«Η Αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού, υπό την καθοδήγηση του υπουργείου και του ΕΟΤ πρέπει να δώσει την αίσθηση ότι ο τουρισμός δεν είναι μόνο ό,τι βλέπεις αλλά και ό,τι γεύεσαι και αισθάνεσαι, ένα συναίσθημα που οφείλουμε να το αναδείξουμε ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου, στη διαδικτυακή εκδήλωση, της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), για την βράβευση των ελληνικών ακτών με Γαλάζια Σημαία.
Η Ελλάδα κατατάχθηκε στη 2η θέση παγκοσμίως, στο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία».
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην βράβευση των περιοχών με «Γαλάζια Σημαία» είναι σημαντικός, αφού τα έργα, πχ προσβασιμότητας ΑμεΑ στις ακτές, προβλέπονται στα κριτήρια επιλογής τους.
Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι «οι 545 ελληνικές ακτές, οι 16 μαρίνες και τα 6 σκάφη, που βραβεύτηκαν με την "Γαλάζια σημαία" είναι η ευκαιρία για να μετατρέψουμε την ζοφερή πραγματικότητα της πανδημίας σε αισιοδοξία». Και πρόσθεσε ότι «η ευκαιρία για συνέργειες και συμπράξεις μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μπροστά μας».
Όπως είπε, το Ταμείο Ανάκαμψης έχει «διακριτούς πόρους» για την μετατροπή των παραλιών σε προσβάσιμες με τον ειδικό εξοπλισμό και ο ρόλος των δήμων είναι «σημαντικός, είτε πρόκειται για δημοτικές παραλίες είτε για ελεύθερες».
Ωστόσο, υπογράμμισε, «χρειάζεται κάτι περισσότερο από αυτό. Το γαλάζιο της σημαίας, το γαλάζιο της Ελλάδας, της θάλασσας και του ουρανού οφείλουμε να το διατηρήσουμε και γύρω από αυτό να αναπτύξουμε νέες πρωτοβουλίες για να αναδείξουμε την ταυτότητα της χώρας, τα προϊόντα, την παράδοσή μας, τη μουσική, τα ήθη και έθιμά μας. Αυτή την κοινή πρωτοβουλία πρέπει όλοι μαζί να ακολουθήσουμε».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)