Στη δημιουργία μιας σύγχρονης θεραπείας για εξαρτημένα άτομα, που μπορεί να ενταχθεί στην κλασική θεραπεία και να την υποβοηθήσει, συμμετέχει από τις αρχές του έτους το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσω του ΤΕΦΑΑ.

Πρόκειται για πρόγραμμα Erasmus+Sport που μελετά την αξιοποίηση υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων στη θεραπεία και επανένταξη εξαρτημένων ατόμων. Συντονιστής του προγράμματος είναι το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) και εκτός από το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμμετέχουν επίσης τρεις οργανισμοί από τη Νορβηγία, την Ισπανία και την Ελλάδα ο A-larm - θεραπευτικός οργανισμός απεξάρτησης, ο Asociación Experientia - Οργανισμός με ειδίκευση στην θεραπεία μέσω της περιπέτειας και ο Equal Society. Σύμφωνα με τον project manager του σχεδίου, κ. Φώτη Παναγιωτούνη, στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού εργαλείου, το οποίο θα παραδοθεί σε όσους εμπλέκονται με την απεξάρτηση. Το εκπαιδευτικό αυτό εργαλείο θα περιλαμβάνει δραστηριότητες στη φύση, από περπάτημα και κατασκήνωση μέχρι και δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την περιπέτεια και αυξημένο κίνδυνο όπως η αναρρίχηση, το rafting. «Το σχέδιο αποσκοπεί στο να τονίσει τα οφέλη των υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων και να συμβάλλει στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, προσφέροντας στους πρώην χρήστες ναρκωτικών ουσιών ίσες ευκαιρίες, συμβάλλοντας στη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξή τους.

Ο κύριος στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός καινοτόμου εκπαιδευτικού εργαλείου που θα αξιοποιεί τη μεθοδολογία θεραπείας μέσω της περιπέτειας (Adventure Therapy) και τις υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες, προκειμένου να συμβάλλει στη θεραπεία και την επανένταξη των πρώην χρηστών ναρκωτικών ουσιών. Η ανάπτυξη του εκπαιδευτικού εργαλείου θα υποστηριχθεί από μια διεπιστημονική ομάδα (εμπειρογνώμονες στη θεραπεία μέσω της περιπέτειας και των υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων, αθλητικών ψυχολόγων, επαγγελματιών υγείας στο χώρο των εξαρτήσεων κ.λπ.) και θα είναι προσβάσιμο από όλους όσοι εμπλέκονται και αναπτύσσουν δράσεις στο πεδίο των εξαρτήσεων καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν και να ενημερωθούν», ανέφερε ο κ. Παναγιωτούνης.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι η αξιοποίηση των υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων ως συμπληρωματικό θεραπευτικό εργαλείο για τη θεραπεία και τη κοινωνική επανένταξη πρώην χρηστών ναρκωτικών ουσιών και η ανάδειξη του αθλητισμού ως εργαλείο για την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα γίνει τον Μάιο του 2019, το πιο πιθανό στα Τρίκαλα. Θα συμμετέχουν 15 άτομα που βρίσκονται στην κύρια φάση θεραπείας (και από το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ). Επί πέντε ημέρες θα βρίσκονται στη φύση όπου μαζί με ομάδα 10 επαγγελματιών υγείας από το ΚΕΘΕΑ και τον νορβηγικό οργανισμό Α-LARM. Θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του προγράμματος στην απεξάρτηση. «Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει στην κύρια θεραπεία και να ενταχθεί στην κλασική θεραπεία απεξάρτησης», σημείωσε ο κ. Παναγιωτούνης.

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα ποδηλατοπορεία στο πλαίσιο του προγράμματος με τη συμμετοχή εξαρτημένων που βρίσκονται στην κύρια θεραπεία από το ΚΕΘΕΑ Ηπείρου, φοιτητές του ΤΕΦΑΑ αλλά και μέλη της ομάδας του προγράμματος. Η επίσημη παρουσίαση της εναλλακτικής θεραπείας θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο του 2019. Σημειώνεται ότι από πλευράς του ΤΕΦΑΑ στο πρόγραμμα συμμετέχουν ο καθηγητής και αντιπρύτανης του Π.Θ. Ι. Θεοδωράκης, ο καθηγητής κ. Χ. Κουθούρης και εκ μέρους του διδακτικού προσωπικού ο κ. Π. Νάτσης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