγασητικό κόλπο και τα μυστικά που κρύβει, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Τακλής, διαχειριστής του παρατηρητηρίου, είναι από τους κόλπους που έχουν ερευνηθεί ελάχιστα.
Φέτος, σκοπός των ομάδων που θα δημιουργηθούν είναι να ερευνήσουν και να γνωρίσουν καλύτερα τα θαλάσσια όντα του Παγασητικού, όπως τα δελφίνια, τις χελώνες, τους καρχαρίες, τα κοράλλια και φυσικά τις μέδουσες.
Όπως ενημέρωσε ο κ. Τακλής, η έρευνα θα οργανώνεται σε διήμερες αποδράσεις, οι οποίες θα ρυθμιστούν ανάλογα τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον. Η αναχώρηση θα γίνεται από την περιοχή των Καλών Νερών με βάρκα, με την πρώτη μέρα έρευνας να διεξάγεται στην Πρασούδα, ενώ η δεύτερη στην Αγχίαλο.
Σε περίπτωση ενδιαφέροντος μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα https://forms.gle/UjnJxaVYPLeKQ8Zn9 μέχρι τέλος Μαΐου, καθώς ο κ.Τακλής εξήγησε πως χρειάζεται χρόνος για την έκδοση άδειας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Τέλος, ανέφερε πως η καταγραφή της έρευνας των ειδών και η αποτύπωση των όποιων αποτελεσμάτων θα γίνεται με φωτογραφικές μηχανές, ενώ στη συνέχεια τα πρακτικά θα δημοσιευτούν και στην σελίδα του Παρατηρητηρίου.
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επισκεφθείτε την σελίδα του Παρατηρητηρίου στο Facebook «Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας» και την επίσημη ιστοσελίδα στη διεύθυνση www.biodiversitygr.org.