Από την οικονομική κρίση είχε κάνει έντονη την εμφάνισή της ως τάση, όμως και η πανδημία αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά αυτή την κατεύθυνση. Πρόκειται για την τάση των υποψηφίων του Νομού Μαγνησίας να διαλέγουν Τμήματα που λειτουργούν στον Βόλο, προκειμένου οι γονείς να μην επιβαρύνονται οικονομικά από το κόστος σπουδών. Και αυτή η εξέλιξη έρχεται ξανά στο προσκήνιο, τώρα που οι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλλουν τα μηχανογραφικά τους δελτία με την προθεσμία να λήγει στις 17 Ιουλίου.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως εκατοντάδες ήταν και πέρσι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων Μαγνησίας οι οποίοι εισήχθησαν σε Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο και στη Λάρισα, επιλέγοντας έτσι να σπουδάσουν είτε στον τόπο τους, είτε πολύ κοντά στον μόνιμο τόπο διαμονής τους, προκειμένου να μην έχουν τα φοιτητικά έξοδα που θα απαιτούνταν σε διαφορετική περίπτωση.
Ο Βολιώτης και στέλεχος του ΚΕΣΥ Λάρισας κ. Αντώνης Πλαγεράς ανέφερε πως «υπάρχουν κίνητρα για έναν υποψήφιο της Μαγνησίας να επιδιώκει την εισαγωγή του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πρώτον, όλα τα τμήματα είναι πανεπιστημιακά, καθώς ανωτατοποιήθηκαν και τα ΤΕΙ. Δεύτερον, υπάρχει ένα σημαντικό εύρος ως προς τα επιστημονικά αντικείμενα των Τμημάτων και τρίτον, υπάρχει το όφελος από τις λιγότερες δαπάνες για σπουδές».
«Η οικονομική κρίση έχει διαμορφώσει εδώ και πάνω από πέντε χρόνια μια σταθερή ζήτηση για εισαγωγή στα Τμήματα που λειτουργούν στον Βόλο, ώστε οι γονείς των φοιτητών να μην έχουν έξοδα» ανέφερε το στέλεχος του ΚΕΣΥ Μαγνησίας κ. Αγγελική Καραμπατζάκη και συμπλήρωσε πως «πολλοί υποψήφιοι από τη Μαγνησία διαλέγουν Τμήματα που λειτουργούν στον Βόλο, επειδή σκέπτονται να μην επιβαρυνθούν οι γονείς τους οικονομικά».
Από τη στιγμή μάλιστα που ανωτατοποιήθηκαν και πολλά ΤΕΙ και μετατράπηκαν σε ΑΕΙ, υπήρξε και ένα εύρος στις επιλογές τους.
Έτσι τις προηγούμενες χρονιές 300-400 υποψήφιοι από τη Μαγνησία εισάγονταν σε Τμήματα του Βόλου αλλά και της Λάρισας. Αρκετοί μάλιστα που πετύχαιναν σε Τμήματα της Λάρισας, ιδίως τα ΤΕΙ, πηγαινοέρχονταν με το τρένο και το λεωφορείο, ώστε να μην αναγκάζονται να νοικιάζουν σπίτι.
Το Οικονομικό, τα Παιδαγωγικά, το Ιστορικό-Αρχαιολογικό, τα δύο Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής ήταν τα τμήματα που επέλεγαν πολλοί Βολιώτες. Βέβαια και τα Πολυτεχνικά Τμήματα στο Πεδίον Άρεως είχαν απήχηση.
Μάλιστα στο Οικονομικό, όπως έχει αναφερθεί αρκετές φορές από τους καθηγητές, το 50% περίπου των εισακτέων είναι Θεσσαλοί, ενώ υψηλά ποσοστά φοιτητών από τη Θεσσαλία έχουν και τα Παιδαγωγικά.
Το ίδιο παρατηρήθηκε και στις περσινές Πανελλαδικές, ίσως και σε πιο έντονο βαθμό. Εκατοντάδες Βολιώτες, γύρω στους 500 στράφηκαν στα Τμήματα του Βόλου και της Λάρισας, για λόγους οικονομικούς αλλά και επειδή τους ενδιέφεραν ως επιστημονικά αντικείμενα.
Οι υποψήφιοι αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες των γονέων να τους καλύψουν τα έξοδα των σπουδών και προσπαθούν να τους βοηθήσουν σπουδάζοντας στον Βόλο.
Για τους γονείς αποτελεί μεγάλη ανακούφιση το να σπουδάζει το παιδί τους στον τόπο μόνιμης διαμονής του, καθώς έτσι γλιτώνει τουλάχιστον 500 ευρώ τον μήνα σε σχέση με το αν σπούδασε σε μια άλλη πόλη. Ιδίως φέτος που τα φοιτητικά ενοίκια έχουν αυξηθεί σχεδόν σε όλες τις φοιτητουπόλεις μέχρι και 35%.
Επίσης αρκετοί είναι οι φοιτητές πλέον που προσπαθούν να εργάζονται για μερικές ώρες την μέρα, ώστε να καλύπτουν μόνοι τους τα προσωπικά έξοδα, όπως για την ένδυση, τη διασκέδαση, κάποια ταξίδια.
e-thessalia.gr