Στους 145 ανέρχονται οι μαθητές σε γυμνάσια και λύκεια στον Δήμο Βόλου που εξαιτίας των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν ο οικογένειές τους δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το απαραίτητο κολατσιό κατά τη διάρκεια του σχολικού προγράμματος. Πρόκειται για παιδιά οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και η αγορά του πρωινού τους από το σχολικό κυλικείο μοιάζει με… πολυτέλεια.
Προσφάτως και μετά από αίτημα που απηύθυνε προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου, Γεωργία Μποντού Τοκαλή, κοινοποιήθηκε στην ίδια ο αριθμός των μαθητών που σύμφωνα με τις δηλώσεις των συλλόγων διδασκόντων των σχολείων έχουν ανάγκη παροχής κολατσιού.
Πρόκειται για 145 μαθητές από 13 σχολικές μονάδες, 9 γυμνάσια και 4 λύκεια. Σύμφωνα με την κ. Μποντού ο αριθμός των μαθητών που χρειάζονται κολατσιό είναι αισθητά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι αλλά και προηγούμενες χρονιές. «Κάποια σχολεία είτε δεν έχουν δηλώσει καθόλου μαθητές είτε έχουν δηλώσει πολύ λιγότερους σε σχέση με άλλες χρονιές. Αποφασίστηκε λοιπόν να δοθεί μικρή διορία στα σχολεία προκειμένου να γίνουν δηλώσεις για όλους τους μαθητές που έχουν πραγματική ανάγκη σε διαφορετική περίπτωση κι εφόσον γίνει η ανάθεση θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ενταχθούν επιπλέον μαθητές σε δεύτερη φάση», σημείωσε η κ. Μποντού.
Όπως κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία έτσι και φέτος το κολατσιό παρέχεται μέσω των σχολικών κυλικείων προκειμένου να διασφαλιστούν τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών και να μην γίνουν «στόχος» στα μάτια συμμαθητών τους και επιπλέον να ενισχυθούν τα ίδια τα σχολικά κυλικεία.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε το σχολικό έτος 2016- 2017 οπότε και παρέχονταν δωρεάν το πρωινό σε 70 μαθητές της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο Βόλου. Αντίστοιχα το σχολικό έτος 2017- 2018 κολατσιό μέσω του σχολικού κυλικείου δινόταν σε 75 μαθητές.
Για την σχολική χρονιά 2018- 2019 ο Δήμος Βόλου ενέκρινε δαπάνη για 258 μαθητές (10 της πρωτοβάθμιας και 248 της δευτεροβάθμιας), ενώ για την περσινή σχολική χρονιά εγκρίθηκε δαπάνη 20.202 ευρώ για 222 μαθητές.
Στόχος σύμφωνα με την κ. Μποντού είναι το πρόγραμμα διάθεσης κολατσιού να ξεκινήσει άμεσα, αν είναι δυνατό μέσα στον Νοέμβριο για την κάλυψη αναγκών μαθητών που αυτή τη στιγμή δεν έχουν άλλο στήριγμα για την εξασφάλιση του δεκατιανού τους.

Ελένη Χάνου (Ταχυδρόμος)