Ποινή φυλάκισης ενός έτους επέβαλε προχθές το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε 71χρονο κτηνοτρόφο για επεισόδιο που σημειώθηκε σε αγροτικό οικόπεδο στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου.
Το Δικαστήριο καταδίκασε τον κτηνοτρόφο παρά το γεγονός ότι εκείνος παρουσιάστηκε μετανιωμένος για τις πράξεις του και ζήτησε «συγγνώμη» παραδεχόμενος ότι έσφαλε.
«Εγινε λάθος. Επρεπε να τα συμφωνήσουμε. Επρεπε να κοιτάξουμε το συμφέρον μας καλύτερα και να μη φτάσουμε εκεί που φτάσαμε», είπε χαρακτηριστικά στο Δικαστήριο ο κτηνοτρόφος, όμως ο ισχυρισμός του δεν έπεισε.
Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για επικίνδυνη σωματική βλάβη και καταδικάστηκε. Ο 66χρονος κτηνοτρόφος που ο κατηγορούμενος είχε χτυπήσει με την γκλίτσα του υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς σε διάφορα σημεία του σώματός του και χρειάστηκε να διακομιστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου.
Συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος του προκάλεσε θλαστικό τραύμα στο κεφάλι, κάκωση στον αγκώνα, άλλους τραυματισμούς σε διάφορα μέρη του σώματός του και για να επιλυθούν τα προβλήματα ο 66χρονος χρειάστηκε χειρουργική αντιμετώπιση. Μάλιστα, για τους τόπους βοσκής των ζωντανών πάντοτε ο 71χρονος φερόταν να αποπειράθηκε να χτυπήσει το θύμα και με μαχαίρι, κάτι που δεν το κατάφερε για λόγους ανεξαρτήτους της θελήσεώς του, καθώς το θύμα αντέδρασε άμεσα.
Ο 66χρονος που ήταν παλαιότερα κομάντο ακινητοποίησε τον κατηγορούμενο αρπάζοντάς τον αμέσως από τον αυχένα και το χέρι με αποτέλεσμα το μαχαίρι να φύγει από τα χέρια του 71χρονου και να πέσει στο έδαφος.
Ο παθών εξεταζόμενος στο Δικαστήριο είπε ότι ο κατηγορούμενος του επιτέθηκε με σφοδρότητα λόγω των διαφορών που είχαν για τους τόπους βόσκησης των προβάτων. Επισημαίνεται ότι ο καταδικασθείς κατηγορούταν και για απειλή, κατηγορία όμως η οποία έπαυσε υφ’ όρον.
Επισημαίνεται ότι η χρήση βοσκοτόπων, τα διοικητικά όρια χωραφιών, οι ζημιές στα κηπευτικά, οι τραυματισμοί ζώων αποτελούν συχνά αιτία πολέμου για οικογένειες στην ύπαιθρο. Κόντρες με ανάλογο περιεχόμενο υπάρχουν σε πολλά χωριά της Μαγνησίας.
Αλλες εξελίσσονται σε συμπλοκές και αποτελούν, ευτυχώς, μεμονωμένες περιπτώσεις, άλλες περιορίζονται σε αναφορές σε Αστυνομικά Τμήματα και Δασαρχεία και λήγουν πάντοτε προσωρινά με συστάσεις ή αγωγές στα Αστικά Δικαστήρια. Οι δε λογομαχίες στην αγροτική ύπαιθρο, όπου φαίνεται ότι επικρατεί ο νόμος της άγριας Δύσης, είναι καθημερινό φαινόμενο. Στα Δικαστήρια φτάνουν ακόμη και αδέρφια.
Στο Πήλιο υπάρχουν περιπτώσεις που ούτε στενοί δεσμοί αίματος δεν υπερτερούν των διαφορών. Τα επεισόδια διαδίδονται με το στόμα ιδιαίτερα σε πολύ μικρές κοινωνίες σε χωριά της Μαγνησίας, όπου τα σπίτια αριθμούν μετρημένα και τα χωράφια συνορεύουν μακριά από Αστυνομικά Τμήματα και Δασαρχεία, και γι ‘αυτό οι κόντρες καλά κρατούν.
Περιπαικτικά σχόλια καταντούν μαρτύριο, ψευδείς ειδήσεις δυσφημίζουν, κτηνοτρόφοι κινούνται δακτυλοδεικτούμενοι. Χωριά «υποφέρουν». Πολλές πάντως από τις υποθέσεις «καταφέρνουν» και δε φτάνουν στη Δικαιοσύνη. Καβγάδες και συμπλοκές, ιδιαίτερα μεταξύ συγγενών, αποκρύπτονται. Τα Αστυνομικά Τμήματα επεμβαίνουν μόνο όταν υπάρχουν καταγγελίες.
Κατερίνα Μαρούγκα (Ταχυδρόμος)