Αίσθηση προκαλεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στα δικαστήρια Βόλου η κατάθεση αιτήσεων για αποποίηση κληρονομιάς από πολυμελή οικογένεια. Εδώ και μία εβδομάδα και σχεδόν σε καθημερινή βάση τα μέλη της σπεύδουν δέκα - δέκα για να γλιτώσουν τα χρέη.
Τα αιτήματα υποβάλλονται από κατοίκους της Ζαγοράς, των Καναλίων και της Νέας Αγχιάλου, ενώ η αποποίηση έχει και συνέχεια και από άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας. Κι όμως, δεν είναι και η μόνη που βασανίζεται από τον φόβο των χρεών αγαπημένου της προσώπου.
Αντίθετα, στην ίδια θέση βρίσκονται, δυστυχώς, εκατοντάδες Βολιώτες, που κοιμούνται και ξυπνούν με το βάρος οικονομικών οφειλών και βλέπουν εφιάλτες στον ύπνο τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποποιήσεις δεν σταμάτησαν ούτε στη διάρκεια του lockdown, παρά την αναστολή των προθεσμιών που υπήρχε για το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τον Απρίλιο του 2021. Οι υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου Βόλου βλέποντας το ενδιαφέρον που υπήρχε εξυπηρετούσαν κανονικά με ραντεβού του πολίτες και το ίδιο συνεχίζουν να κάνουν και σήμερα.
Οι αποποιήσεις αφορούν σε ένα πολύ μεγάλο αντικείμενό του. Η ανοδική τους πορεία συνεχίζεται και σήμερα και στο πρώτο εξάμηνο του 2021 οι αιτήσεις ανήλθαν στις 860 από 656 που ήταν το α’ εξάμηνο του 2019 καταγράφοντας αύξηση 31%.
Από την 1 Μαρτίου του 2013 που ανέλαβε το αντικείμενο τα σχετικά αιτήματα ανήλθαν από 357 έως 1.299 το 2020. Αναλυτικά, το 2013 κατατέθηκαν 357 αιτήσεις, το 2014 474, το 2015 710, το 2016 803, το 2017 1.219, το 2018 1.296, το 2019 1.286 και το 2020 1.286.
Εάν δεν γίνουν εμπρόθεσμα οι αποποιήσεις, τα χρέη θα κυνηγούν τους κληρονόμους με την Εφορία, το δημόσιο και τις τράπεζες να κινούν τις διαδικασίες. Δεν είναι λίγοι οι Βολιώτες που κοιμήθηκαν ήσυχοι το βράδυ και την επομένη ξύπνησαν με χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, γιατί μπορεί να μην είχαν ενημερωθεί για τον θάνατο προσώπου από το ευρύτερο οικογενειακό τους περιβάλλον.
Δίνουν μάχη στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου προκειμένου να αναγνωριστεί το έγκυρο της αίτησης αποποίησης ή να τους δοθεί παράταση. Μπαίνουν τότε στη διαδικασία να αναζητήσουν μάρτυρες και να βρουν αποδεικτικά στοιχεία για τον χρόνο ενημέρωσής τους για τηνπρώτη αποποίηση κληρονομιά που έγινε.
Η δήλωση αποποίησης γίνεται εντός τεσσάρων μηνών από τότε που ο κληρονόμος έλαβε γνώση ότι κατέστη προσωρινός κληρονόμος. Σε περίπτωση που ο κληρονομούμενος είχε την τελευταία του κατοικία στην αλλοδαπή ή που ο κληρονόμος έμαθε την επαγωγή όταν έμενε στην αλλοδαπή, η προθεσμία αυτή ανέρχεται στο ένα έτος.
Η αποποίηση αναφέρεται μόνο στο σύνολο της κληρονομιάς και δεν μπορεί να περιοριστεί σε μέρος αυτής.
Πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται εντός του προβλεπόμενου διαστήματος διαφορετικά τα χρέη μεταφέρονται στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Από τα κληρονομούμενα χρέη δεν ξεφεύγουν ούτε τα ανήλικα τέκνα οικογένειας, αν δεν προχωρήσουν στην αποποίηση των ευθυνών τους για αυτά. Για την αποποίηση ανηλίκου τέκνου απαιτείται δικαστική απόφαση, η οποία χορηγεί στους γονείς του ανηλίκου τέκνου την άδεια να αποποιηθούν για λογαριασμού του ως νόμιμοι εκπρόσωποι που ασκούν την γονική του μέριμνα.
Για τους κληρονόμους που ενηλικιώνονται εκδόθηκε ΦΕΚ με διευκρινιστική διάταξη που προβλέπει ότι δικαιούνται ετήσιας προθεσμίας για την αποποίηση και όχι τετράμηνος ύστερα από την παρατήρηση προβλημάτων με τις προθεσμίες και διαμαρτυρίες.
Ο κληρονόμος όταν πραγματοποιεί αποδοχή της κληρονομιάς, την αποδέχεται στο σύνολο της, ήτοι τόσο το ενεργητικό της σκέλος όσο και το παθητικό της. Κατά λογική ακολουθία, σε περίπτωση που το παθητικό της κληρονομιαίας περιουσίας υπερβαίνει το ενεργητικό, ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να αποκτήσει χρέη τα οποία δεν δημιούργησε ο ίδιος. Την λύση σε αυτή την περίπτωση την παρέχει ο νόμος με την δυνατότητα της αποποίησης της κληρονομιάς.
Η αποποίηση της κληρονομιαίας περιουσίας είναι μια μονομερής δικαιοπραξία, με την οποία ο κληρονόμος δεν αποδέχεται την κληρονομιά του θανόντος συγγενή του και συνακόλουθα και τα τυχόν χρέη αυτής.
Για να πραγματοποιήσει ο κληρονόμος την αποποίηση της κληρονομιάς πρέπει να προσέλθει στο Ειρηνοδικείο του τόπου θανάτου του κληρονομούμενου –εν προκειμένω στο Ειρηνοδικείο Βόλου- και να προβεί στην σχετική δήλωση ενώπιον του γραμματέα.
Η εξυπηρέτηση των πολιτών γίνεται κατόπιν ραντεβού. Τα ραντεβού κλείνονται στα τηλέφωνα 2421030301 και 30304.
Κατερίνα Μαρούγκα (Ταχυδρόμος)