Σε πολύ μεγάλο ποσοστό ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των δύο Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για κάλυψη των κενών με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.
Η Α΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών ολοκληρώθηκε προχθές αργά το βράδυ και στη Μαγνησία τοποθετήθηκαν κοντά στους 200 αναπληρωτές, όπου οι περισσότεροι εντοπίζονται στα Γυμνάσια και τα Λύκεια.
Όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί παράγοντες, το ιδιαίτερο στοιχείο της φετινής χρονιάς ήταν πως για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια οι προσλήψεις των αναπληρωτών πραγματοποιήθηκαν τόσο γρήγορα, πριν καν τελειώσει το καλοκαίρι, και θα παρουσιαστούν μαζί με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς την 1η Σεπτεμβρίου στα σχολεία.
Αυτό ήταν και ένα από τα διαχρονικά αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, για να μην τρέχουν την τελευταία στιγμή, με την έναρξη των μαθημάτων να προσπαθούν να τακτοποιηθούν και να βρουν σπίτι στις περιοχές διορισμού τους. Φέτος όλα αυτά δεν ισχύουν και 21.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί προσλήφθηκαν έγκαιρα. Μάλιστα πολλοί αναπληρωτές τοποθετήθηκαν και στα νησιά των Βορείων Σποράδων, όπου διαχρονικά υπάρχουν ελλείψεις εκπαιδευτικών και χάνονται διδακτικές ώρες.
Φαίνεται, όμως πως αυτό φέτος δεν θα ισχύσει. Ενδεικτικά στις Σποράδες προσλήφθηκαν δέκα δάσκαλοι, όσους είχε ζητήσει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά προσλήφθηκαν δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, καθώς και καθηγητές γαλλικών, γερμανικών, πληροφορικής, φυσικής αγωγής.
Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργος Πολύζος δήλωσε πως «ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά μας για πρόσληψη αναπληρωτών σε πολύ μεγάλο βαθμό και είμαστε έτοιμοι, για να ξεκινήσουν τα σχολεία χωρίς ελλείψεις εκπαιδευτικών, αν και καθημερινά προκύπτουν κενά, τα οποία θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε».
Ο ίδιος συμπλήρωσε πως αναμένονται οι προσλήψεις αναπληρωτών και για τα Τμήματα ΖΕΠ, που αφορούν στους αλλοδαπούς και τα προσφυγόπουλα. Λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας φέτος οι αναπληρωτές δεν θα παρουσιαστούν στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, για να αναλάβουν υπηρεσία, αλλά απευθείας στα σχολεία και οι διευθυντές των σχολικών μονάδων θα κάνουν τις απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας τονίστηκε πως το αίτημα για αναπληρωτές καθηγητές στα νησιά καλύφθηκε σε ποσοστό 95% και για την ηπειρωτική Μαγνησία σε ποσοστό πάνω από το 85%. Από τους 130 αναπληρωτές καθηγητές οι 73 είναι Γενικής Παιδείας, εκ των οποίων αρκετοί τοποθετήθηκαν στις Σποράδες.
Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Χαράλαμπος Σταχτέας δήλωσε πως «τα Γυμνάσια και τα Λύκεια γεμίζουν με εκπαιδευτικούς και θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν χωρίς ιδιαίτερα κενά. Με τις προσλήψεις αναπληρωτών τοποθετήθηκαν αρκετοί και στις Βόρειες Σποράδες και έτσι οι μόνιμοι καθηγητές που έχουν οργανική θέση εκεί, θα μπορέσουν να αποσπαστούν στην ηπειρωτική Μαγνησία».
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Παιδείας θα προβεί και σε άλλες προσλήψεις αναπληρωτών. Άλλωστε πέρσι εργάστηκαν στα σχολεία 40.000 αναπληρωτές που σημαίνει ότι άλλοι 20.000 αδιόριστοι ελπίζουν να βρουν δουλειά στη δημόσια εκπαίδευση. Από σήμερα αρχίζουν στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι συνεδριάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων. Προχθές στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας ορκίστηκαν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής.

e-thessalia.gr