Νέα δεδομένα στο θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου, μετά την κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε, ανάβοντας το πράσινο φως για εισιτήριο, που κυμαίνεται από 11 έως 75 ευρώ, σε όσους εισέρχονται στην α’ ζώνη απολύτου προστασίας, με τους κατοίκους και τους αλιείς του νησιού να εξαιρούνται. Δυσάρεστη έκπληξη για τους ψαράδες των υπόλοιπων περιοχών τα «θαλάσσια διόδια», όπως τα χαρακτηρίζουν, κάνοντας γνωστή στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, που συνυπέγραψαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, καθιερώνεται εισιτήριο εισόδου επίσκεψης στην α’ ζώνη του θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων «για δραστηριότητες που είναι σύμφωνες με τους σκοπούς του. Το εισιτήριο επίσκεψης θα αποτελεί πόρο του οικείου φορέα διαχείρισης» αναφέρεται στην απόφαση.
Οι επισκέπτες, σύμφωνα με την απόφαση που ισχύει από τις 9 Σεπτεμβρίου, έχουν την υποχρέωση να καταβάλουν πλέον εισιτήριο για την είσοδό τους, ανάλογα με τη δραστηριότητα που εξασκούν εντός της ζώνης α’ του εθνικού θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων, με τους τρόπους και το αντίτιμο που ορίζονται. Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της Αλοννήσου εξαιρούνται, αλλά το ζήτημα είναι ότι επιβαρύνονται πλέον οι αλιείς και οι επαγγελματίες του τουριστικού τομέα άλλων περιοχών, όπως των γειτονικών νησιών, αλλά και ευρύτερα, που αναπτύσσουν δραστηριότητα εντός του θαλάσσιου πάρκου.
Εισιτήριο καλούνται να πληρώνουν οι εισερχόμενοι στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, προκειμένου να προβούν σε μια ή περισσότερες δραστηριότητες, όπως διέλευση ή επίσκεψη, εκπαίδευση, έρευνα, επαγγελματική δραστηριότητα, επίσκεψη με σκάφος, ερασιτεχνική ή αγωνιστική αλιεία.
Τι αναφέρει ο δήμαρχος Αλοννήσου
Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον δήμαρχο Αλοννήσου Πέτρο Βαφίνη, ο οποίος συμμετέχει στο ΔΣ του φορέα και όπως υπογράμμισε, συνηγόρησε υπέρ της απόφασης, επισημαίνοντας ότι: «Στην α’ ζώνη απολύτου προστασίας, σε όλα τα θαλάσσια πάρκα του κόσμου, ισχύει εισιτήριο εισόδου, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να το επισκεφτεί και να παραμείνει με το σκάφος του. Τα χρήματα είναι ανταποδοτικά και θα χρησιμοποιηθούν για διάφορες δράσεις οι οποίες αφορούν στη λειτουργία του θαλασσίου πάρκου και είναι απαραίτητες, όπως η καθαριότητα των νησιών, η τοποθέτηση μόνιμων ναυδέτων για την προστασία των ποσειδωνίων λιβαδιών, καθαρισμός μονοπατιών κλπ. Αρα θεωρώ ότι δεν είναι ούτε διόδια, ούτε χαράτσι. Είναι εισιτήριο εισόδου σε πάρκο, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο». Ο δήμαρχος σημείωσε, εξάλλου, ότι το εισιτήριο δεν επιβαρύνει τους κατοίκους, ούτε τους αλιείς της Αλοννήσου.
Αντιδράσεις αλιέων
Σφοδρές αντιδράσεις εκφράζονται από τους αλιείς άλλων περιοχών, με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αλιέων της Σκοπέλου Σπύρο Ραμαντάνη να χαρακτηρίζει «δυσβάσταχτο» για τους ψαράδες το εισιτήριο των 75 ευρώ, που καλούνται να πληρώνουν κάθε φορά που εισέρχονται ή παραμένουν στην α’ ζώνη του θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου. Αναπτύσσοντας τις θέσεις των αλιέων της Σκοπέλου, τόνισε ότι «κατ’ αρχάς μάς προκαλεί βιοποριστικό πρόβλημα, γιατί κάποιοι από εμάς ασχολούμαστε και μέσα στο θαλάσσιο πάρκο. Από κει βιοποριζόμαστε. Είναι τεράστιο πρόβλημα για κάθε καΐκι που εισέρχεται στην α’ ζώνη να καταβάλλει 75 ευρώ κάθε φορά. Οταν δουλέψεις τέσσερις μέρες χρειάζονται 300 ευρώ. Αν συνυπολογίσετε πετρέλαια και δολώματα, γίνεται απαγορευτικό το κόστος». Με τους αλιείς και τους φορείς των δύο νησιών Σκιάθου και Σκοπέλου να προσανατολίζονται σε κοινό διάβημα διαμαρτυρίας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλιέων Σκοπέλου «Αστακός» επισημαίνει ότι παράλληλα με τους αλιείς, καλούνται να καταβάλλουν εισιτήριο εισόδου και τα τουριστικά σκάφη, που ήδη αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα.
Ειδικές ελαφρύνσεις
H α’ ζώνη περιλαμβάνει τα νησιά Σκάτζουρα, Κυρά Παναγιά, Γιούρα, Ψαθούρα, Πιπέρι, Παππούς, Στρογγυλό, Σκαντήλι και Κόρακας, ενώ η β’ δεν συμπεριλαμβάνεται στο μέτρο του εισιτηρίου εισόδου. Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι νέοι κάτω των 12 ετών και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο κατά 50%, ΑμεΑ απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής εισιτηρίου, όπως και οι μόνιμοι κάτοικοι Αλοννήσου, ενώ σκάφη με μήκος έως και 6 μέτρα δικαιούνται έκπτωσης 50%.
Ημέρες ελεύθερης επίσκεψης κοινού ανά έτος είναι η 21η Μαΐου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Περιοχών του Οικολογικού Δικτύου Natura2000, η 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και η 7η και 8η Σεπτεμβρίου, παραμονή και ανήμερα της εορτής του Γενεσίου της Παναγίας.
Το εισιτήριο εισόδου
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, που υπογράφηκε, το εισιτήριο εισόδου του επισκέπτη και εκπαιδευτικού ανά ημέρα είναι 11 ευρώ.
Το εισιτήριο εισόδου για ερευνητές 11 ευρώ για 1 έως 7 ημέρες και 8 ευρώ για περισσότερες από 7 ημέρες. Για επαγγελματίες αλιείς 75 ευρώ για 1 έως 7 ημέρες και 42 ευρώ για περισσότερες από 7 μέρες δράσης στον χώρο.
Το εισιτήριο εισόδου ερασιτέχνη αλιέα 17 ευρώ, ενώ για απλή διέλευση σκάφους 30 ευρώ για 1 έως 7 μέρες και 15 ευρώ για περισσότερες από 7 μέρες.
Το εισιτήριο εισόδου σκάφους συμπεριλαμβανομένων σκαφών επαγγελματικής αλιείας, για παραμονή, με ή χωρίς πρόσδεση ή αγκυροβόληση, είναι 67 ευρώ για 1 έως 7 ημέρες και 37 ευρώ για διάστημα μεγαλύτερο των 7 ημερών.
Γλυκερία Υδραίου (Ταχυδρόμος)