Το γεγονός ότι ο θάνατος της 60χρονος εκπαιδευτικού Καίτης Καραχάλιου, που εγκλωβίστηκε κατά τη διάρκεια κατάβασης στο Μέγα Ρέμα, κάτω από την Μακρινίτσα, ενώ έκανε οργανωμένη καταρρίχηση, οφείλεται σε ασφυξία ή πνιγμό, τόνισε στο Ράδιο ΕΝΑ ο Βασίλης Ηλιόπουλος, αντιπρόεδρος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων.
Όπως ανέφερε, η άτυχη γυναίκα, την ώρα που πήγαινε να κατέβει και ήταν δεύτερη στη σειρά – το ένα άτομο της τετράδας είχε κατέβει και περίμενε κάτω – ίσως από λάθος χειρισμό ή για άλλο λόγο, εγκλωβίστηκε με τα σχοινιά της στη μέση του καταρράκτη, σημείο που είχαν στένωμα τα βράχια και η ποσότητα του νερού ήταν μεγαλύτερη σε όγκο και πίεση.
Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, η γυναίκα φαίνεται ότι δεν μπορούσε να ξεφύγει και είναι λογικό, όταν δέχεσαι τόνους νερού σε ελάχιστο χρόνο από πάνω σου να πάθεις ασφυξία από την αδυναμία να αναπνεύσεις ή να πνιγείς από το νερό που θα πιείς.
Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι τα άλλα άτομα που ήταν μαζί της ήταν έμπειροι και πρόσθεσε όσο μπορούμε να εκπαιδευόμαστε με άτομα που μπορούν να μας βοηθήσουν με τις κατάλληλες γνώσεις και να μην πηγαίνουμε ποτέ μόνοι μας, χωρίς τις γνώσεις και τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Ο αντιπρόεδρος της ΛΕΔ ανέφερε ότι στις 4 το απόγευμα της Κυριακής, είχε πληροφορίες από γνωστούς ότι συνέβη το ατύχημα αυτό στην περιοχή Μέγα Ρέμα, επικοινώνησε με τις αρμόδιες υπηρεσίες για να μάθει περισσότερες πληροφορίες, λίγο αργότερα επικοινώνησε μαζί του η διοικητής του Α.Τ. Βορείου Πηλίου και ρώτησε αν η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων μπορεί να συνδράμει, όπως έγινε και με τον αστυνομικό διευθυντή Μαγνησίας κ. Αλεξάκη.
«Επειδή οι πληροφορίες που είχα ήταν ότι ήδη φτάσει στο σημείο η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου, κλιμάκιο της ΕΜΑΚ Λάρισας και άλλοι εθελοντές και επειδή γνωρίζαμε το σημείο και δεν χρειαζόταν έρευνα για να ψάξουμε που είχε παγιδευτεί η γυναίκα, γιατί τα άτομα που ήταν μαζί της έδωσαν τις κατάλληλες πληροφορίες, δεν ήταν πολύ μακριά από το δρόμο και θεώρησα σκόπιμο να μην οργανώσω μια ομάδα εθελοντών, αλλά να πάω μόνος να δω μήπως χρειαστεί να προσφέρω κάποια βοήθεια», τόνισε ο εθελοντής.
Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, η συνδρομή της ΛΕΔ ήταν ελάχιστη, γατί οι πρώτοι που έφτασαν και κατάφεραν να απεγκλωβίσουν την άτυχη γυναίκα ήταν οι πυροσβέστες της Π.Υ. Βόλου, με τη βοήθεια μεριών κατοίκων, που πάντα είναι σημαντικοί σε τέτοιες περιπτώσεις.
Ο εθελοντής τόνισε ότι η ΛΕΔ συνέδραμε με παροχή εργαλείων όπως ένα αλυσοπρίονο στους κατοίκους για διάνοιξη του μονοπατιού της στροφής για να φτάσουν πιο άνετα στη σορό της άτυχης γυναίκας, που έπεσε περίπου 200 μ. από το δρόμο, αλλά για να φτάσει κάποιος έπρεπε να ακολουθήσει ένα δύσβατο μονοπάτι δίπλα από το ρέμα, ώστε να γίνει ο απεγκλωβισμός.
Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο το συγκεκριμένο ρέμα επισκέπτεται πολύς κόσμος, για την εποχή είχε πολύ νερό, λόγω του χιονιού που έλιωσε στο Πήλιο, με αποτέλεσμα να έχει κατέβει πολύ νερό.
Ο ίδιος είπε ότι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που έκαναν την κατάβαση ήταν έμπειροι, το είχαν ξανακάνει αρκετές φορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε τις δραστηριότητες του είδους επειδή γίνονται κάποια ατυχήματα.

magnesianews.gr