Δικομανείς είναι οι Βολιώτες, όπως αποδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, αφού κάθε χρόνο (δικαστικό έτος) κατατίθενται χιλιάδες μηνύσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εισαγγελίας, την τελευταία διετία, δηλαδή τα δικαστικά έτη 2017-2018 και 2018-2019 κατατέθηκαν κατά μέσο όρο 7.600 μηνύσεις…
Που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο κατατίθενται καθημερινά στην Εισαγγελία 25 μηνύσεις, αν φυσικά από τις 365 ημέρες που έχει ο χρόνος, αφαιρεθούν τα Σαββατοκύριακα και οι αργίες.
Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία κατά το τρέχον δικαστικό έτος, καθώς πλέον η υποβολή έγκλησης είναι δωρεάν με τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ενώ μέχρι την 1η Ιουλίου, οπότε και άρχισε η ισχύς του, το κόστος ήταν 50 ευρώ (παράβολο), για τα κατ’ έγκληση διωκόμενα αδικήματα. Τέτοια αδικήματα είναι οι κλοπές, οι εξυβρίσεις, οι συκοφαντικές δυσφημίσεις κ.ο.κ.
Προφανώς οι Βολιώτες, όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες, δεν γνωρίζουν πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι, για να βρεθεί λύση σε μια διαμάχη, αλλά προτιμούν τον εισαγγελέα, σαν να είναι αυτός πανάκεια στη λύση κάθε προβλήματος.
Υφίσταται π.χ. από το 2010 ο θεσμός της «Διαμεσολάβησης», που δίνει τη δυνατότητα να λύσουν τις οποιεσδήποτε διαφορές έχουν εξωδικαστικά, με μια απόφαση που θα ικανοποιεί και τα δυο αντικρουόμενα μέρη και θα φέρει σφραγίδα Δικαστηρίου.
Οι χιλιάδες μηνύσεις και αγωγές στοιβάζονται στα γραφεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Βόλου, είναι ακόμα και για «ψύλλου πήδημα». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι υποθέσεις να σωρεύονται και η απονομή Δικαιοσύνης να καθυστερεί χρόνια. Από το 2010 μέχρι σήμερα, μετά την ψήφιση του νόμου για εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας 2008/52/ΕΚ οι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση της «Διαμεσολάβησης», ενός είδους εξωδικαστικού συμβιβασμού, που τους γλυτώνει από καθυστερήσεις, «παραθυράκια» νόμων, παράβολα, αναμονές έξω από τις δικαστικές αίθουσες. Δυστυχώς, η «Διαμεσολάβηση» που στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι υποχρεωτική, στην Ελλάδα δεν έχει βρει ακόμα οπαδούς.
Τα δύο μέρη μπορούν να πάνε σε έναν ανεξάρτητο διαπιστευμένο από το υπουργείο Δικαιοσύνης Διαμεσολαβητή και να ζητήσουν να λύσουν την όποια διαφορά τους. Από τη στιγμή που δεχτούν το θεσμό της Διαμεσολάβησης, ακολουθείται μια δομημένη διαδικασία, που μπορεί να κρατήσει μόλις λίγες ώρες, βρίσκεται μια κοινή λύση, συντάσσεται μια συμφωνία, πηγαίνει στο Πρωτοδικείο, σφραγίζεται και έχει την ισχύ μιας δικαστικής απόφασης. Με τη Διαμεσολάβηση, χιλιάδες υποθέσεις θα έφευγαν από τα πινάκια των δικαστηρίων, τα μέρη θα απαλλάσσονταν από υποθέσεις που έχουν σε εκκρεμότητα, το Δημόσιο θα εξοικονομούσε σημαντικά ποσά από την αποφόρτιση των δικαστηρίων.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως μόνο δύο στους 10 πολίτες και επιχειρήσεις γνωρίζουν τη Διαμεσολάβηση.
e-thessalia.gr