Ενα μικρό αφιέρωμα στα Μετέωρα και στην Μονή Ρουσάνου κάνει το National Geographic.
Η μαγεία των Μετεώρων και η καθηλωτική όψη των πελώριων βράχων με τα επιβλητικά μοναστήρια στις κορφές τους, προκαλούν δέος στον επισκέπτη και έχουν γίνει θέμα διεθνών ιστοσελίδων πολλάκις.
Ολα μιλούν για την επιβλητικότητά του τοπίου και τα αισθήματα που δημιουργούν στους ταξιδιώτες.
Το National Geographic αφιερώνει δημοσίευμά του στα Μετέωρα και τη Μονή Ρουσάνου.
«Σκαρφαλωμένοι βράχοι από ψαμμίτη, με μοναστικά κελιά κρυμμένα σε ρωγμές, αυτά τα ιερά ορθόδοξα ιερά αντικατοπτρίζουν τη στοχαστική μοναξιά που αναζητούσαν οι μοναχοί που τις έχτισαν μεταξύ του 14ου και του 17ου αιώνα.
Πιο οικεία η Μονή Ρουσάνου, που φιλοξενεί σήμερα 16 καλόγριες και κατέχει λείψανα της Αγίας Βαρβάρας, δημοφιλή στις μεσαιωνικές εποχές.
Το National Geographic γυρνά τον χρόνο πίσω και σημειώνει ότι για αιώνες, ο μόνος τρόπος να φτάσουν οι ταξιδιώτες στη Μονή Ρουσάνου και τα άλλα μοναστήρια των Μετεώρων ήταν να αναρριχηθούν σε αναδιπλούμενες σκάλες ή να τους σηκώσουν σε καλάθι.
«Η περιορισμένη πρόσβαση κράτησε τους πιστούς και άφησε έξω τους άπιστους», γράφει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι πλέον η πρόσβαση γίνεται μέσω απότομων δρόμων και σκαλιών. Μάλιστα, συνιστά σε όσους θέλουν να βρεθούν εκεί να προτιμήσουν τη ξενάγηση προκειμένου να κατανοήσουν την πλούσια ιστορία του τόπου.
Η Μονή Ρουσάνου είναι γεμάτη βυζαντινές τοιχογραφίες του 16ου αιώνα από τους τείχους μέχρι τον θόλο με πλανήτες και Σεραφείμ. Τα αυγά στρουθοκαμήλων εμφανίζονται ως σύμβολα της βασιλείας, της ανάστασης και της φύλαξης.
Εξω από τη Μονή Ρουσάνου στα Μετέωρα θα δείτε τον κήπο του μοναστηριού, όπως αναφέρει ο travel expert, Γιώργος Κουρελής στο National Geographic.
«Γύρω από την Μονή Ρουσάνου υπάρχουν 16 αρχαίες σπηλιές και άλλα πέντε λειτουργικά μοναστήρια. Η Μονή Μεγάλου Μετεώρου στεγάζει τα κρανία μοναχών που ζούσαν εκεί, μαζί με ζωντανές ζωγραφιές και φούρνο ψωμιού του 14ου αιώνα. Οι περισσότερες εκκλησίες υπέστησαν ζημιές από τις λεηλασίες και πολέμους τον 20 αιώνα, αλλά από τότε έχουν αποκατασταθεί», σημειώνει.

iefimerida.gr