Στον Βόλο βρέθηκε σήμερα ο  Αν. Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης προκειμένου να εγκαινιάσει την Ιχθυόσκαλα του Βόλου, που αποτελεί την ενδέκατη σε όλη την Ελλάδα. Ο Υπουργός έκανε λόγο για ένα σημαντικό έργο, που θα δώσει αναπτυξιακή τροχιά σε όλο τον νομό, ενώ ανακοίνωσε πως στον νέο Αναπτυξιακό νόμο θα νόμο δίνονται ενισχύσεις έως και 70% για επενδύσεις στην ΠΕ Μαγνησίας.
Πιο νωρίς από την καθορισμένη ώρα έφτασε το μεσημέρι στον Βόλο ο Αναππληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, προκειμένου να εγκαινιάσει τη λειτουργία της νέας ιχθυόσκαλας στην πόλη.
Πρόκειται, όπως ανέφερε ο Υπουργός για την ενδέκατη σε όλη την Ελλάδα και σημείωσε πως ήταν ένα σημαντικό έργο, που είχε καθυστερήσει να υλοποιηθεί. Ο ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση επιθυμούσε από την αρχή να επιταχύνει τα έργα που είχαν «κολλήσει» και το έκανε ξεκινώντας από το Ελληνικό και δουλεύοντας σε  μία συχνότητα, αυτής της δημιουργίας ενός φιλικού στις επενδύσεις περιβάλλον κινήθηκε  και για την ιχθυόσκαλα του Βόλου.
Η ιχθυόσκαλα θα λειτουργήσει δίνοντας μια αναπτυξιακή πορεία στην περιοχή δημιουργώντας συνθήκες καλύτερες και στηρίζοντας του αλιείς. Η αλιεία είναι ένας κλάδος που η κυβέρνηση ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να στηρίξει, αλλά πάνω απ’ όλα γι’ αυτό που δουλεύει η κυβέρνηση είναι να δώσει στους πολίτες καλύτερες υπηρεσίες, ανταγωνιστικές τιμές, καλύτερα και ποιοτικότερα προϊόντα.
«Η ιχθυόσκαλα θα λειτουργήσει δίνοντας μια αναπτυξιακή πορεία στην περιοχή, δημιουργώντας συνθήκες καλύτερες και στηρίζοντας τους αλιείς. Η αλιεία είναι ένας κλάδος που η κυβέρνηση ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να στηρίξει, αλλά πάνω απ’ όλα γι’ αυτό που δουλεύει η κυβέρνηση είναι να δώσει στους πολίτες καλύτερες υπηρεσίες, ανταγωνιστικές τιμές, καλύτερα και ποιοτικότερα προϊόντα.  Συγχαίρω τη διοίκηση  του ΟΚΑΑ που ξεκίνησε και κατάφερε να υλοποιηθεί ένα έργο, που καθυστέρησε εδώ και μια δεκαετία», τόνισε ο Υπουργός.
Έως και 70% ενίσχυση των επενδύσεων στη ΠΕ Μαγνησίας
Ο Αν. Υπουργός όμως εκτός από την ιχθυόσκαλα, αναφέρθηκε και στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας και  μίλησε για την αναπτυξιακή πορεία της περιφέρειας, που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της Κυβέρνησης με τρεις νόμους.
Τόνισε πως ένας από αυτούς τους νόμους αφορά και στην Μαγνησία και είναι ο Αναπτυξιακός που τέθηκε από χθες το απόγευμα σε διαβούλευση. Σύμφωνα με αυτόν δίνεται, όπως επισημάνθηκε από τον Υπουργό,  ιδιαίτερη στήριξη στην ΠΕ Μαγνησίας και ευρύτερα στην περιφέρεια Θεσσαλίας, δίνοντας ποσοστά ενίσχυσης που φτάνουν και στο 70% για επενδύσεις στην περιοχή.
«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε αύξηση της ενίσχυσης των επενδύσεων στην περιφέρεια, ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι στην περιφέρεια χτυπά η καρδιά της επιχειρηματικότητας και θέλουμε να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερα αμοιβόμενες θέσεις εργασίας, διότι θέλουμε οι νέες και οι νέοι να βρουν δουλειά και να μείνουν στην περιοχή. Ταυτόχρονα, με την κίνηση που υπάρχει για επενδύσεις από το εξωτερικό και από Έλληνες παρατηρούμε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα ισχύουν κατ ουσία οι νόμοι και το ποσοστό στήριξης. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και θα δούμε πολλές δραστηριότητες και στρατηγικές επενδύσεις στην ΠΕ Μαγνησίας», υπογράμμισε ο κ. Παπαθανάσης.
Σε ότι αφορά στην ιχθυόσκαλα τη χαρακτήρισε ως ένα έργο αναπτυξιακό, που δίνει μια διαφορετική εικόνα μιας Ελλάδας που πάει μπροστά, που δέχεται τις επενδύσεις και θέλει να στηρίξει τους επαγγελματίες, τους πολίτες δίνοντας τη δυνατότητα να ψωνίσουν φθηνότερα και ποιοτικά προϊόντα.

