Η Μεγάλη Εβδομάδα άρχισε και τα εμπορικά καταστήματα του Βόλου είναι κλειστά για πρώτη φορά στα χρονικά. Απελπισία επικρατεί στον εμπορικό κόσμο του Βόλου και της Μαγνησίας γενικότερα. Την τρέχουσα περίοδο η αγορά θα γέμιζε κόσμο και θα πλημμύριζε από ευχές.
«Ο εμπορικός κόσμος είναι τρομοκρατημένος. Χάσαμε και τις γιορτές και τώρα τίθεται μεγάλο ζήτημα», λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος, ο οποίος από κοινού με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα υπουργεία Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας για τη στήριξη των επαγγελματιών.
«Προσπαθούμε να πιέσουμε για μεγαλύτερες διευκολύνσεις. Εχουμε επισημάνει πολλά προβλήματα που υπήρχαν με τους ΚΑΔ που δεν μπορούν να ενταχθούν στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Εχουμε ζητήσει απαντήσεις σε ερωτήματα των μελών μας. Υπάρχει απελπισία και δεν γνωρίζουμε ακόμη και σήμερα πότε η αγορά θα επιστρέψει στην κανονικότητα», τονίζει ο ίδιος.
Τα οικονομικά μέτρα που ελήφθησαν θα μπορούσαν να καλύψουν στο 100%, αν η αγορά επέστρεφε στην κανονικότητα στις 31 Μαρτίου. «Σήμερα υπάρχουν έμποροι με μηδενικές εισπράξεις. Πώς θα κάνουν Πάσχα; Η οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ θα καταβληθεί αργότερα», τονίζει ο ίδιος, ενώ επαναλαμβάνει την αδικία, όπως λέει, με τις εταιρείες. «Το επίδομα μοιράζεται σε περισσότερους δικαιούχους. Ομως ούτως ή άλλως η ενίσχυση των 800 ευρώ δεν επαρκεί. Καταστήματα σε κεντρικές οδούς της εμπορικής αγοράς έχουν ενοίκιο 1.000 ευρώ», εξηγεί.
«Είναι πρωτόγνωρο να έχουμε Μεγάλη Εβδομάδα και τα μαγαζιά μας να είναι κλειστά. Δεν μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε. Ο εγκλεισμός γίνεται για καλό σκοπό. Ομως υπό άλλες συνθήκες η αγορά θα ήταν ανοιχτή, θα ήταν γεμάτη κόσμο και ευχές. Χρειάζεται ψυχραιμία για να το διαχειριστούμε αυτό», λέει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Θεσσαλίας Κώστας Τσέλιος.
Η αγορά τρομάζει με τη σκέψη της επόμενης μέρας του κορονοϊού. «Θα βρούμε πολλά προβλήματα μπροστά μας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να μη βάλει κριτήρια για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Να στηριχθεί με δάνεια το σύνολο των επαγγελματιών. Χάθηκαν δύο μήνες εργασίας χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Εάν δούλευαν, θα είχαν πληρώσει κάποιες υποχρεώσεις», εξηγεί.
Για το ύψος των δανείων, που αναμένεται να εγκριθούν, ο ίδιος λέει ότι ακόμη είναι νωρίς για εκτιμήσεις. «Κάθε μέρα η ζημιά μεγαλώνει και το πρόβλημα διογκώνεται. Οσοι έχουν δική τους επιχείρηση, ανεβαίνουν διπλό Γολγοθά», προσθέτει.

Κατερίνα Μαρούγκα (Ταχυδρόμος)