Περίπου 40 είναι οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο Βόλου, οι οποίοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας επειδή αποφάσισαν να μη εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού. Σήμερα, έξω από το Νοσοκομείο πραγματοποίησαν διαμαρτυρία, ζητώντας να αρθεί ο νόμος για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, αλλά και να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο που παρατείνει την αναστολή εργασίας τους έως το τέλος του χρόνου. Οι εργαζόμενοι επιθυμούν να γυρίσουν στα καθήκοντά τους, σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν για όλο τον δημόσιο τομέα.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Βόλου κ. Ντίνος Μηνδρινός οι εργαζόμενοι υγειονομικοί θα πρέπει να επιστρέψουν στις εργασίες τους με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για όλο τον δημόσιο τομέα με τεστ, δηλαδή με δύο rapid  την εβδομάδα, μέτρο που ισχύει στα σχολεία, στην αστυνομία και σε όλο τον δημόσιο τομέα κι αυτό για να ομαλοποιηθεί και η κατάσταση στο Νοσοκομείο, καθώς οι θέσεις τους δεν καλύφθηκαν από εργαζόμενους με τρίμηνες συμβάσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο ένα μικρό ποσοστό των θέσεων αντικαταστάθηκε από τριμηνήτες, οι οποίοι θα συνεχίσουν να εργάζονται όσο υπάρχει η πανδημία.

Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθούν και υπάρχουν κενά, με αποτέλεσμα το υπάρχον προσωπικό του Νοσοκομείου να εργάζεται παραπάνω, να μην λαμβάνει άδειες και ρεπό, ενώ η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη και με τις συνταξιοδοτήσεις, που δημιουργούν νέα κενά.

Ο κ. Μηνδρινός αναφέρθηκε ακόμη και σε ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο, καθώς η σύμβαση έξι εργαζομένων στη σίτιση θα λήξει αύριο και θα ανανεωθεί μόνο για τρεις μήνες. Εκείνο που ζητούν είναι να παραταθεί η σύμβασή τους έως 31/12 όπως ισχύει για τους επικουρικούς και να μπορέσει το Νοσοκομείο να προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό και όχι να προσλάβει εργολάβο.

Τι λένε οι υγειονομικοί σε αναστολή

Βίκυ Γκαβούρα:  «Σεβόμαστε το σώμα μας»

Η κ. Βίκη Γκαβούρα είναι  κλινική διαιτολόγος σε μόνιμη θέση στο Νοσοκομείο και βρίσκεται από την 1η Σεπτεμβρίου σε αναστολή εργασίας. «Είμαστε υγειονομικοί και δηλώνουμε ότι δεν επιθυμούμε να εμβολιαστούμε, δεν πολεμάμε τον εμβολιασμό ούτε την επιστήμη αλλά την υποχρεωτικότητα. Η στάση μας αυτή μας οδήγησε στο καθεστώς της αναστολής εργασίας. Βρισκόμαστε εδώ και επτά μήνες σε ένα καθεστώς που καλούμαστε να ζούμε επαιτικά , αφού δεν μπορούμε να ασκήσουμε οποιοδήποτε άλλο πρόσκαιρο βιοποριστικό επάγγελμα. Είναι πλέον γνωστό ότι και οι πλήρως εμβολιασμένοι και νοσούν και μεταδίδουν. Το να συνεχίζεται το τιμωρητικό καθεστώς της αναστολής εργασίας είναι άκρως σκοταδιστικό και τελείως αντιεπιστημονικό. Όλα αυτά μαζί με το νέο ΕΣΥ που διαμορφώνεται με τις νομοθεσίες των τελευταίων μηνών, μας οδήγησαν στη συγκέντρωση ώστε να αφυπνίσουμε την τοπική κοινωνία για την επερχόμενη απαξίωση του.  Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση του σκοταδιστικού νόμου και αγωνιζόμαστε για την παύση του διχαστικού υγειονομικού διαχωρισμού όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και όλων των πολιτών», δήλωσε η ίδια και στην ερώτηση εάν αντέχει η ίδια και οι συνάδελφοί της να μείνουν χωρίς μισθό έως το τέλος του χρόνου, απάντησε χαρακτηριστικά πως «Αντέχουμε να προστατεύσουμε το σώμα μας. Δεν μας πείθουν όλα αυτά που λένε. Έχουν ξεσκεπαστεί και έχουν εγκλωβιστεί στα ίδια τους τα ψέματα. Σεβόμαστε την επιστήμη όχι την υποχρεωτικότητα».

Μαριάνθη Κακαβά: «Η δικαιοσύνη θα λάμψει»

Η κ. Μαριάνθη Κακαβά είναι διοικητικό προσωπικό στο φαρμακείο του Νοσοκομείου και βρίσκεται σε αναστολή εργασίας. Η ίδια, μητέρα τεσσάρων παιδιών νόσησε και επέστρεψε στην εργασία της, όμως είχε την πεποίθηση πως αυτό θα γίνει για έξι μήνες, για να μπορέσει να βοηθήσει και την οικογένειά της, όμως στο τρίμηνο, με τη λήξη του πιστοποιητικού νόσησης, σταμάτησε. « Περιμένουμε να δούμε τις αποφάσεις. Πιστεύω ότι ο Θεός είναι μεγάλος και θα μας βοηθήσει. Το ΣτΕ μέσα στον Απρίλιο θα αποφασίσει για τη συνταγματικότητα ή μη της απόφασης και η δικαιοσύνη θα λάμψει».

Γαρυφαλλιά Ακριβούλη: «Θέλω χρόνο για να αποφασίσω, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να με αφήσουν να πεινάω»

Η κ. Γαρυφαλλιά Ακριβούλη, εργάζεται στο ΕΣΥ 23 χρόνια, στο τμήμα πρόωρων, ενώ όπως σημείωσε μετά τη νόσησή της εργάστηκε στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης.

«Γύρισα με τρίμηνη νόσηση, εργάστηκα στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης με πάρα πολύ σκληρή δουλειά,  χωρίς ρεπό και άδειες και όλες τις αργίες μέσα. 6 Φεβρουαρίου μου τηλεφώνησαν ότι έγινε λάθος με τη λήξη του πιστοποιητικού και να μην πάω την άλλη μέρα στη δουλειά.

Είμαι μονογονεϊκή οικογένεια, μέσα στη αρνητική πίεση προσέφερα  όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοι, όσο δεν παίρνει. Γιατί δεν με άφησαν να παραμείνω να προσφέρω; Εφόσον ενδιαφέρονται για μας, γιατί μας έχουν βάλει στην πενία; Οι γιατροί πριν φύγουμε μας έλεγαν ότι είναι κρίμα τόσο ειδικευμένα άτομα να φεύγουν από το Νοσοκομείο. Ο καθένας ανάλογα με το πρόβλημα υγείας που έχει, που δεν πέρασε από την εκάστοτε επιτροπή,  δεν θέλησε να κάνει το εμβόλιο για να μη επηρεάσει ή τυχόν επηρεάσει το πρόβλημα της υγείας του. Δεν γνωρίζω, θέλω χρόνο για να αποφασίσω, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να με αφήσει έξω να πεινάω. Ας με απολύσει. Εκλιπαρώ να με απολύσει για να βρω μια δουλειά, οτιδήποτε», τόνισε η ίδια.

magnesianews.gr