Ανησυχητική αύξηση της τάξης του 30% σημειώνεται την τελευταία τριετία στα περιστατικά κατάθλιψης που παρουσιάζονται στην Μαγνησία ως αντίδραση στα αδιέξοδα που προκύπτουν λόγω της πίεσης και των δυσεπίλυτων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αρκετοί.
Η Βολιώτισσα Ψυχίατρος Μαργαρίτα Μπισακού κάνει λόγο για περιστατικά «αντιδραστικής κατάθλιψης λόγω αδιεξόδων» ενώ προσθέτει ότι «η κατάθλιψη ως ασθένεια είναι αρκετά συχνή και σε κάποια φάση της ζωής τους, μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων περνάει μια καταθλιπτική φάση».
Οι ηλικιακές ομάδες που βιώνουν κατά κύριο λόγο το πρόβλημα κυμαίνονται μεταξύ 45 και 50 ετών και πρόκειται για ενήλικες που ενώ βρίσκονταν στην κορυφή της καριέρας τους, με κοινωνική καταξίωση και μεγάλα εισοδήματα, είδαν ξαφνικά να ανατρέπονται τα δεδομένα της ζωής τους.
«Ανθρωποι που έχασαν την δουλειά τους ή μειώθηκαν κατά πολύ τα έσοδά τους, κυρίως άνθρωποι που έχουν παιδιά που πηγαίνουν σχολείο οπότε είναι αυξανόμενες οι ανάγκες, αυτοί είναι ο καινούργιος πληθυσμός» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ .Μπισακού, η οποία υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα οξύνεται την τελευταία τριετία. Μιλώντας για το πρόβλημά τους οι πάσχοντες από κατάθλιψη αναφέρουν συχνά ότι «βιώνουν αδιέξοδα, νιώθουν υπόλογοι απέναντι στην οικογένειά τους όταν πρόκειται για περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν μεγάλα εισοδήματα, εξασφάλιζαν μια άνετη ζωή στους οικείους τους και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με χρέη και οικονομικά ανοίγματα» υπογραμμίζει η ίδια.
Αναλύοντας τα σημάδια που υποδηλώνουν την ύπαρξη του προβλήματος η κ. Μπισακού ανέφερε ότι «επηρεάζεται ο ύπνος, οι καθημερινές λειτουργίες, δεν υπάρχει διάθεση για δράση ενώ τα παραπάνω συμπτώματα ενδέχεται να συνοδεύονται από κρίσεις πανικού ή να υπάρχει μόνιμη κρίση πανικού». Στον αντίποδα βρίσκονται οι χρόνιες καταστάσεις, οι καταθλίψεις που πάντα υπήρχαν και είναι ψυχιατρικοί νόσοι, που είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας και κληρονομικότητας πολλές φορές.
Η συμβουλή που δίνει κλείνοντας η Βολιώτισσα Ψυχίατρος είναι ότι «χρειάζεται βοήθεια από το άμεσο περιβάλλον, συζήτηση για τα κοινά προβλήματα. Πρέπει να κουβεντιάζουν, να μην αισθάνονται ότι είναι αυτοί οι αποτυχημένοι, δεν είναι θέμα προσωπικής αποτυχίας. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται και βοηθάει αρκετά η παρουσία του ειδικού σε αυτή την κατάσταση», τονίζει.
taxydromos.gr