500 εκ. ευρώ για στήριξη των πολιτών με φόντο τις ανατιμήσεις
Ο Υπουργός όμως μίλησε και για το θέμα των ανατιμήσεων, που επεσήμανε πως αυτό το κύμα συνδέεται με την επανεκκίνηση και την επαναφορά στην κανονικότητα.»Η κυβέρνηση έδειξε ότι επειδή έχει αυτή τη σωστή δημοσιονομική πολιτική, 42 δις ευρώ «έπεσαν» στην πραγματική οικονομία στηρίζοντας τις θέσεις εργασίας, τους συμπολίτες μας και τις επιχειρήσεις. Με τα ίδια αντανακλαστικά 500 εκ. ευρώ ήρθαν για να στηρίξουν αυτό το ενεργειακό πρόβλημα που δημιουργήθηκε,  έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί το μέσο νοικοκυριό. Από την άλλη, μεγεθύνουμε το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών, μειώνουμε τη γραφειοκρατία και κυρίως, διότι υφίσταται η ρήτρα αισχροκέρδειας ότι δεν μπορεί να υπάρχει υψηλότερο ποσοστό κέρδους στις επιχειρήσεις από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, διευρύνουμε τους ελέγχους, παρακολουθούμε την αγορά και σίγουρα η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των συμπολιτών», είπε ο κ. Παπαθανάσης, ενώ για το ενδεχόμενο νέου πακέτου στήριξης ο Υπουργός κράτησε επιφυλάξεις και ζήτησε αναμονή για την πορεία και του τρίτου τριμήνου.
Γ. Δημητριάδης: «Εκκρεμότητα ετών για την πόλη του Βόλου»
Από την πλευρά του, ο CEO του Υπερταμείου, κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, ανέφερε: «Η απόκτηση μιας σύγχρονης Ιχθυόσκαλας ήταν μια εκκρεμότητα ετών για την ιστορική πόλη του Βόλου. Παράλληλα, αποτελούσε διαχρονικό αίτημα όλων όσοι εμπλέκονται με το ιχθυεμπόριο μέσω του λιμανιού της πόλης», ενώ πρόσθεσε ότι «Για το Υπερταμείο, που πιστεύει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη περνά μέσα από σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, εγκαταστάσεις όπως αυτές της Ιχθυόσκαλας Βόλου αποτελούν πρότυπο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες οικονομικές και κοινωνικές απαιτήσεις».
Απ. Αποστολάκος: Η Ιχθυόσκαλα του Βόλου θα εξυπηρετεί από τη Λαμία έως και τη Β. Ελλάδα
Για τη σπουδαιότητα της νέας ιχθυόσκαλας στον Βόλο μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΚΑΑ κ. Απόστολος Αποστολάκος τονίζοντας ότι «Ο Βόλος θα παίξει στα επόμενα χρόνια στρατηγικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής κι αυτό είναι μια αρχή στις κυβερνητικές προσπάθειες να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας, να λειτουργήσει το εμπόριο στη σύγχρονη εποχή».
Ανέφερε πως η Ιχθυόσκαλα Βόλου είναι ήδη σε λειτουργία από το τέλος Σεπτεμβρίου και υπάρχουν μέσα 10 επιχειρήσεις με 14 γραφεία, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 70% της δυναμικότητάς της, όμως  έχει  και χώρους να αναδιαμορφώσει. «Ήδη με βοήθεια του ΟΛΒ έχει διανοιχθεί ο δίαυλος και από την ερχόμενη εβδομάδα θα προσεγγίζουν πλήρως τα αλιευτικά. Θεωρείται η καλύτερη ιχθυόσκαλα της Ελλάδας και με τα σύγχρονα δίκτυα υποδομών και τους νέους οδικούς άξονες θα εξυπηρετηθεί όχι μόνο η Κεντρική Ελλάδα, από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι και τη Λαμία θα μπορεί να εφοδιάζεται με ελεγμένα ψάρια σε καλές τιμές και με ένα πολύ μοντέρνα εμπόριο», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΟΚΑΑ.
Κ. Αγοραστός: Η ιχθυόσκαλα καθιστά τον Βόλο εμπορευματικό κέντρο
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έκανε αναδρομή του έργου που ξεκίνησε το 1994, το 2010 βγήκε η μελέτη και η άδεια δόμησης και το 2014 τελείωσε. «Ήταν επτά χρόνια, τα οποία περνούσαν. Μετά ήρθε μια καινούργια διοίκηση είδε το θέμα με μεγαλύτερο σεβασμό και ενδιαφέρον, ενεργοποίησε όλες τις δυνάμεις που είχε, πλήρωσε επιπλέον 600.000 ευρώ  για τις απαραίτητες εργασίες και το έργο έγινε», είπε ο κ. Αγοραστός και  επεσήμανε ότι το έργο καθιστά τον Βόλο εμπορευματικό κέντρο. Ωστόσο, σχολίασε την καθυστέρηση αυτή της υλοποίησής του έργου λέγοντας «το κράτος είναι αργό, το Υπουργείο είναι αργό. Έπρεπε να λειτουργήσει από το 2014. Η εποχή είναι γρήγορη, πρέπει να πάμε γρηγορότερα», ενώ τόνισε πως χρειάζεται στήριξη του πρωτογενούς τομέα, καθώς σημείωσε σύντομα δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι στον χώρο αυτό.
Τα εγκαίνια της νέας ιχθυόσκαλας πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ενώ παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τριαντόπουλος, η Υφυπουργός Παιδείας κ. Μακρή, οι Βουλευτές κ.κ. Μπουκώρος, Λιούπης, Μαραβέγιας, ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη, εκπρόσωποι του Δήμου Βόλου, οι επικεφαλής των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΒ κ. Αναγνώστου.

Δ. Παλαιοδημοπούλου - magnesianews.gr