Σε περαιτέρω συρρίκνωση του κλάδου των περιπτερούχων αναμένεται να οδηγήσει η απόφαση της κυβέρνησης να γίνονται ηλεκτρονικά μέσω Τράπεζας και όχι μετρητοίς, όλες οι συναλλαγές που αφορούν στις αγορές καπνικών προϊόντων, προκειμένου έτσι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των λαθραίων τσιγάρων που μέσα στην κρίση γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση.
Το ζήτημα θα συζητηθεί μεταξύ άλλων στη σημερινή γενική συνέλευση του συλλόγου επαγγελματιών περιπτερούχων-καπνοπωλών. Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που ο τζίρος των περιπτέρων έχει μειωθεί σημαντικά και για τον λόγο αυτό δεκάδες περίπτερα έχουν κλείσει.
«Στη Μαγνησία τα περίπτερα ανέρχονται αυτή τη στιγμή γύρω στα 250-270, αλλά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης έκλεισαν γύρω στα 90 εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης και του τζίρου» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών περιπτερούχων-καπνοπωλών Μαγνησίας κ. Βασίλης Τόπας.
Κάποιοι επαγγελματίες, προκειμένου να αντέξουν στην κρίση και να αλλάξουν τις συνθήκες προσέλκυσης πελατών, προχώρησαν στη μετεξέλιξη των περιπτώσεών τους σε μικτά μαγαζιά, όπου εκτός από τα ψιλικά και καπνικά προϊόντα, πωλούν και άλλα είδη, ακόμη και καφέδες, σάντουιτς ενώ παρέχεται και υπηρεσία ντιλίβερι στα σπίτια και στους χώρους εργασίας».
Αναφερόμενος στην υπουργική απόφαση ο κ. Τόπας επισήμανε πως «Πλέον με υπουργική απόφαση του 2018 η εφοδιαστική αλυσίδα των βιομηχανοποιημένων καπνών, δηλαδή καπνοβιομηχανίες αντιπροσωπείες, σημεία πώλησης μπαίνουν στο σύστημα της δέουσας επιμέλειας. Η κυβέρνηση ζητά όλα τα προσωπικά στοιχεία και όποιος έχει κάνει λαθρεμπόριο τσιγάρων, δεν θα μπορεί να προμηθεύεται τσιγάρα. Έτσι οι συναλλαγές για να αγοράσει ένας επαγγελματίας περιπτερούχος τσιγάρα και καπνό, θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω Τράπεζας με iban και προσωπικό λογαριασμό. Το πρόβλημα είναι πως, όσοι συνάδελφοι έχουν οφειλές προς Εφορία κινδυνεύουν να χάνουν τα χρήματά τους μόλις αυτά ξεπεράσουν το ποσό του ακατάσχετου λογαριασμού που είναι τα 1.250 ευρώ. Επομένως θα δυσκολεύονται να κάνουν τέτοιες συναλλαγές. Θα πρέπει κάθε βράδυ να πηγαίνει ο περιπτερούχος στο μηχάνημα της τράπεζας για να κάνει κατάθεση χρημάτων και να προμηθευτεί καπνικά είδη. Το νομοσχέδιο έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου των λαθραίων τσιγάρων που οξύνθηκε μέσα στην κρίση. Από την μια πλευρά μπορεί να θεωρηθεί και ως ένας εκσυγχρονισμός, από την άλλη όμως θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του κλάδου, καθώς ορισμένοι συνάδελφοι ενδεχομένως να μην θέλουν να πωλούν πλέον τα καπνικά προϊόντα, όπου το περιθώριο κέρδους του περιπτερούχου είναι μόλις 2% από 8,5-9% που ήταν πριν μερικά χρόνια».
Βέβαια τα τσιγάρα και ο καπνός είναι ο «κράχτης» σε ένα περίπτερο για να αγοράσει κάποιος και κάτι άλλο επιπλέον που δεν είχε προγραμματίσει. Ωστόσο ο νέος νόμος φέρνει σε δύσκολη θέση αρκετούς επαγγελματίες του κλάδου που σύντομα θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις.
Το 1985 λειτουργούσαν στη Μαγνησία 650 περίπτερα και η κρίση «κατάπιε» 22.000 περίπτερα πανελλαδικά. Από τα 250-270 σημεία πώλησης στον Νομό τα 200 είναι συνεχώς ανοικτά και τα άλλα είναι εποχιακά. Από τους 90 περιπτερούχους που έκλεισαν την επιχείρηση είτε συνταξιοδοτήθηκαν είτε βρήκαν άλλο επάγγελμα. Επίσης υπάρχουν και άλλοι περιπτερούχοι που είναι εγκλωβισμένοι μέσα στα χρέη και στη μείωση του τζίρου.
Ο κ. Τόπας ανέφερε πως «το μέσο ενοίκιο για τη λειτουργία περιπτέρου είναι 100-200 ευρώ τον μήνα».
Φώτης Σπανός (e-thessalia.gr)