Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Χθες στις 12 το βράδυ έληξε η προθεσμία που είχαν οι επικεφαλής των παρατάξεων για να καταθέσουν τα ψηφοδέλτιά τους στο Πρωτοδικείο Βόλου και από σήμερα ξεκινά και τυπικά ο προεκλογικός αγώνας.
Για τις επόμενες 20 ημέρες οι επικεφαλής και οι υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων θα βρίσκονται στο «κόκκινο» μέσα από συναντήσεις, επισκέψεις και παρεμβάσεις, προκειμένου να διεκδικήσουν την ψήφο των δημοτών.
Χθες στο Πρωτοδικείο μετέβαιναν επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για να καταθέσουν.
Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές από τον Άρειο Πάγο, στη Μαγνησία αναμένεται να λειτουργήσουν φέτος 703 εκλογικά τμήματα, καθώς θα «σπάσουν» τα μεγάλα εκλογικά τμήματα (τα άνω των 300 εκλογέων), αφού θα στηθούν τριπλές κάλπες στις 26 Μαΐου.
Εντός εβδομάδας αναμένεται να γίνει η κλήρωση των δικαστικών αντιπροσώπων από τον Άρειο Πάγο και των εφορευτικών επιτροπών, ενώ θα γίνουν και οι σχετικές επιδόσεις, σε όσους κληρώθηκαν.
Το Σάββατο 12 Μαΐου αναμένεται να γίνει η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές. Στη συνέχεια θα οριστούν από το υπουργείο Εσωτερικών τα εκλογικά τμήματα.
Σημειώνεται πως από τους 500 περίπου δικηγόρους μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου που έχουν τα προσόντα διορισμού ως δικαστικοί αντιπρόσωποι, ο Σύλλογος κατέληξε σε 381 δηλώσεις προτίμησης, ωστόσο υπήρξαν 102 δηλώσεις εξαίρεσης από τη διαδικασία.
Για το ποιοι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει στην στην ανακοίνωσή του:
«Σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4406/2016 ΦΕΚ 133 / τ.Α΄ / 26 Ιουλίου 2016 «Αναλογική Εκπροσώπηση των πολιτικών κομμάτων, διερεύνηση του δικαιώματος εκλέγειν και άλλες διατάξεις περί εκλογής βουλευτών», το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν όλοι οι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες που συμπλήρωσαν το δέκατο έβδομο (17ο) έτος της ηλικίας τους.
Επιπρόσθετα σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2 του ΠΔ 26/2012 (Α’ 57) για την εφαρμογή των ανωτέρω η 1η Ιανουαρίου θεωρείται ως ημερομηνία γέννησης όλων όσων γεννήθηκαν μέσα στο χρόνο».
Σύμφωνα με την εγκύκλιο από το Υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών και των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2019 και αναφορικά με τις μεταβολές που συντελέστηκαν στους εκλογικούς καταλόγους με την ολοκλήρωση της τρέχουσας δίμηνης αναθεώρησης, στις εκλογές του Μαΐου 2019 θα ισχύσουν οι εκλογικοί κατάλογοι που προέκυψαν με την ολοκλήρωση της τρέχουσας δίμηνης αναθεώρησης, με την οποία ενσωματώθηκαν όλες οι μεταβολές που συντελέστηκαν στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2019.
Η θητεία των εκλεγμένων μελών στις Ελληνικές αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 θα είναι από την 1 Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι την 31 Αυγούστου 2023. Η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση περιλαμβάνει 13 περιφέρειες και 325 δήμους.

e-thessalia.gr