Δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προσέρχονται καθημερινά στη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου Βόλου, προκειμένου να καταθέσουν αιτήσεις και να λάβουν βεβαιώσεις για διαθήκες και κληρονομιές, έτσι ώστε να τις χρησιμοποιήσουν στη διαδικασία κτηματογράφησης.
Σε εκατοντάδες υπολογίζονται οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο Βόλου από τις 12 Μαρτίου, ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας υποβολής δικαιολογητικών στο Κτηματολόγιο για Δήμους της Μαγνησίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την Πέμπτη 28 Μαρτίου κατατέθηκαν 47 αιτήσεις, ενώ την Τρίτη 26 του μήνα είχαν κατατεθεί 70…
Οι αιτήσεις αφορούν στην έκδοση πιστοποιητικών για μη δημοσίευση διαθήκης και για μη αποποίηση κληρονομιάς, που απαιτούνται στη διαδικασία κτηματογράφησης. Πρόκειται για ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς και κατέχουν αγροκτήματα με χρησικτησία και οι οποίοι καλούνται τώρα να δηλώσουν τα ακίνητα στο Κτηματολόγιο.
Καθημερινά στη Γραμματεία του Ειρηνοδικείου Βόλου σχηματίζονται ουρές ιδιοκτητών, που θέλουν να καταθέσουν αιτήσεις για πιστοποιητικά και όπως υπολογίζουν η υπάλληλος της Υπηρεσίας, φέτος αναμένεται συνολικά οι αιτήσεις για έκδοση διαφόρων πιστοποιητικών να ξεπεράσουν τις 6.500 που ήταν πέρυσι ή τις 4.500 που ήταν το 2017.
Σημειώνεται ότι κάθε αίτηση για να περαιωθεί, απαιτεί χρόνο δέκα λεπτών περίπου.
Τα προβλήματα που ανακύπτουν μέχρι στιγμής κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης στη Μαγνησία, εντοπίζονται στα λεγόμενα δασικά ακίνητα
Όπως επισημαίνει ο τοπογράφος Ι. Τσικουρόπουλος «τα λεγόμενα καμπίσια ακίνητα δεν έχουν προβλήματα, καθώς εντοπίζονται εύκολα (αναδασμός), ωστόσο υπάρχει πρόβλημα με το ορεινό Πήλιο και τα ορεινά του Αλμυρού. Το πρόβλημα είναι τα λεγόμενα δασικά ακίνητα».
Η κίνηση είναι αυξημένη στα γραφεία των τοπογράφων, που εξυπηρετούν και ιδιοκτήτες που διαμένουν σε άλλες περιοχές της χώρας και κατέχουν ακίνητα στη Μαγνησία.
Φόρτος εργασίας αυξημένος παρατηρείται λόγω Κτηματολογίου και στα γραφεία των συμβολαιογράφων, που αφορά την ανεύρεση συμβολαίων και τοπογραφικών διαγραμμάτων, όπως σημειώνει η συμβολαιογράφος Βόλου Ελένη Πολυχρονάκη.
Οι υπόχρεοι πρέπει να γνωρίζουν ότι προσερχόμενοι στα γραφεία κτηματογράφησης στον Βόλο (οδός Ιάσονος 36) και στη Ν. Ιωνία (Πανθεσσαλικό στάδιο), καθώς και στα γραφεία που έχουν στηθεί σε Βελεστίνο, Αλμυρό, Αργαλαστή και Σκόπελο, πρέπει να φέρουν μαζί τους:
– Τα στοιχεία τους σε ένα φωτοαντίγραφο για κάθε δικαίωμα που έχουν στο ακίνητο. Έχουν τρία δικαιώματα σε τρία ακίνητα, θα πρέπει να προσκομίσουν τρία φωτοαντίγραφα.
– Για κάθε δικαίωμα το κόστος είναι 35 ευρώ και μέχρι 70 ευρώ για δύο. Πάνω από δύο δικαιώματα δεν πληρώνει ο υπόχρεος περισσότερα χρήματα.
