Σε έξαρση βρίσκονται αυτή την περίοδο οι λοιμώξεις του αναπνευστικού που στον Βόλο όμως η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες πόλεις μέχρι και 30% λόγω της ρύπανσης, όπως τόνισε η Βολιώτισσα Καθηγήτρια Κλινικής Επιδημιολογίας Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαριάννα Διομήδους, η οποία μίλησε χθες σε εκδήλωση στον Βόλο.
Πιο συγκεκριμένα το Εργαστήριο Κλινικής Επιδημιολογίας-Δημόσιας Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τμήμα Οικονομικών διοργάνωσαν ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Σπάνιες και μεταδοτικές ασθένειες».
Η διευθύντρια του Εργαστηρίου Κλινικής Επιδημιολογίας κ. Μαριάννα Διομήδους τόνισε για τις σπάνιες ασθένειες πως «υπάρχει ο ιός του Έμπολα που είναι σε εξέλιξη και ευτυχώς δεν έχει αγγίξει τη χώρα μας. Από την άλλη υπάρχει ο ιός του Δυτικού Νείλου που είναι συχνός και είχαμε μια έξαρση της επιδημίας. Πάντως τον έχουμε αντιμετωπίσει ως ιό και πολύ σπάνια μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Δηλαδή θα πρέπει το άτομο που θα δεχθεί το τσίμπημα από το κουνούπι και να μεταφέρει τον ιό αυτόν, να είναι πολύ εξαντλημένο. Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ιάσιμος και θεραπεύεται».
Η κ. Διομήδους αναφέρθηκε και στις λοιμώξεις του αναπνευστικού λέγοντας πως βρίσκεται σε έξαρση αυτή την περίοδο. Το ιδιαίτερο στοιχείο για τον Βόλο είναι πως λόγω της ρύπανσης η περιοχή μπορεί να είναι πιο επιβαρημένη ως προς αυτές τις λοιμώξεις μέχρι και 20-30%.
Για τον ιό της γρίπης είπε πως «ο ιός αυτός μεταλλάσσεται και συνίσταται ο εμβολιασμός στους επαγγελματίες υγείας και σε άλλες ευάλωτες ομάδες ως προς την υγεία τους».
Η κ. Διομήδους επισήμανε πως «υπάρχει έξαρση των καρκινικών δεικτών στην περιοχή και ήδη το εργαστήριο έχει ξεκινήσει μια επιδημιολογική μελέτη που συγκρίνει τον εντοπισμό καρκινικών δεικτών μεταξύ των βιομηχανικών ζωνών του.
e-thessalia.gr