Δραματική αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, που φθάνουν μέχρι την Αστυνομία και τη δικαιοσύνη, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου για το ζήτημα αυτό, στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας από τις αρχές του τρέχοντος έτους έχουν καταγγελθεί 55 περίπου επεισόδια…
Πρόκειται κυρίως για γυναίκες έγγαμες, άνεργες, που αντιμετωπίζουν συνήθως λεκτική ή ψυχολογική βία από τους συζύγους τους. Τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνουν ένα μόνον μέρος του προβλήματος, καθώς τα περισσότερα περιστατικά δεν φθάνουν στο Αστυνομικό Τμήμα, πόσο μάλλον στις δικαστικές αίθουσες. Κατά το 2017 τα περιστατικά στη Μαγνησία σημείωσαν αύξηση 12,5% σε σύγκριση με το 2016 και συγκεκριμένα ήταν 40, από 35… Το 2015 ήταν 47. Δηλαδή μέχρι σήμερα, το 2018, ο συνολικός αριθμός των επεισοδίων ενδοοικογενειακής βίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο…
Πρόκειται κυρίως για γυναίκες, που πέφτουν θύματα επιθέσεων από τους συζύγους τους ή τους εν διαστάσει συζύγους τους. Είναι η λεγόμενη «αόρατη» βία, που συμβαίνει πίσω από κλειστές πόρτες, καθώς θεωρείται αυστηρά οικογενειακή υπόθεση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας το 2014 τα περιστατικά που είχαν καταγγελθεί στις αστυνομικές αρχές ήταν 43, ενώ το 2013 37. Στα πινάκια του Πλημμελειοδικείου Βόλου υπάρχουν προς συζήτηση υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας σε διάφορες μορφές, που πλέουν τείνουν να λάβουν τη μορφή «πλημμύρας»… Δεν υπάρχει δικάσιμος χωρίς υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας… Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, καθηγητές, ακόμη και ιερείς καταγγέλλονται για άσκηση ενδοοικογενειακής βίας… Παράλληλα η γραμμή 15900 του υπουργείου Εσωτερικών δέχεται χιλιάδες κλήσεις καθημερινά. Σε εθνικό επίπεδο, από το 2015 μέχρι και το 2018 έχουν σημειωθεί περισσότερα από 13.700 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τις γυναίκες να αποτελούν περίπου το 70% των θυμάτων. Μία στις τρεις γυναίκες (32%) έχει πέσει θύμα ψυχολογικής κακοποίησης από στενό σύντροφο, 8 στις 10 γυναίκες που απευθύνθηκαν στη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Ορισμένες φορές, μάλιστα, επισημαίνει, τραγική κατάληξη αυτών των ενδοοικογενειακών συμβάντων είναι ακόμα και ο θάνατος, με τον αριθμό των γυναικών θυμάτων να είναι σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με τον αντίστοιχο των αντρών. Ενδεικτικά το 2017 σημειώθηκαν 3.134 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με 4.243 θύματα συνολικά. Όπως σημειώνει ο δικηγόρος Βόλου κ. Νικ. Παντελοδήμος, «οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Πίσω από αυτούς τους αριθμούς, όμως, βρίσκονται ανθρώπινες ιστορίες και γυναίκες που έχουν υποστεί βία με διάφορους τρόπους. Γυναίκες που κάποιοι τις αντιμετωπίζουν ως αντικείμενα. Και οι αριθμοί αυτοί είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι πολύ περισσότεροι, αν λάβει κάποιος υπόψη του το λεγόμενο σκοτεινό αριθμό της εγκληματικότητας σύμφωνα με τον οποίο, πάντα υπάρχουν εγκλήματα τα οποία δεν καταγγέλλονται. Δυστυχώς, ο φόβος των επιπτώσεων, ο ενδεχόμενος στιγματισμός και η ντροπή δεν οδηγεί κάποιες γυναίκες στο κατώφλι των αρχών».
e-thessalia.gr