– Αν δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας και πρόκειται για χρησικτησία, ένορκες βεβαιώσεις του Ειρηνοδικείου ή μία βεβαίωση και το πρώτο Ε9 ή αν έχει συμβόλαια παλαιά, αν και δεν έχει κάνει αποδοχή κληρονομίας.
– Φωτοαντίγραφο αστυνομικής του ταυτότητας.
– Αντίγραφο Ε9 με το ΑΦΜ.
– Τοπογραφικό διάγραμμα απαραίτητο, αν το αναφέρει το συμβόλαιο.
Ειδικές περιπτώσεις
Οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες πρέπει να προσέχουν τα εξής:
– Όταν έχει μεταβιβαστεί μόνο η υψηλή κυριότητα και έχει παρακρατηθεί η επικαρπία, υπόχρεοι προς υποβολή δήλωσης είναι τόσο ο υψηλός κύριος, όσο και ο επικαρπωτής του ακινήτου, ο καθένας για το δικαίωμά του.
– Κάθε συγκύριος δηλώνει το ποσοστό που του ανήκει (π.χ. αγροτεμάχιο που ανήκει σε δύο αδέλφια από 50%, δηλώνεται ξεχωριστά από καθέναν για το 50% που του ανήκει).
– Κάθε κληρονόμος δηλώνει το μερίδιό του (ποσοστό δικαιώματος επί τοις εκατό ή σε κλάσμα) στο ακίνητο που έχει κληρονομήσει.
– Στην κάθετη ή οριζόντια ιδιοκτησία κάθε ιδιοκτήτης δηλώνει το δικαίωμά του επί της οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας (π.χ. το διαμέρισμά του σε μια πολυκατοικία).
-Πραγματική δουλεία (π.χ. διόδου, άντλησης νερού, θέασης): Ο δικαιούχος της δουλείας υποβάλλει δήλωση για το δικαίωμα της δουλείας του επί του ξένου ακινήτου και για το δικαίωμα της κυριότητάς του στο δικό του ακίνητο. Ο κύριος του βεβαρημένου με τη δουλεία ακινήτου (δουλεύον ακίνητο) υποβάλλει δήλωση για την κυριότητα στο δικό του ακίνητο. Παράδειγμα: Έστω ότι ο Α είναι ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου και έχει δικαίωμα να περνάει (με αυτοκίνητο, με κάρο, με τα πόδια κ.λπ.) μέσα από το αγροτεμάχιο του γείτονά του (Β) από συγκεκριμένη δίοδο. Ο Α θα δηλώσει τα εξής δικαιώματα: α) την κυριότητά του στο δικό του ακίνητο και β) την πραγματική δουλεία στο ακίνητο του Β (γείτονα). Ο Β θα δηλώσει μόνο την κυριότητά του.
– Στεγαστικό δάνειο με υποθήκη: Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δηλώνει το δικαίωμα της κυριότητάς του και η δανείστρια τράπεζα δηλώνει το δικαίωμα της εμπράγματης ασφάλειας (υποθήκη, προσημείωση).
– Βοηθητικοί χώροι σε πολυκατοικίες (αποθήκες, γκαράζ): Όταν οι βοηθητικοί χώροι έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο (αποτελούν δηλαδή αυτοτελείς ιδιοκτησίες) δηλώνονται ξεχωριστά από τη διηρημένη ιδιοκτησία το κτίριο (σε ξεχωριστό έντυπο δήλωσης), ενώ όταν δεν έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο (είναι δηλαδή «παρακολούθημα» ενός διαμερίσματος) καταγράφονται στο πεδίο «Βοηθητικοί χώροι διηρημένων ιδιοκτησιών» της δήλωσης του διαμερίσματος.
-Βοηθητικά κτίσματα (αποθήκες, αντλιοστάσια κ.λπ.): Οι βοηθητικές κατασκευές σε ακίνητα δεν αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, γι’ αυτό καταγράφονται στο πεδίο «κτήρια για τα οποία δεν έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία» της δήλωσης του ακινήτου (δεν χρησιμοποιείται, δηλαδή, ξεχωριστό έντυπο).

e-thessalia.gr