Σταδιακή και ανησυχητική είναι η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και των διασωληνωμένων από τις 15 Ιουλίου έως και σήμερα στη Θεσσαλία, όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά στην παρουσίαση της κ. Μαρίας Χατζή Προϊσταμένης στη Μονάδα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Σε ότι αφορά τη Μαγνησία, αναφέρθηκε πως το κατώφλι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας έχουν περάσει 59 ασθενείς από τη Μαγνησία συνολικά, με κάποια από αυτά τα περιστατικά να είναι ύποπτα σε κορωνοϊό.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορωνοϊού στη Θεσσαλία παρουσίασε η κ. Χατζή, κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Συνεδρίου «Ημέρες Πνευμονολογίας», που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Ξενία Βόλου έως την Κυριακή 18 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ο χάρτης του ΕΟΔΥ δείχνει ότι στην Θεσσαλία καταγράφονται πάνω από 50 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού, με την κ. Χατζή να σχολιάζει πως αν υπολογίσουμε όλο τον πληθυσμό της Θεσσαλίας διαφαίνεται ότι έχουμε πολλά κρούσματα.
Σταδιακή και ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων
Σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται σε όλη τη Θεσσαλία, όπως σημείωσε η κ. Χατζή αλλά και ανησυχητική αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών με κορωνοϊό.
«Δεν είμαστε ούτε στο πορτοκαλί , ούτε στο κόκκινο στον χάρτη του ΕΟΔΥ, αλλά βλέπουμε σταδιακή αύξηση και μας ανησυχεί γιατί οι 16 κλίνες αρνητικής πίεσης στο Τμήμα Λοιμωδών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας έχουν καλυφθεί όπως και τα έξι κρεβάτια της ΜΕΘ-covid, ενώ δύο ακόμη ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας», ανέφερε στην ομιλία της η κ. Χατζή.
Η ίδια επεσήμανε πως η σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων σε θεσσαλικό επίπεδο ξεκίνησε από τις 15 Ιουλίου έως και σήμερα, καθώς υπήρχαν πολλές εστίες κορωνοϊού σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Αμπελώνα.
59 περιστατικά από τη Μαγνησία πέρασαν το κατώφλι του Πανεπιστημιακού
Σε ότι αφορά τη Μαγνησία, επισημάνθηκε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας 59 περιστατικά έχουν περάσει το κατώφλι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, με κάποια από αυτά να είναι μόνο ύποπτα για κορωνοϊό, καθώς στην αρχή της πανδημίας εξετάζονταν και ύποπτα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα 39 κρούσματα από το νομό έχουν νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Αναφοράς με την κ. Χατζή να επισημαίνει για ακόμη μία φορά πως η εικόνα δεν είναι συνολική των κρουσμάτων, καθώς πολλοί θετικοί ασθενείς με ήπια ή καθόλου συμπτώματα διαγιγνώσκονται θετικοί, αλλά παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Άμεση ανάγκη ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας δομής υγείας
Στο σημείο αυτό ο Καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης μίλησε για τη σπουδαιότητα της πρωτοβάθμιας φροντίδας, τονίζοντας πως ακόμη δεν υπάρχει και πρέπει αυτή να στηριχθεί. Τόνισε ότι υπάρχουν ασθενείς που έχουν ήπια συμπτώματα και μένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό θα πρέπει να παρακολουθούνται έστω και τηλεφωνικά από γιατρούς τόσο για την πορεία των συμπτωμάτων τους όσο και για ψυχολογική στήριξη, ενώ σημείωσε πως κάθε γιατρός θα πρέπει να «χρεωθεί» μία οικογένεια, για να την υποστηρίζει όταν εκδηλώνεται σ’ αυτή κάποιο κρούσμα κορωνοϊού.
Δύσκολη η διαχείριση των ασθενών με κορωνοϊό στις ΜΕΘ
Στο ιατρικό συνέδριο μίλησε και η Βολιώτισσα Πνευμονολόγος -Εντατικολόγος, Επιμελήτρια στην Εντατική Θεραπεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας κ. Βάσω Τσολάκη κάνοντας γνωστές πιο συναισθηματικές πλευρές των ασθενών και των θεραπόντων ιατρών.
«Είναι δύσκολη η διαχείριση των ασθενών. Η στολή που φοράμε κάνει δύσκολη τη διαχείριση, μειώνει τις αισθήσεις μας, την αφή, την ακοή την όραση, ενώ υπάρχουν και πολλές συναισθηματικές δυσκολίες, γιατί αντιμετωπίζουμε αρρώστους που είναι μόνοι τους, που δεν έχουν μιλήσει με τους συγγενείς τους και μπορεί να μην τους ξαναμιλήσουν. Υπάρχει έντονη φόρτιση. Παρόλα αυτά το βλέπουμε με πολλή δύναμη και αισιοδοξία και πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά και θα τα καταφέρουμε», είπε η ίδια χαρακτηριστικά.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου (magnesianews.gr)