Την επέτειο-ορόσημο των 110 χρόνων λειτουργίας του γιορτάζει το «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, που θεωρείται ένα από τα κορυφαία και παλαιότερα μουσεία της Ελλάδας, όπου εκτίθενται σπουδαία ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη.
Οι εκδηλώσεις για τα 110 χρόνια του Μουσείου θα πλαισιωθούν από μεγάλη έκθεση σπάνιων αρχαιολογικών ευρημάτων, την οποία έχει προσκληθεί να εγκαινιάσει στις 16 Νοεμβρίου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία στελεχών του αρχαιολογικού χώρου, η δε έκθεση θα διαρκέσει δύο χρόνια και θα είναι αφιερωμένη σε μια εμβληματική φυσιογνωμία, τον πρωτοπόρο αρχαιολόγο Απόστολο Αρβανιτόπουλο, ο οποίος ήταν ο πρώτος έφορος αρχαιοτήτων της Θεσσαλίας.
Στην εξαιρετικής σπουδαιότητας έκθεση που θα γίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, θα παρουσιαστούν 90 αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Τα σπάνια ευρήματα που θα εκτεθούν και που χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 2ο αιώνα π.Χ, συνθέτουν την έκθεση τιμής στη μνήμη του Απόστολου Αρβανιτόπουλου, που έφερε στο φως σημαντικά τεκμήρια της μακραίωνης ιστορικής πορείας της Μαγνησίας, στη διάρκεια των πολυετών ανασκαφών που διεξήγαγε, αποκαλύπτοντας θησαυρούς της αρχαίας Δημητριάδας και άλλων αρχαιολογικών θέσεων.
Μεταξύ των σπανίων ευρημάτων θα εκτεθούν και μοναδικές παγκοσμίως επιτύμβιες στήλες της Φίλας και του Ζωπύρου που ανακαλύφθηκαν στην αρχαία Δημητριάδα, πιο γνωστές ως επιτύμβιες στήλες των Παγασών, όπου ο Απόστολος Αρβανιτόπουλος διενήργησε εκτεταμένες ανασκαφές, ευρήματα που σχετίζονται με τον Ηρακλή από το ιερό που βρέθηκε στη θέση Σπαρτιά, εξαιρετικά ευρήματα από το αρχαϊκό και κλασικό νεκροταφείο των Φθιωτίδων Θηβών και άλλα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.
Αναφορικά με την ανακάλυψη των περίφημων επιτύμβιων γραπτών στηλών, αυτές χρονολογούνται στην ελληνιστική εποχή και αποτελούν έως και σήμερα ένα μοναδικό παγκοσμίως σύνολο εξαιρετικής σπουδαιότητας και αξίας για τη μελέτη της αρχαίας ζωγραφικής. Το 1909 για τη στέγαση και την έκθεση των στηλών ιδρύθηκε το «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου με δωρεά του Αλέξιου Αθανασάκη, καταγόμενου από την Πορταριά.
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Ανθή Μπάτζιου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι «τιμούμε τη μνήμη του πρώτου εφόρου αρχαιοτήτων, ο οποίος εστάλη στη Θεσσαλία το 1906 από την αρχαιολογική υπηρεσία και αμέσως άρχισε να διενεργεί ανασκαφές σε πολλές θέσεις, όπως η αρχαία Δημητριάδα, που συνεχίζουν να ανασκάπτονται μέχρι σήμερα. Μέσα από την έκθεση θα επιδιώξουμε να γίνει γνωστό το έργο που ξεκίνησε από τις αρχές του 20ου αιώνα ένας πρωτοπόρος αρχαιολόγος για την περιοχή, όχι μόνο της Μαγνησίας, αλλά και όλης της Θεσσαλίας».
Στη σπουδαία αυτή έκθεση στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου τα εκθέματα που θα παρουσιαστούν στο κοινό, προέρχονται, από την αρχαία Δημητριάδα, το ιερό του Θαυλίου Διός στις αρχαίες Φερές, το ιερό του Απόλλωνα στις Αμφάνες, στην περιοχή του Σωρού, από το λατομείο στη θέση Σπαρτιά, και από τις Φθιώτιδες Θήβες.
«Σε όλες αυτές τις θέσεις-περιοχές από όπου προέρχονται τα εκθέματα πραγματοποίησε ανασκαφές ο Απόστολος Αρβανιτόπουλος, από το 1906 μέχρι το 1921 περίπου, ενώ οι έρευνες συνεχίστηκαν τα τελευταία σαράντα χρόνια, με την ίδρυση της ΙΓ Εφορείας Αρχαιοτήτων και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα» κατέληξε η Ανθή Μπάτζιου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.
Ο σπουδαίος ερευνητής και αρχαιολόγος Απόστολος Αρβανιτόπουλος υπήρξε στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και πρώτος έφορος Αρχαιοτήτων Θεσσαλίας, που τοποθετήθηκε το 1906, με έδρα τον Βόλο, και εργάστηκε έως το 1926. Την εξαετία 1920-1926 διενήργησε επίσης σημαντικές ανασκαφές στην περιοχή των αρχαίων Φερών, σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, μεταξύ άλλων και στο Ιερό του Θαυλίου Διός, όπου ήλθαν στο φως τα ερείπια ενός μεγάλου δωρικού ναού κλασικής εποχής, καθώς και πλήθος χάλκινων αναθημάτων που φυλάσσονται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Το 1926 ο Απ. Αρβανιτόπουλος εξελέγη καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έπαψε να διενεργεί ανασκαφές, συνέχισε όμως να δημοσιεύει ευρήματα παλαιότερων ανασκαφών από τη Θεσσαλία και για το σκοπό αυτό εξέδιδε το αρχαιολογικό περιοδικό «Πολέμων».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)