Eκατόν εξήντα Βολιώτες συνολικά, άνδρες και γυναίκες, με σημαντικά καρδιολογικά προβλήματα, ατενίζουν πλέον τη ζωή με μεγαλύτερη αισιοδοξία, μετά την εμφύτευση μόνιμου βηματοδότη στο Ειδικό Εργαστήριο τοποθέτησης Βηματοδοτών που λειτουργεί στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου και σώζει ζωές.
Τα κεράκια για τα «γενέθλια» της δίχρονης λειτουργίας του Ειδικού Εργαστηρίου Βηματοδοτών σβήνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού το εργαστήριο καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ, μετρώντας από τον Αύγουστο του 2017 μέχρι σήμερα, την εμφύτευση 160 μόνιμων βηματοδοτών.
Παράλληλα έχει προβεί στον έλεγχο 600 ατόμων στα οποία έχει εμφυτευθεί μόνιμος βηματοδότης και οι οποίοι στην πλειοψηφία τους μέχρι πρότινος ήταν αναγκασμένοι να μεταβούν είτε στη Λάρισα, είτε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να υποβληθούν στο καθιερωμένο τσεκ απ.
Υπογραμμίζεται, πως η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου ετησίως αντιμετωπίζει περί τα 1.600 καρδιολογικά περιστατικά, από τα οποία το 40%, περίπου δηλαδή 600 άτομα, πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια και χρήζουν επεμβατικής καρδιολογίας, όπως η εμφύτευση μόνιμου βηματοδότη.
Σημαντική επίσης είναι η συνδρομή του ιατρείου καρδιοπαθών το οποίο λειτουργεί πρωινές ώρες στα εξωτερικά ιατρεία, εξυπηρετώντας κατά μέσο όρο κάθε φορά περίπου 30 άτομα.
Η διαρκής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, όπως είναι φυσικό, προκαλεί ικανοποίηση. «Είμαστε σ’ ένα πολύ καλό επίπεδο και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαίτερα», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καρδιολόγος Θεμιστοκλής Κυρλίδης, υπεύθυνος λειτουργίας του εργαστηρίου τοποθέτησης των βηματοδοτών στο Αχιλλοπούλειο. Μαζί με τον κ. Κυρλίδη, στο εργαστήριο βρίσκονται ο ειδικευμένος καρδιολόγος Αλεξ. Λαλίτσας και οι νοσηλεύτριες Αθηνά Παπαδοπούλου και Αναστασία Γκοτζαμπασοπούλου, οι οποίες μαζί με τους γιατρούς φροντίζουν τους ασθενείς, πριν και μετά την εμφύτευση. Μέσα στο επόμενο διάστημα το Τμήμα θα στελεχώσουν άλλοι δύο νέοι καρδιολόγοι που ειδικεύονται στην εμφύτευση βηματοδοτών.
Πρωτοποριακό σύστημα
Το εργαστήριο εμφύτευσης μόνιμου βηματοδότη στην Καρδιολογική Κλινική του ΓΝΒ, λειτουργεί με τις πιο σύγχρονες υποδομές σε ειδική αίθουσα θωρακισμένη με μόλυβδο. Διαθέτει όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό, όπως ακτινοσκοπικό, προστατευτικές ποδιές, απινιδωτή, τράπεζα, χώρους απολύμανσης, που προέρχεται από δωρεές, αλλά και μέσα από άλλες χρηματοδοτικές πηγές.
Το τελευταίο διάστημα ενισχύθηκε μετά από δωρεά της εταιρείας με την οποία συνεργάζεται η Καρδιολογική Κλινική για τους βηματοδότες, με ειδικό σύστημα παροχής τεχνικής υποστήριξης χειρουργείου εξ αποστάσεως και έτσι οι επεμβάσεις μπορούν να γίνονται χωρίς την παρουσία τεχνικού.
Ανάλογο σύστημα, εκτός Θεσσαλονίκης και Αθήνας, λειτουργεί μόνο στην Πάτρα. Σημειώνεται, πως η τοποθέτηση του μόνιμου βηματοδότη στον ασθενή διαρκεί περίπου 45 λεπτά.
Οι καρδιοπαθείς εισέρχονται στο Νοσοκομείο την παραμονή της επέμβασης και επιστρέφουν στο σπίτι μια μέρα μετά την τοποθέτηση του βηματοδότη. Η διάρκεια ζωής του κάθε βηματοδότη εξαρτάται από το πόσο συχνά ενεργοποιείται στην καθημερινότητα του καρδιοπαθούς. Ο μέσος χρόνος διάρκειας των βηματοδοτών είναι 8 - 10 χρόνια.
Βάσω Κυριαζή (Ταχυδρόμος)