Στους 1.542 ανέρχονται οι τελειόφοιτοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Μαγνησίας οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση στην πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας για να συμμετάσχουν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έληξε πριν λίγες ημέρες και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας προχώρησε στην επεξεργασία των αιτήσεων.
Φέτος για πρώτη φορά και προφανώς για λόγους πανδημίας, οι αιτήσεις για τις πανελλαδικές δεν έγιναν, τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, αλλά τον Δεκέμβριο.
Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων είχαν μόνο οι μαθητές, δηλαδή αυτοί που φέτος παρακολουθούν τη Γ’ Τάξη Λυκείου. Οι απόφοιτοι θα υποβάλουν αίτηση στο επόμενο χρονικό διάστημα που ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί.
Συνολικά 1.542 είναι οι τελειόφοιτοι οι οποίοι θα διαγωνιστούν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις ή τουλάχιστον εκδήλωσαν επιθυμία με την αίτησή τους ότι θέλουν να εξεταστούν για να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι πανελλαδικές θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι.
Από τους 1.542 υποψήφιους, οι 1.145 προέρχονται από τα ΓΕΛ και οι 397 από τα ΕΠΑΛ.
Οι περισσότεροι υποψήφιοι εντάσσονται στις θετικές επιστήμες. Πιο αναλυτικά από τους 1.145 υποψήφιους των ΓΕΛ, οι 353 θα διαγωνιστούν στην κατεύθυνση των ανθρωπιστικών σπουδών, οι 336 στην κατεύθυνση σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής και οι 452 στην κατεύθυνση των θετικών σπουδών εκ των οποίων οι 176 θα διαγωνιστούν στις θετικές σπουδές υγείας και ζωής (ο ευρύς τομέας των τμημάτων από τις επιστήμες υγείας) και οι 276 στην κατεύθυνση θετικών σπουδών τεχνολογίας, δηλαδή με έμφαση τις πολυτεχνικές και φυσικομαθηματικές σχολές.
Ενδιαφέρον έχει και ο αριθμός των υποψήφιων των ΕΠΑΛ από κάθε ειδικότητα. Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αισθητικής Τέχνης 19, βοηθός βρεφονηπιοκόμων 29, βοηθός Ιατρικών-Βιολογικών Εργαστηρίων 16, βοηθός Νοσηλευτή 31, βοηθός φαρμακείου 6, βοηθός φυσικοθεραπευτή 15, Γραφικών Τεχνών 14, Κομμωτικής Τέχνης 8, Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού 15, πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού 17, Σχεδιασμού – Διακόσμησης Εσωτερικών Χώρων 2, τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου 2, τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής 9, τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού 3, τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής 46, Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ 24, τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων 14, τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών 2, τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου 0, Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών 7, τεχνικός Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών 7, τεχνικός Οχημάτων 18, τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών 14, τεχνικός Φυτικής Παραγωγής 20, υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών 22, υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης 9, υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων 28.
Πέρυσι οι υποψήφιοι των πανελλαδικών ανέρχονταν στους 1.903 εκ των οποίων οι 1.532 προέρχονταν από τα ΓΕΛ και οι 371 από τα ΕΠΑΛ.
Όσον αφορά στους 1.532 υποψήφιους από τα ΓΕΛ, από αυτούς οι 1.284 ήταν τελειόφοιτοι και οι 248 απόφοιτοι.
Από πέρυσι οι τελειόφοιτοι των ΓΕΛ Μαγνησίας που θα διαγωνιστούν φέτος, είναι λιγότεροι κατά 140 άτομα περίπου, ενώ από τα ΕΠΑΛ υπάρχει μια αύξηση τουλάχιστον 25-30 ατόμων.

e-thessalia.gr